Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
20. dubna 2024 16:44
Čas čtení 0:42
Anna-Marie Hanzlíková

Neuvěřitelný výkon. Nigerijec hrál šachy 58 hodin v kuse, pokořil světový rekord

Neuvěřitelný výkon. Nigerijec hrál šachy 58 hodin v kuse, pokořil světový rekord
Zdroj: Pexels/Pixabay/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI NIGÉRIE ŠACHY SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) VZDĚLÁNÍ
Uložit Uložené

Nigerijec Tunde Onakoya překonal světový rekord v nepřetržitém hraní šachů. Doufá, že se mu hrou podaří vybrat milion dolarů na vzdělání dětí v Africe.

Na rekord upozornil britský deník The Guardian. Herní maraton si devětadvacetiletý šachista střihl rovnou na newyorském Times Square. 

Peníze na dobrou věc 

Hranici oněch 58 hodin se mu podařilo překonat brzy ráno v sobotu 20. dubna. Překonal tím Nory Hallvarda Hauga Flatebøho a Sjura Ferkingstada, kteří spolu soupeřili přesně 56 hodin, 9 minut a 37 vteřin.

Celému snažení dodal Tunde i charitativní rozměr, vybíral totiž prostředky na vzdělávání afrických dětí. Jak Guardianu prozradil jeho manažer, za prvních dvacet hodin se podařilo připsat na účet sbírky 22 tisíc dolarů, tedy něco přes půl milionu korun. 

Sám Tunde se v Nigérii věnuje osvětové a charitativní činnosti, například organizuje šachové turnaje v ulicích. V jeho rodné zemi je mimo školní vzdělávání až na deset milionů dětí, což je jedno z největších čísel na světě. Ostatně i sám bývalý viceprezident země Yemi Osinbajo na jeho podporu na X (dříve Twitter) napsal: „Pamatuj na svá vlastní silná slova: Je možné dělat velké věci z malého místa.“

Domů
Sdílet
Diskuse