Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. září 2024 v 11:00
Čas čtení 3:25
Ondřej Mrázek

Tohle jsou nejlepší filmy a seriály o 11. září. Díky nim pochopíš, co se ten den skutečně stalo

Tohle jsou nejlepší filmy a seriály o 11. září. Díky nim pochopíš, co se ten den skutečně stalo
Zdroj: Robert Giroux/Getty Images
FILMY A SERIÁLY SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Milovníci pečlivých rekonstrukcí, hrdinských verzí, komplexních pohledů i konspiračních teorií pozor – tohle jsou nejlepší filmová a televizní díla pojednávající o tragických událostech z 11. září 2001.

11. září 2001 se celý svět spojil, když s hrůzou sledoval živé dění z New Yorku, kde krátce předtím teroristé nabourali dvě letadla do komplexu budov World Trade Center v dolním Manhattanu. Ikonický newyorský skyline se ten den nadobro změnil, stejně jako životy milionů lidí po celém světě, když události iniciované lídrem teroristické organizce Al-Káida Usámou bin Ládinem později vedly k začátku válek v Afghánistánu a později taky v Iráku.

A byť by bylo fajn o tom všem teď podrobně napsat, probrat se historií, kontextem, nebo například kontroverzními politickými rozhodnutími, jež mají dopady až do současnosti, zkušenosti nám říkají, že si z toho daleko víc odneseš, když to bude podáno v podstatně zábavnější formě. Jako například ve filmu, seriálu, nebo dokumentární sérii na Netflixu. 

Právě proto jsme teď vybrali pět nejlepších takových zpracování, které ti různými způsoby podají komplení obrázek o tom, co se vlastně v ten osudový den stalo, co tomu předcházelo, a k čemu všemu to vedlo.

Doporučeno
7 nejlepších temných thrillerů na způsob Longlegs, které teď najdeš na Netflixu 7 nejlepších temných thrillerů na způsob Longlegs, které teď najdeš na Netflixu 22. srpna 2024 v 11:00
Doporučeno
Hledá se nový Harry, Ron a Hermiona! Jaké dětské herce tvůrci hledají? Hledá se nový Harry, Ron a Hermiona! Jaké dětské herce tvůrci hledají? 10. září 2024 v 13:31
Doporučeno
Arnold Schwarzenegger se projížděl Prahou na kole. Fotku s ním ulovil i Kluk s kamením Arnold Schwarzenegger se projížděl Prahou na kole. Fotku s ním ulovil i Kluk s kamením 9. září 2024 v 13:38

The Looming Tower (2018)

Jestli toužíš po desíti hodinách vzteku, frustrace a bezmoci z toho, jak snadno se tomu všemu dalo zabránit, kdyby jen určití lidé chtěli, pak je seriál The Looming Tower přesně tím místem, kde bys měl*a začít.

Tato minisérie založená na oceňované knižní předloze neukazuje únos letadel, pád dvojčat, ani odvážné hasiče, místo toho začne bombovým útokem v Keni z roku 1998 a následně se vydává na dlouhou, nesmírně klikatou a často zdánlivě nikam vedoucí cestu za poznáním, proč a jak se to vše stalo. A nejen díky vynikajícím hercům to vážně stojí za to.

Kde: Hulu
Počet epizod:
10 
Hrají: Jeff Daniels, Ken Arnold, Alec Baldwin, Samer Bisharat, Bill Camp
Předloha: The Looming Tower: Al-Qaeda and the Road to 9/11 od Lawrence Wrighta

Zlomové okamžiky: 11. září a válka proti terorismu (2021)

Od fikce zpátky k realitě. Dokument Netflixu vydaný na dvacetileté výročí od tragických událostí je sice velmi obšírné a málo detailní, přesto velmi uctivé zrekapitulování americké války proti teroru, sovětskou invazí do Afghánistánu počínaje a stažením amerických sil z téhož kouta světa konče.

Problém nastává pouze ve chvíli, kdy už máš načteno a nakoukáno, takže ti jednotlivé epizody už nenabídnou nic nového nad rámec pouhého opáčka toho nejdůležitějšího. Nicméně pokud o 11. září nevíš vůbec nic s výjimkou toho, že proběhlo, pak je tohle ideální vstupní bod.

Kde: Netflix
Počet epizod: 5
Hrají: George W. Bush (a.z.), Usáma bin Ládin (a.z.), Ahmad Shah Massoud (a.z.), Saddám Husajn (a.z.), Bill Clinton (a.z.), Donald Rumsfeld (a.z.)

11. září: Ten den v Americe (2021)

Nejen jeden z nejlepších pohledů na události 11. září, ale rovnou i jeden z nejsilnějších dokumentárních počinů vůbec. Před sledováním je však nutné se připravit na to, že hrůzy, které člověk uvidí, opravdu nejsou nic pro slabší povahy. Jestli na to máš nervy a žaludek, čeká tě mimořádně intenzivní zážitek, pokud se ale rozhodneš to zabalit po první epizodě, není se za co stydět. Tohle je fakt síla.

Vidět visící lidi stovky metrů nad zemí a jejich následné pády, uhořelá těla, nicnetušící davy reagovat na druhé letadlo, bezmocné hasiče, vyděšené policisty, nebo jak se nakonec budovy zřítí, to je skutečně teror v tom nejryzejším slova smyslu. National Geographic vytvořil ještě ve spolupráci s newyorským muzeem věnovaným 11. září bezpochyby ten nejsyrovější a nejucelenější pohled na den, jenž nadobro změnil Ameriku. Hodnocení 95 procent na ČSFD.cz ostatně mluví za vše.

Kde: Hulu/National Geographic
Počet epizod: 5

30 minut po půlnoci (2012)

Pakliže hledáš něco přímočarějšího, kde jde už jen o ryzí pomstu z rukou amerických hrdinů týmu Navy SEALs, byť podanou pečlivě, procedurálně a z vícero úhlů pohledu, a to především díky svědomité režii odbornice na tento typ filmů Kathryn Bigelow, pak je thriller v originále pojmenovaný jako Zero Dark Thirty tím perfektním pro tebe.

Děj snímku s Jessicou Chastain v hlavní roli vychází ze skutečných událostí a v průběhu deseti let sleduje vyšetřování, které vedlo k vystopování a zabití Usámy bin Ládina. Ten se stal po teroristických útocích z 11. září 2001 jedním z nejhledanějších lidí na světě a navzdory vypsané odměně nebylo známé místo jeho pobytu a předpokládalo se, že buď zemřel, nebo se skrývá někde hluboko v afghánských či pákistánských horách.

Kde: iTunes
Stopáž: 157 minut
Hrají: Jessica Chastain, Jason Clarke, Joel Edgerton, Jennifer Ehle, Mark Strong, Kyle Chandler, Édgar Ramírez

Let číslo 93 (2006)

No a zakončíme to jak jinak než pravděpodobně nejsilnější filmovou výpovědí na téma hrdinských skutků během 11. září, a to oslavovaným thrillerem Paula Greengrasse Let číslo 93. Nevšední, silně emocionální, mrazivý a do toho informačně bohatý a poutavý snímek důkladně rekonstruuje dění na palubě letadla United 93, které teroristé onoho osudového dne unesli a plánovali s ním zasáhnout Kongres nebo rovnou Bílý dům.

To se nakonec i díky odvaze pasažérů nepovedlo, přesto tě tento film bude po celou dobu napínat, bavit a dojímat i v případě, že víš přesně, jak to celé skončí. Šokující realismus tohoto filmu je zkrátka pověstný a i proto tě strhne i po opakovaných zhlédnutích. Zkrátka jeden z těch nezapomenutelných filmových zážitků, které bohužel vznikly jenom díky předchozí obří tragédii. Když už o ní ale nějakým způsobem vyprávět, tak takhle.

Kde: iTunes
Stopáž: 111 minut
Hrají: Cheyenne Jackson, Khalid Abdalla, Lewis Alsamari, Trish Gates, Omar Berdouni
Anketa:
Připomínáš si výročí 11. září sledováním filmů, seriálů, dokumentů, nebo třeba čtením knih?
Ano, ty události mi vždycky přišly smutné, ale zajímavé
Nezajímá mě, co se stalo
Ano, ty události mi vždycky přišly smutné, ale zajímavé
87 %
Nezajímá mě, co se stalo
13 %
Domů
Sdílet
Diskuse