Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
30. března 2024 11:30
Čas čtení 2:27
Dominik Vetrák

Nový Zaklínač možná vyjde až na PlayStation 6 a Cyberpunk 2 je v nedohlednu. CD Projekt Red má problémy

Nový Zaklínač možná vyjde až na PlayStation 6 a Cyberpunk 2 je v nedohlednu. CD Projekt Red má problémy
TECH CYBERPUNK 2077 ZAKLÍNAČ
Uložit Uložené

Hráči a hráčky se musejí smířit s tím, že na nové hry od CDPR si ještě dlouho počkají.

Polská společnost CD Projekt Red oznámila, jak je na tom se svými připravovanými projekty. V současné době pracuje na nové zaklínačské trilogii, kterou odstartuje hra s kódovým označením Polaris. Kromě toho spolupracuje se studiem Molasses Flood (The Flame in the Flood) na multiplayerové hře zasazené do světa Zaklínače, který společnosti loni restartovaly a vyvíjejí nově.

Navíc pracují na remaku prvního Zaklínače se studiem Fool's Theory, které založili veteráni z CD Projekt Red. Všechny tyto hry, včetně pokračování Cyberpunku nebo zcela nové značky, byly oznámeny téměř před dvěma lety, i když vývoj některých z nich trvá ještě déle.

Proto je překvapivé, že žádná z těchto her ještě není v plné produkci. Nejblíže k tomu má Polaris, tedy zbrusu nový Zaklínač, na kterém bude studio naplno pracovat někdy od podzimu. Na hře však již nyní pracuje více než 400 vývojářů. Jinými slovy, žádné z těchto her se nedočkáme dříve než za dva roky.

Doporučeno
Cyberpunk 2077 je zábavnější než kdy dřív. Famózní rozšíření Phantom Liberty posouvá hru na novou úroveň Cyberpunk 2077 je zábavnější než kdy dřív. Famózní rozšíření Phantom Liberty posouvá hru na novou úroveň 25. září 2023 16:00

Vzhledem k tomu, jak dlouho trvá vývoj her a jaké obrovské problémy mělo studio s vydáním Cyberpunku 2077, je velmi pravděpodobné, že vývoj bude trvat ještě déle, aby vývojáři neopakovali stejné chyby a vydali hotovou a kvalitní hru.

Je tedy možné, že Zaklínač 4 vyjde až v roce 2027 nebo 2028, kdy se již očekává příchod nových konzolí PlayStation a Xbox.

Pokračování Cyberpunku je však stále ve fázi konceptu. To znamená, že do vydání zbývá nejméně pět let. Je možné, že pokračování vyjde zhruba deset let po jedničce (koneckonců mezi Zaklínačem 3 a 4 bude více než desetiletá mezera). Prozatím na něm pracuje 47 lidí v novém studiu v americkém Bostonu. Vývoj vede režisér rozšíření Phantom Liberty.

Na nové značce s kódovým označením Hadar pracuje pouze 20 lidí, takže jde především o vymýšlení nápadů a konceptů pro samotnou hru a příběh. CDPR má v současné době 627 vývojářů a obrázek níže pěkně ukazuje, kolik jich pracuje na jakém projektu.

Co stojí za tak dlouhým vývojem? V první řadě je to katastrofální vydání hry Cyberpunk 2077. Vývojáři původně plánovali vydat pro hru multiplayer a dvě velká rozšíření, ale kvůli špatnému stavu hry multiplayer úplně zrušili a ze dvou rozšíření se stalo jedno. Dokončení a oprava základní hry trvaly více než dva roky. Ještě v roce 2022 pracovalo jen na rozšíření Phantom Liberty přes 350 vývojářů.

Doporučeno
Henry Cavill: Nemá rád sexuální scény a zažil fat shaming. Top 10 faktů o hercově životě Henry Cavill: Nemá rád sexuální scény a zažil fat shaming. Top 10 faktů o hercově životě 23. srpna 2023 16:00

Druhým problémem je, že vývojáři přešli na nový engine. To je nástroj, ve kterém je vytvořena samotná hra. Společnost CDPR až dosud vyvíjela své hry na RED Enginu, ale nyní přesunula vývoj všech her na Unreal Engine 5. V tomto enginu se vyvíjejí i další hry. Vývojářům trvá velmi dlouho, než se s novými pracovními nástroji naučí pracovat stejně efektivně (může se dokonce stát, že jejich další hry na něm nebudou tak technicky propracované).

V neposlední řadě je problémem současná situace v tvorbě velkolepých her, které každému studiu zaberou zhruba dvakrát více času než v předchozích generacích. Stačí se podívat na snad nejslavnější studio Naughty Dog. V letech 2009 až 2020 vydalo Uncharted 2, 3, 4 a Lost Legacy nebo The Last of Us a jeho remaster s DLC Left Behind a The Last of Us 2. 

Ale od roku 2020 vydalo pouze remastery her Uncharted 4 a The Last of Us 2 a remake The Last of Us 1, takže nic nového. Ani po čtyřech letech od vydání The Last of Us 2 hráči nevědí, na čem vlastně pracují. Hráči si zřejmě musí zvyknout na extrémně dlouhé vývojové cykly.

Domů
Sdílet
Diskuse