Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2024 v 17:31
Čas čtení 1:23
Ella Petrová

Breakdance a další. Na tyto nové sporty se můžeš těšit na letošní olympiádě

Breakdance a další. Na tyto nové sporty se můžeš těšit na letošní olympiádě
Zdroj: Unsplash / Fons Heijnsbroek
SPORT LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2024 OLYMPIJSKÉ HRY PAŘÍŽ 2024 SKATEBOARDING
Uložit Uložené

Sporty, které se probojovaly na olympiádu, mají za cíl zaujmout především mladé publikum.

První moderní olympijské hry se uskutečnily v roce 1896 v Athénách a sporty jako atletika, plavání či tenis jsou jejich součástí dodnes. Za tu dlouhou dobu však přibylo mnoho nových disciplín a letos v Paříži se objeví jedna novinka, dvě stále poměrně mladé disciplíny a pak jedna staronová v kompletně nové podobě.

Breakdance

Breakdance se letos na olympiádě v Paříži objeví úplně poprvé. Jedná se o styl tance, který pochází ze 70. let z Bronxu. Během desetiletí se však vyvinul v soutěžní sport doplněný mezinárodními akcemi, systémem hodnocení i mistrovstvími světa.

Doporučeno
Zeptali jsme se umělé inteligence, kdo z Čechů a Češek přiveze olympijskou medaili Zeptali jsme se umělé inteligence, kdo z Čechů a Češek přiveze olympijskou medaili 25. července 2024 v 13:00
Doporučeno
Elon Musk lituje, že nechal své dítě podstoupit tranzici. Ti, kteří to podporují, podle něj patří do vězení Elon Musk lituje, že nechal své dítě podstoupit tranzici. Ti, kteří to podporují, podle něj patří do vězení 25. července 2024 v 12:43
Doporučeno
Horor roku míří do českých kin. Nicolas Cage je v něm k nepoznání Horor roku míří do českých kin. Nicolas Cage je v něm k nepoznání 25. července 2024 v 10:31

Debutoval už na olympijských hrách mládeže 2018 v Buenos Aires a byl vybrán právě pro Paříž 2024 jako nový sport. Na olympiádu v Los Angeles v roce 2028 se ovšem nevrátí. Jedná se o „zlomový“ bod pro Paříž.
 

Surfování

Dalším novým olympijským sportem je surfování, které ovšem v Paříži neuvidíme. Místo toho se odehraje více než 14 tisíc kilometrů od francouzského hlavního města v Teahupo’o, které se nachází na ostrově Tahiti ve Francouzské Polynésii.
 

vodní sporty, surfing
Zdroj: Pexels/Guy Kawasaki

Skateboarding

Stejně jako surfování i skateboarding se poprvé objevil na olympiádě v Tokyu a nyní se vrací na olympiádu v Paříži. O tento sport stejně jako o breakdance budou mít jistě zájem mladší diváci a divačky. Za to organizátorům rozhodně patří respekt a pochvala, protože se zjevně snaží více přiblížit současné době.

skateboarding
Zdroj: Unsplash / Leio McLaren Hire

BMX

Přestože premiéru měl BMX freestyle už v roce 2021 v Tokiu, v letošním výčtu novějších bychom ho rozhodně neměli opomenout. Svou olympijskou premiéru totiž v Paříži zažije Iveta Miculyčová. Té je sice teprve 18 let, je ale úřadující evropskou šampionkou, titul navíc letos obhájila. Pod pěti kruhy by chtěla předvést triky, které  před ní ještě nikdo neudělal.

Sportovní lezení

Poslední sport, který stojí za zmínku, je sportovní lezení. To přichází se zbrusu novým formátem. Na pařížských hrách se počet sportovců vyšplhá ze 40 na 68 a soutěž je rozdělena do dvou akcí. V Tokiu se rozdávala pouze jedna „kombinovaná“ medaile pro každé pohlaví, ale v Paříži se kromě rychlostního závodu bude hrát i bouldering a kombinovaná disciplína.

Domů
Sdílet
Diskuse