Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2016 15:02
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Koncentrační tábor z druhé světové války se přemění na luxusní plážové letovisko za 15 milionů eur

KULTURA
Uložit Uložené

Bývalý koncentrační tábor na izolovaném ostrově u Černé Hory bude přestavěn na luxusní letovisko. Projektu, který v minulosti vyvolal řadu negativních reakcí, před několika dny dala vláda po mnohaměsíčním jednání zelenou.

Pevnost stojící na neobydleném ostrově Mamula (známý také jako Lastavica) nedaleko pobřeží Černé Hory, která během druhé světové války sloužila jako koncentrační tábor, bude přebudována na luxusní plážové letovisko. Kontroverzní projekt tento týden schválil místní parlament, a to navzdory protestům a pobouření pozůstalých rodin, jejichž předkové zde byli v minulosti nacistickým režimem vězněni. Realizace se ujme švýcarská společnost Orascom. Přímořské středisko má kromě hotelu s třiadvaceti pokoji nabídnout taktéž dvě restaurace, lázně, plážový klub nebo menší přístav pro jachty. Investoři za rekonstrukci zaplatí 15 milionů eur (~405,3 milionu korun), přičemž pronájem ostrova o rozloze 30 000 metrů čtverečních byl stanoven na 4 000 eur měsíčně po dobu 49 let. Zároveň by měl projekt vytvořit asi 200 pracovních míst

Vyrenderované letovisko, které má nahradit bývalý koncentrační tábor

Koncentrační tábor z druhé světové války se přemění na luxusní plážové letovisko za 15 milionů eur

Dnes již opuštěné stavení nechal na místě vybudovat v letech 1852 až 1857 rakousko-uherský generál Lazar Mamula, podle něhož je ostrov pojmenován. Původním účelem pevnosti bylo zabránit případnému lodnímu útoku na přístavní město v zálivu Bako Katorska, k žádnému napadení však nikdy nedošlo. Během druhé světové války nechal italský fašistický diktátor Benito Mussolini tvrz zabírající většinu rozlohy ostrova přestavět na koncentrační tábor, kde mezi lety 1942 až 1943 bylo vězněno přes 2 300 osob, přičemž počet obětí, které zemřely popravou či hladem, se odhaduje na nejméně 130. Pevnost kromě toho posloužila například i jako vězení a později po válce se ostrov ležící v Jaderském moři stal historickým monumentem a oblíbenou turistickou atrakcí.

Investoři a vláda zřejmě ve snaze zjemnit příliv nevole vágně přislíbili, že projekt bude plně ctít historickou důležitost ostrova po celou dobu pronájmu, což se zdá být přímo v rozporu s jeho realizací. Co konkrétně si tedy pod tímto „ctěním“ můžeme představit, si netroufám odhadovat, obzvláště když developer podle žurnálu Tol údajně slibuje „party atmosféru“. Přesné informace ohledně začátku a dokončení stavby zatím nejsou známy.

Domů
Sdílet
Diskuse