Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. ledna 2016 13:04
Čas čtení 0:00
Richard Končol

iPhone 7, nové hodinky a i iOS 10 – co očekávat od Applu tento rok?

TECH
Uložit Uložené

Plus připočítej i nové MacBooky, nový OS X a další dobroty z jablečného sadu.

Minulý rok byl pro Apple docela plodným rokem. Představil zcela nový, velký tablet iPad Pro, přidal k němu Pencil (relativně dobrý pomocník s ne tak dobrým nabíjením) či klávesnici s možností napájení. Také jsme zjistili, kolik je hodin i díky hodinkám Watch, tradiční představení vlajkových lodí zastoupili iPhone 6S spolu s 6S Plus (takže přibyly funkce jako 3D Touch, nový senzor Touch ID 2. generace a také iSight kamera s natáčením ve 4K) a premiéru si odbyl i nový MacBook navzdory kritizování nového, zlatého provedení a jediného USB-C portu. Zachránila to například i optimalizace OS X.
 
Ano, dnes je teprve 2. ledna, čili nejlepší čas na spekulování o nových produktech z dílny Tima Cooka a jeho bandy. Dedukujme na základě loňských releasů a zkusme předpovědět, co by mohlo spatřit letos světlo světa. Půjde nejprve o softwarové aktualizace watchOS 3, iOS 10 či OS X 10.12, ale snad se dočkáme i nové verze hodinek, iPhonu 7 (případně 6c jako poslední upgrade 6kové řady) či nového iPadu Air.
 
                                                                                          Apple Watch 2

Hračička skrývající v sobě šikovného asistenta a zároveň stylový doplněk by se měla podle všeho dočkat svého nástupce na jaře 2016, takže asi rok po vydání první verze. Hodinky budou odpremiérované někdy v březnu, představí se základní detaily - pevně věřím, že Apple si pohrál se senzory tak, že budou fungovat například i na tetováních a snad se dozvíme v hodinkách i informace o krevním tlaku či hladině kyslíku v krvi. Je dost možné, že Watch 2 budou tenčí, než jejich předchůdce a šeptá se i o FaceTime kameře a vylepšeném WiFi čipu - aby se hodinky dokázaly více „osamostatnit“ od iPhonu. O páscích se zatím nespekulovalo, ale snad nebudou jiné, než ty staré.


iPhone 7, nové hodinky a i iOS 10 – co očekávat od Applu tento rok?




iPhone 6C, 7, 7 Plus

Zní to asi trochu paradoxně, ale pro velký zájem uživatelů začal Apple pravděpodobně koketovat s myšlenkou vydání menšího, 4palcového iPhonu s označením 6C. Měli bychom se ho dočkat již brzy, v prvních měsících tohoto roku (počítejme, že by mohl být představen v březnu spolu s Watch - to by byl asi první iPhone vydaný mimo podzimních měsíců od roku 2011). Informace o 6Cčku připomínal i kolega Sirius ve svém článku ještě v prosinci.

iPhone 7, nové hodinky a i iOS 10 – co očekávat od Applu tento rok?

Pojďme k iPhonu 7 a 7 Plus - tradiční představování telefonů se uskutečňuje na podzim (což je jakýmsi trendem od roku 2011), takže i tyto dvě chytrá jablka přijdou nejdříve někdy v září. Projdou asi designovou obměnou, neboť půjde o major release, čili doufám v absenci hnusných plastových pásků na těle telefonu a v jeho tenčí tloušťku, což je i doménou Applu. Co se týče velikosti - ta asi zůstává stejná. Přesnější info zatím nemáme, rumory přibližující více detailů zatím nejsou na obzoru a času je zatím dost. Určitě však počítejme s vylepšeným 3D Touch (více "right-clicků" v aplikacích), možná ještě dokonalejší Touch ID senzor a samostatnou roli sehraje i nový foťák. Ne vždy platí, že čím víc megapixelů, tím lepší kvalita, ale Apple má prostředky k tomu, aby konkurenci odrovnal - mluví se o duálním objektivu, čili něco podobného jako u HTC One. TFT-LCD displej by měl nahradit tolik opěvovanou technologii AMOLED, která zjevně není připravena debutovat v zařízeních se systémem iOS kvůli komplikovanému výrobnímu procesu.
 
Známý analytik Ming-Chi Kuo předpovídá i rozdílné RAMky v iPhonech - zatímco v menším, 4,7palcovém by mělo být 2GB RAM, ve větším, 5,5palcovém by měly být až 3GB. Nakonec se možná rozloučíme i s 3,5mm jackem a místo něho budeme poslouchat hudbu přes Lightning. Tato možnost přichází v úvahu, neboť víme, že jeho předpovědi vycházely téměř vždy - u iPodu touch 4 mluvil o kameře, předpokládal dokonce i Touch ID na iPhone 5S. S každoročním trendem zmenšování tloušťky tak vypadá možnost vyloučení jacku reálná.
 
                                                                                            iPad Air 3

Každým rokem se iPad dočkal nové verze od své premiéry v roce 2010. Dosavadní vládce jménem iPad Air se letos upgradu nedočkal, jelikož priorita pro Cooka byl nový, velký iPad Pro a drobeček jménem iPad mini 4 (který mimochodem prošel slušným upgradem). V kuloárech se hovoří o tom, že do nejbližšího pololetí bychom se mohli dočkat třetího iPadu Air - není však jasné, zda v březnu, případně v červnu vedle WWDC. Nový iPad Air by tak mohl mít lepší kameru, RAMku, ale 3D Touche se asi nedočkáme zejména kvůli problémům s velikostí displeje, protože v tomto případě je displej iPadu o dost větší než displej iPhonu. Škoda.


iPhone 7, nové hodinky a i iOS 10 – co očekávat od Applu tento rok?

iOS 10, OS X 10.12, watchOS 3

Tuto část asi netřeba až tak rozpitvávat - iOS přijde tak jako každý rok v září s tím, že jej uvedou v červnu. Poslední dvě verze se více zaměřovaly na funkcionalitu než na samotný design - bylo by dobré se přichystat letos na dříve designový update, tak jako v případě iOS 7. Zatím více informací není, jedno však víme - systém je ve stádiu raného vývoje a my čekáme, jaké jídlo nám Cookovci naservírují v červnu. Něco podobného platí i pro OS X - El Capitan jen přinesl opravené bugy z Yosemitu, takže je možné, že nový systém (momentálně bez kódového označení) přijde jako větší upgrade.

iPhone 7, nové hodinky a i iOS 10 – co očekávat od Applu tento rok?

S příchodem nových Watch přijde snad i další watchOS s pořadovým číslem 3. Je sice pravdou, že druhá verze se objevila relativně nedávno (září), ale s příchodem nového hardwaru by měl přijít pravděpodobně i větší softwarový upgrade. Nemyslím, že by přišel nárazově spolu s iOS 10 až v září, ale možná by stačilo zůstat při číselném označení 2 a přidat nové funkce či appky. Máme na mysli něco podobného, jako u iOS 8.4, který byl prvním systémem dostupným na iPodu touch 6. generace.


iPad Pro 2 

iPadu Pro druhé generace se možná tak brzy nedočkáme - kdo ví, zda by Apple stíhal poslat do výroby tolik iPadů. Je možné, že „velký“ iPad se bude refreshovat v 18měsíčním, případně 2letém intervalu, protože jde o výkonnější zařízení. Letos tedy dají inženýři asi přednost Airu. Pokud by ale náhodou přišel upgrade, tak bychom se zaměřili spíše na výkonnější procesor a RAMku (a také i grafiku) na rozdíl od designu, protože primárně tyto komponenty tvoří iPad Pro tím, čím je. V duchu však prosíme pracovníky (a možná nejen my), aby slabší kapacity schovali do šuplíku - jsou nepotřebné a reálně je výhodnější koupit 64GB verzi, než 32.

iPhone 7, nové hodinky a i iOS 10 – co očekávat od Applu tento rok?

MacBooky 

Co s MacBooky Air? Po některých tvrzeních, že jejich budoucnost je nejistá, se hovoří o jejich redesignu a jejich zvětšení (jelikož od roku 2010 neprošly žádným faceliftem a nic se nezměnilo i v případě velikostí, když už máme větší iPhone i iPad). Světu by se tak ukázal až někdy v červnu na WWDC a začal by se prodávat až v září - i když možná ani ne, protože předešlý update MBA byl v březnu a Apple nebude chtít otálet s releasem. Výkonnostně by měl být samozřejmě lepší - o to by se postaral Skylake CPU od Intelu s 10% větší rychlostí, 34% rychlejší integrovanou grafikou a prodlouženou výdrží baterie o něco přes hodinu. Jde především o rumor - čili tyto informace se klidně mohou vztahovat i na MBP s Retinou namísto MBA.

iPhone 7, nové hodinky a i iOS 10 – co očekávat od Applu tento rok?

MacBook Pro měl zvláštní období refreshe, ale můžeme za to především děkovat Intelu - ten za poslední dva roky pohnojil své procesory na výbornou. 13palcový MBP nabízel nové Broadwelly a 15palcové měly v sobě staré Haswelly v březnu, resp. květnu, což v konečném důsledku znamená, že 15ka se ocitá ve slepé uličce. Nový Broadwell sice byl dostupný již v červnu pro MBP a Apple by mohl upgradovat už teď, ale možná se na to vykašle a rovnou přinese Skylake pro 13ku i 15ku. Nový MacBook Pro by tak mohl zazářit buď v březnu, nebo v červnu.


Obyčejný Retina MacBook se může dočkat refreshe kdykoliv. Nové CPU Skylake Core M jsou o 10-20% rychlejší, nabízejí až 10 hodin výdrže baterie a 40% výkonnější grafiku oproti Broadwellům. Zde asi není o čem mluvit. A faceliftu se MB asi nedočká, ale možná přibude Rose Gold colorway, aby se barevně sladil s iPhonem. Tak co, těšíš se na letošní novinky?

Domů
Sdílet
Diskuse