Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2015 v 20:04
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Clear Coffee: Nápoj, který si na první pohled spletete s obyčejnou minerálkou, je ve skutečnosti káva (Rozhovor)

REFRESHER
Uložit Uložené

Zajímavější a zdravější alternativa kávy, jejíž chuť je od té známé k nerozeznání.

Stále platí, že jsme velmi rádi, když máme možnost představit lidem něco nového, nevídaného a klidně i extravagantního. Obzvlášť, pokud jde o projekt odsouzený k úspěchu. Výjimkou nebude ani David Nagy, jehož nápadu si všimli i zahraniční média a je jen na něm, jak dokáže využít potenciál svého vlastního produktu. Ten dostal příznačný název - Clear Coffee. Myslím, že hned při pohledu na láhev se každému vynoří řadu otázek, a proto jsme se rozhodli 26letého Košičana vyzpovídat a zjistit, jak vlastně taková čirá káva vzniká a kdy/kde ji budeme moci ochutnat. Úvodem snad stačilo, můžeme se posunout k hlavní části.

Clear Coffee: Nápoj, který si na první pohled spletete s obyčejnou minerálkou, je ve skutečnosti káva (Rozhovor)

Jen nedávno se na známé zahraniční stránce objevil článek o tvém vynálezu, tak nám ho můžeš teď predstavit.

Clear Coffee je prvá číra káva na svete. Je vyrobená z kvalitnej kávy, čistej vody a prírodného kávového kofeínu. Tento nápoj nosí v sebe chuťové a stimulačné účinky kávy, ale nepôsobí nepriaznivo na belosť zubov. Vyrába sa metódou, aká ešte nikdy nebola použitá pri výrobe kávy. Vďaka tejto technológii vzniká nápoj, ktorý je jedinečný svojou chuťou a arómou. Pretože sa pri výrobe CLEAR COFFEE kofeín stráca, kompenzujeme ho pridaním vysokokvalitného prírodného kofeínu získaného z kávových zŕn. Vďaka tomu vieme presne kontrolovať hladinu kofeínu v nápoji. Náš produkt neobsahuje žiadne konzervačné látky, arómy, stabilizátory, cukry a ani sladidlá.

Jak vůbec došlo k tomuto nápadu?

Asi pred dvoma rokmi mi prvýkrát napadla myšlienka výroby bielej kávy (nápad čírej kávy prišiel až neskôr). S kamarátom sme sa bavili o tom, že by bolo treba prísť s niečím novým, a vtedy som dostal nápad s kávou, ktorý ma okamžite zaujal. Po prieskume na internete som zistil, že zatiaľ nič takého neexistuje, takže som začal s výskumom, ako by sa to dalo urobiť.

Jak probíhala výroba v začátcích a jak jsi prišel na to, jaké ingrediencie použít?

Začiatky boli dosť rozpačité, keďže som absolútne netušil, ako na to. Bolo to ako strieľanie do tmy. Prvé dva spôsoby, ktoré som použil, nepriniesli úspech. Až tretia metóda sa ukázala ako správna a nadšenie, ktoré som vtedy zažíval, sa asi ťažko dá opísať slovami. Napriek tomu, že prvá číra káva bola hrozná, uvedomil som si, že som dokázal niečo, čo nikto predo mnou. Aby som vedel vyrobiť nápoj vysokej kvality, začal som sa podrobne venovať štúdiu kávy. Počnúc pestovaním a spracovaním, končiac rôznymi spôsobmi prípravy. V tom istom čase som sa venoval aj zdokonaľovaniu výrobného procesu a technológie. Čo sa týka ingrediencií, na začiatkoch som experimentoval s rôznymi kombináciami, ale nakoniec sa ukázalo, že čisto kávový variant je najlepší.

Clear Coffee: Nápoj, který si na první pohled spletete s obyčejnou minerálkou, je ve skutečnosti káva (Rozhovor)

Jsou náklady na jednu flašku srovnatelné se šálkem klasické kávy?

Náklady na výrobu sú vyššie, ale očakávame, že so zdokonaľovaním výroby sa to bude znižovať. V dnešnej dobe predpokladáme výslednú maloobchodnú cenu pre spotrebiteľov niekde na úrovni 2,50€ za fľašu (200ml).

A co její účinky? Nabudí nás stejně?

Účinky sú ako pri klasickej káve, ale vďaka tomu, že sa musí kofeín dopĺňať, vieme nastaviť jeho presnú hladinu. Momentálne je v 200 ml nápoja 80 mg kofeínu. Pre porovnanie espresso obsahuje okolo 60 mg a zalievaná káva okolo 100 mg kofeínu. Povedal by som, že je to taký zlatý stred. Netreba ale zabúdať ani na to, že vďaka čírosti nefarbí zuby ako bežná káva.

Pomáhal ti někdo nebo jsi byl na všechko sám?

Od začiatku mi pomáhal brat Adam a kamarát Števo. Rodičia tiež prispeli radami.

Design láhve ve spojení s názvem "Clear Coffee" je nepochybně dostatečně výstižný. Bude se ještě něco měnit nebo je to finální fáze? Případně nám můžeš říct více o tom, jak ses dostal právě k tomuto názvu.

Pre Clear Coffee som sa rozhodol preto, že je to výstižné a povie o tomto produkte všetko. Čo sa výsledného názvu (značky) týka, ešte nie sme definitívne rozhodnutí. Máme pripravené aj iné názvy, ale nevylučujeme ani zachovanie terajšej podoby.

Určitě jsi musel absolvovat i nějaké to papírování. Jak ses s tím popasoval?

Zatiaľ prebiehalo testovanie ohľadom bezpečnosti a trvanlivosti produktu. Všetky výsledky ukazujú , že nápoj je bezpečný. Komunikácia so Štátnou veterinárnou a potravinárskou správou sa začala tento týždeň. Bližšie sa k tomu zatiaľ neviem vyjadriť, ale budeme sa snažiť o to, aby bol tento produkt čo najskôr schválený.

Clear Coffee: Nápoj, který si na první pohled spletete s obyčejnou minerálkou, je ve skutečnosti káva (Rozhovor)

Máš pocit, že človek, který přijde s revoluční novinkou na Slovensku má šanci prosadit se s ní i dále? Respektive, jsou u nás vytvořené podmínky na to, aby se prosadily projekty, jakým je právě ten tvůj?

Myslím si, že v dnešnom globálne poprepájanom svete môže vzísť celosvetovo úspešný produkt z ktorejkoľvek časti planéty. Slovensko, podľa mňa, nie je ani ideálne, ale ani najhoršie miesto pre začatie podnikania. Určite sú štáty, kde sa začína jednoduchšie, ale sú aj štáty, kde je situácia ďaleko horšia.

Změnil/změní tento produkt tvůj život?

Absolútne. Konečne robím to, čo ma baví, a to je asi najdôležitejšie. Čo sa týka finančného ohodnotenia, predpokladám, že aj tam sa časom prejaví to množstvo úsilia, ktoré je vkladané do tohto projektu.

Najdeš si při své práci čas na oddech? Jak relaxuješ?

Takým každodenným relaxom je pre mňa posilňovňa. Pomáha mi vyčistiť si hlavu a často tam prídem aj na nové nápady. Snažím si nájsť pár hodín týždenne aj pre rodinu a kamarátov, ale je to čoraz ťažšie.

Jaké byly reakce lidí, kteří už měli možnost nápoj ochutnat?

S rozsiahlejšími ochutnávkami začíname až v nasledujúcich dňoch. Väčšina ľudí, ktorí ochutnali číru kávu, sa vyjadrila pozitívne, ale našli sa samozrejme aj taký ktorím chuť nesadla. Chuť zväčša popisujú ako kávovú a osviežujúcu. Dúfame, že touto novou chuťou dokážeme nastoliť nový trend.

David se rozhodl zajít se svým produktem do košických ulic a nechat lidi, ať si názor utvoří sami. Test dopadl nejlépe jak mohl.

Myslíš si, že se můžeš prosadit na Slovensku, nebo jsme na to ještě dost konzervativní?

Čo sa Slovákov týka, mladšia generácia, podľa mňa, je už rovnako otvorená novým veciam ako obyvatelia západných krajín.

Kam všude bys chtěl svůj produkt dostat?

Môj názor je taký, že v dnešnej dobe je už zbytočné uvažovať iba o slovenskom trhu. Sme v EÚ, a to znamená, že je tu 500 miliónov spotrebiteľov. Tento produkt ma potenciál stať sa celosvetovým hitom a podľa toho sa aj riadime. Našim cieľom je preraziť na svetovej úrovni.

V případě, že bych chtěl Clear Coffee ochutnat teď, co mám dělat?

Momentálne nič. Náš produkt ešte nie je dostupný, ale budeme sa snažiť formou ochutnávok predstaviť tento nápoj čo najväčšiemu počtu ľudí. Na to, aby sme mohli číru kávu priniesť na trh, potrebujeme získať finančné prostriedky na zahájenie výroby.

Chystáš do budoucna i průsvitný čaj nebo jiný nápoj?

Nad týmto som ešte neuvažoval. Momentálne sústreďujem všetku svoju pozornosť na kávu, keďže chceme vyrábať produkt, ktorý je vysokej kvality.

Na závěr prostor pro tebe na pár slov pre čtenáře REFRESHER.cz.

V prvom rade sa chcem poďakovať redakcii refresheru za možnosť prezentovať sa. Otázky týkajúce sa nášho produktu nám môžete zasielať prostredníctvom kontaktného formuláru, ktorý ja na našom webe clearcoffee.net. Pre začatie produkcie potrebujeme získať 35 000 €. Ak sa Vám náš nápoj páči, môžete podporiť náš crowdfundingový projekt na indiegogo.com pod názvom CLEAR COFFEE.

Clear Coffee: Nápoj, který si na první pohled spletete s obyčejnou minerálkou, je ve skutečnosti káva (Rozhovor)

Za příjemný rozhovor děkujeme stejně i my. Jsme rádi, že jsme opět měli možnost představit vám prakticky v předstihu projekt, o kterém pravděpodobně hodně uslyšíme. V případě, že byste se chtěli Davida zeptat něco, co jsme vynechali, klidně tak můžete udělat v komentářích a my se postaráme o to, abyste se dočkali odpovědi. Pokud si myslíte, že i váš, případně nápad vašeho blízkého potenciál a dokázal by zaujmout, klidně se nám můžete ozvat na e-mail [email protected]. Děkuji za pozornost a doufám, že si nás zapnete i příště.

Domů
Sdílet
Diskuse