Také sis vždycky říkal*a, jaké české dezerty asi tak chutnají turistům a turistkám? Je jasné, že nám výrazně ovlivňují preference chuti buchet, bublanin a bábovek, na které jsme zvyklí z dětství. Co tedy u zahraničních návštěvníků boduje?
Zjistit to můžeme z žebříčku serveru Tasteatlas. Na něm lidé hodnotí jídlo z celého světa. Systém navíc dokáže rozpoznat boty a lokální patrioty, aby byly výsledky co nejreprezentativnější. Jejich cíl je následující: „Propagovat vynikající místní potraviny, vzbudit hrdost na tradiční pokrmy a vzbudit zvědavost na jídla, která jste ještě neochutnali.“
České dezerty hodnotilo k 13. únoru 2025 3 848 uživatelů a uživatelek. Co jim u nás nejvíce zachutnalo?
10. Buchty
Desátou příčku obsadily buchty. „Tvoří je lehké máslové těsto, které je občas obohaceno voňavou vanilkovou nebo citrusovou příchutí,“ přibližuje Taste Atlas.
![buchta](https://refstatic.sk/article/ed039984dbfbb43eb44f.jpg?is=1200x2000&s=ba6ca5f7d09c81b41211a473db0c1b0b655dcd831775f47df3a01cc69abdff89)
9. Trdelník
Nejsme si úplně jistí, jestli bychom trdelník jako tradiční český dezert uznali, ale i samotný Tasteatlas uznává původ dezertu v Maďarsku. Nicméně jeho popularitě mezi turisty vzhledem k husté nabídce v turistickém centru Prahy rozumíme. Konejšit nás může fakt, že ani jeho všudypřítomná dostupnost ho nedostala na přední místa tohoto žebříčku.
8. Bublanina
Oblíbená bublanina jako od babičky bere osmé místo. Web ji popisuje následovně: „Přestože není nijak honosná a sofistikovaná, je jedním z nejznámějších dezertů v oblasti.“
7. Ovocné knedlíky
Nemálokrát jsou zahraniční návštěvy autorky tohoto článku zděšené, když zjistí, že knedlíky v Česku běžně považujeme za hlavní chod, třeba i k obědu. Tasteatlas nicméně tuhle informaci svým čtenářům raději tají. „Ačkoli se ovocné knedlíky tradičně podávají jako dezert, jsou také výbornou sladkou svačinkou,“ píše web.
![ovocné knedlíky, recepty](https://refstatic.sk/article/d39662c50a65b8a008aa.jpg?is=1200x2000&s=4d2bb6eacf3a41a0dbbe35e0aa01d56af6e7446e972c86506fee4d45b4c98dcf)