Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2016 14:03
Čas čtení 0:00
Miroslav K.

Na place Dva a půl chlapa aneb zajímavosti z ikonického sitcomu, o kterých jste pravděpodobně (ne)věděli

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Patřil k nejpopulárnějším, ale po odchodu Charlieho Sheena rozdělil fanoušky na dva tábory.

Už je to více než rok (19. února 2015 byla odvysílána poslední část), co jsme se rozloučili s mimořádně úspěšným americkým sitcomem Two and a Half Men, nebo pokud chcete Dva a půl chlapa. Ten se na obrazovkách udržel úctyhodných 12 let, během nichž nám Warner Bros, Television a CBS přinesli stejný počet sérií, což je celkem 262 epizod plných humoru a satiry. Tato kombinace nás dokáže rozesmát i při opakovaném zhlédnutí (což je očividně jasné i lidem v televizi, a proto seriál každoročně opakují). Vytvořil ho americký spisovatel, scénárista, skladatel a producent Chuck Lorre, stojící i za projekty jako Dharma a Greg či Teorie velkého třesku. Dnes se po vzoru předchozího článku věnujícímu se Breaking Bad podíváme na zákulisní zajímavosti právě z nezapomenutelného sitcomu, který nám představil milovníka žen Charlieho (Charlie Sheen), chodící neštěstí, zoufalce Alana (Jon Cryer) a jeho poměrně hloupého dospívajícího syna Jakea (Angus T. Jones).
 
Stejně jako v případě předchozí části, i tentokrát začneme hned úvodní znělkou. Ta nám v hlavě hraje ještě dlouho po jejím skončení a někdy jsme se jí prostě nedokázali zbavit. Vymyslel ji Chuck Lorre a s každou novou sérií jsme mohli vidět, jak Jake pomalu roste. I když se možná zdá, že znělku zpívají herci, ve skutečnosti ji předem nahráli tři zpěváci a představitelé hlavních postav vždy jen otevírají ústa. Tvůrci také nazvali každou epizodu podle věty, kterou vždy přednese jedna z postav, obvykle však Alan.

I vy jste se během sledování určitě alespoň jednou zamysleli nad tím, jak skvělé by bylo bydlet na Malibu Beach v obrovském a prostorném domě s výhledem na širý oceán. Existuje ale skutečně tento dům? Mnoho věcí během dvanácti sérií nasvědčuje, že ano, ale opak je pravdou. Burácející oceán je tvořen plátnem s fotografií ve velmi vysokém rozlišení, přičemž bychom za ním našli několik světel. Právě jejich pohyb tvoří dokonalou iluzi vln. Dojem skutečného obydlí umocňuje i kuchyně, která je pravděpodobně jedinou svého druhu napříč ostatními projekty podobného charakteru. Ta má totiž funkční a naplněnou ledničku skutečnými potravinami, což je při seriálech opravdu velmi neobvyklé. Pokud vám to stále přijde málo, i všechny skříňky v ní jsou plné čerstvých potravin, cereálií či konzerv. Radost natáčet v takovém prostředí!

Vztah bratrů s jejich vlastní matkou je inspirován skutečnými událostmi ze života tvůrce Chucka Lorreho, které prožil se svou vlastní matkou.

Skutečné a plně funkční je mimochodem i krásné černé křídlo, na kterém Charlie skládal své dokonalé znělky (ano, i on měl práci, nezapomínejte na to) a právě díky tomu si mohl dovolit lehké ženy a nicnedělání. Protože ve skutečnosti si Sheen užívá pouze to nicnedělání a právě levné ženy (tedy, on már rád asi jen ty drahé), je tedy zcela jasné, že na klavír hrát neumí. Ve skutečnosti je za kamerami zkušený klavírista, který hraje za něj. Proto jeho postavě nikdy nevidíme přímo na ruce. Rovněž není pravý ani puštěný televizor, což stejně můžeme vidět ve více momentech napříč seriálem. Ve skutečnosti na herce někdo ze štábu zpoza televizoru svítí blikajícím halogenovým světlem.

Na place Dva a půl chlapa aneb zajímavosti z ikonického sitcomu, o kterých jste pravděpodobně (ne)věděli
Zdroj: www.imdb.com

Nejvíce zajímavostí se, přirozeně, týká samotných herců, nejvýše však Sheena, ale k tomu až na konec. Věděli jste, že postava obézní pomocnice v domácnosti Berty, kterou ztvárnila Conchata Ferrell, měla být původně pouze vedlejší postavou vystupující jen zřídka? U publika si ale svým kritickým situačním humorem vysloužila tak obrovskou oblibu, že se z ní stala od druhé série pravidelná postava. Chválabohu, bez Berty by to opravdu nebylo ono.
 
Zajímavou shodou okolností se k roli Alana dostal i Jon Cryer. Ten byl totiž pozván na videocasting do Londýna na roli Chandlera do seriálu F.R.I.E.N.D.S. Jon měl mnoho pozitivních doporučení, takže se dalo předpokládat, že roli opravdu dostane. To by znamenalo, že i přes dlouhé časové rozmezí mezi těmito dvěma projekty by už Cryer do Dva a půl chlapa jistě obsazen nebyl, protože by se lidem zafixoval do hlav jinak. Mnoho náhodných událostí v centru Spojeného království ale způsobilo, že se herec nestihl dostavit na casting ve stanoveném čase a následně byl vyškrtnut ze seznamu zájemců. A musíme říci, že je to dobře. Chandler byl fantastický i bez Cryera a ten zase naplno zazářil v tomto sitcomu.

Herci v seriálu pijí hlavně německé pivo značky Radeberger Pilsner, pak ještě občas mexické Corona Extra.

Představitel Jakea Angus T. Jones se jednu dobu zase postaral o obrovský skandál, když se na internet dostalo video z jeho náboženské zpovědi, kde mu tak trošku ruply nervy a poprosil diváky, aby přestali sledovat seriál. Nezapomněl zmínit, že v něm nechce hrát a že jde pouze o špínu plnící hlavy divákům po celém světě. I toto byl jeden z důvodů, proč se s ním již v posledních sériích počítalo jen jako s vedlejší postavou. Tehdy dokonce začaly padat návrhy i ke změně názvu celého seriálu a úplné vyškrtnutí jeho postavy. Nuže, nikdy nenaštvi producenty.

Určitě jste zachytili, že o Sheenovi se často mluví jako o nejlépe vydělávajícím televizním herci v historii vůbec. To je opravdu pravda a abyste si dokázali představit, jak to s těmi tržbami opravdu je, připravili jsme pro vás přehlednou tabulku, kde se můžete podívat na Top 10 herců, kteří brali do kapsy za jednu epizodu nejvíce.

 Herec/herečka

 Názov seriálu/programu

 Plat za epizódu

 Charlie Sheen

 Dva a pol chlapa

 $1,800,000

 Ray Romano

 Everybody Loves Raymond

 $1,700,000

 Kelsey Grammer

 Fraiser

 $1,600,000

 Tim Allen

 Home Improvement

 $1,250,000

 Paul Reiser, Helen Hunt

 Mad about You

 $1,000,000

 všetci herci

 F.R.I.E.N.D.S

 $1,000,000

 Jerry Seinfeld

 Seinfeld

 $1,000,000

 Ashton Kutcher

 Dva a pol Chlapa

 $750,000

 Drew Carey

 The Drew Carey Show

 $750,000

 hlavní herci

 8. séria Seinfeld

 $600,000

Největším zlomem celého seriálu byl jistě odchod Sheena jako hlavní postavy a jeho nahrazení Ashtonem Kutcherem coby Waldenem Schmidtem. V ději umřel Charlie pod koly vlaku v Paříži a první epizodu deváté série zahajoval jeho pohřeb. Právě tento díl je nejsledovanějším v historii sitcomu, kdy ho doma ve Spojených státech před obrazovkami sledovalo neuvěřitelných 28 milionů (!) diváků. Samotný Sheen reagoval na svůj pohřeb v seriálu následovně: „Budu sledovat můj falešný pohřeb, na kterém budou mé falešné bývalé přítelkyně z mého velmi, velmi skutečného kina s velmi skutečnými kočkami.“ To asi mluví za vše. Pokud to nevíte, Charlie byl vyhozen kvůli neshodám s tvůrci, průšvihy kolem drog a požívání alkoholu přímo na place. To vše prý dělal kvůli zjištění pozitivního testu na HIV v roce 2011, což později přiznal v rozhovoru. Herec okamžitě po vyhazovu zažaloval tvůrce seriálu, přičemž požadoval 100 milionů dolarů jako náhradu. Po několika měsících neúspěšných soudních řízení se obě strany dohodly a Charlie dostal "pouze" 25 milionů, které už pravděpodobně dávno nemá.

Na place Dva a půl chlapa aneb zajímavosti z ikonického sitcomu, o kterých jste pravděpodobně (ne)věděli
Zdroj: exiledonline.com

Seriál byl známý i poměrně častým ždímáním starých herců. Například herečku Jennifer Taylor si můžete pamatovat jako Charlieho stálejší partnerku jménem Chelsea. Ta se pravidelně objevovala téměř celé dvě série, ale kromě toho jde o nejvíce recyklovanou herečku během trvání programu. Poprvé se objevila už v pilotní epizodě jako Suzanne, později v druhé sérii jako Tina, v polovině páté série jako Nina. Podobně tvůrci použili i Jodi Lyn O'Keefe, a to v druhé sérii jako Gail a ve třetí v roli jako satanova nevěsta Isabelle.
 
O celkovém úspěchu sitcomu během celých 12 let svědčí i zisk patnácti různých cen a dokonce až 31 nominací. Aby toho nebylo málo, Charlie Sheen se z tohoto počtu může pochlubit rovnou dvěma nominacemi na Golden Globe, což je pro seriálového herce pravděpodobně nejcennější možné ocenění. Za velkým úspěchem u nás v Česku stojí i skvělý dabing, který se našim dabérům opravdu povedl. Komu patří hlasy herců jsme si řekli v našem starším článku, takže pokud chcete, klikejte sem.
 
To by bylo od nás pro tentokrát opět všechno. Na závěr pro vás opět máme výběr obrázků a videí, ale některé jsou pořádně dlouhé, tak si na ně vyčleňte nějaký ten čas.

V první epizodě 12. série se Malan na Halloween převlékne jako Duckie z filmu Kráska v růžovém (1986). Sám Cryer tuto postavu ve zmíněném filmu ztvárnil.

Na place Dva a půl chlapa aneb zajímavosti z ikonického sitcomu, o kterých jste pravděpodobně (ne)věděli
Zdroj: www.imdb.com

No kdo by to byl řekl, že i Jake jednou vyroste?

Na place Dva a půl chlapa aneb zajímavosti z ikonického sitcomu, o kterých jste pravděpodobně (ne)věděli
Zdroj: static.latercera.com

 

Domů
Sdílet
Diskuse