Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2017 15:29
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Kazma: Moje první video bylo o tom, jak sousedovi v paneláku zapalujeme sklep (Rozhovor)

REFRESHER
Uložit Uložené

Lidi, kteří v Česku a na Slovensku tvoří kvalitní video obsah, bychom dokázali spočítat na prstech jedné ruky, a tak vám přinášíme rohovor s jedním z nich.

Snad jste si už za ta léta měli možnost zvyknout na rozhovory s více či méně známými tvářemi. Tentokrát jsme se rozhodli oslovit člověka, kterého snad ani blíže představovat není nutné. Kazma, tedy vlastním jménem Kamil Bartošek, nám již několik let dokazuje, že video obsah v našich dvou malých zemích přece jen může za něco stát. Ve své One Man Show první generace nejprve vystřídal několik desítek hostů, kterým dával zabrat svými otázkami a nyní se mu díky druhé generaci daří upozorňovat na sebe doslova po celém světě.

Už způsobil rozruch během mistrovství světa v hokeji, obletěl svět za deset dní, během nichž odpověděl na všechny otázky a nabídky jen kladně a samozřejmě pořádný rozruch neminul ani domácí Prahu, kde bez váhání sklidil úspěch a důvěru publika jako Jim Carrey na předávání cen Českého lva. Nejen o jeho práci se budeme bavit v rozhovoru, ve kterém se dozvíš například i to, jak vypadá jeho běžný den a jakou hudbu poslouchá. Pojďme na to.

Kazma: Moje první video bylo o tom, jak sousedovi v paneláku zapalujeme sklep (Rozhovor)
Zdroj: Kazma Kazmitch FB

Čau, Kazmo, s nabídkou na rozhovor jsme tě oslovili předtím, než jsi měl momentálně dost řešenou nehodu, tak ti v první řadě přejeme brzké uzdravení. Pokud ti to nedělá problém, tak nám prosím přibliž, co se stalo.

Narazili do mě dva stokilový divočáci. Za běžných okolností by to asi nic neznamenalo, ale bylo to na dálnici a já jel rychle. Žiju.

Plánuješ se co nejdříve vrátit k práci, nebo jsi možná až příliš změnil pohled na svět?

Člověk se jen na chvíli zastaví a uvědomí si, jak to všechno, co tady žijeme, nám může někdo ve vteřině vypnout. Ale to je všechno, pak nezbývá stejně nic jinýho, než jít dál. Takže cenná zkušenost za mnou a už zase jedu na 100 %.

Přejděme k tvému velkému projektu OMS, se kterým se ti podařilo nadělat už hodně rámusu. Všechny dosavadní nápady pocházejí z tvé hlavy?

Je to práce našeho týmu. Ale nápady a kreativu vymýšlíme s kolegou Markusem. Na tohle jsme jen dva.

Zajímalo by mě, co je vlastně tvým primárním cílem nebo motivací ve spojení s One Man Show. Snažíš se šokovat, motivovat, nebo chceš lidem jednoduše dokázat, že není těžké je oje*at?

Cílem je dělat show, jakou tady nikdo jiný nedělá. A prvky, které jsi vyjmenoval, jsou její součástí. Chceme lidem ukázat, co všechno je možný.

Kazma: Moje první video bylo o tom, jak sousedovi v paneláku zapalujeme sklep (Rozhovor)
Zdroj: Kazma Kazmitch FB

Všechny tvoje pranky se zdají být opravdu propracované do detailů, tak nám prosím prozraď, jak dlouho od nápadu až po samotnou realizaci trval například ten v Rusku nebo ten s Jimem Carreym.

Žijeme v konzumní době, co se video tvorby týče. Naprosto tady převládá kvantita nad kvalitou. Podívejte se na českou a slovenskou YouTube scénu. YouTubeři chrlí ven videa jako na běžícím páse, ale je to ze 100 % naprostý odpad. Není tady nikdo, kdo by dělal originální a kvalitní tvorbu. YouTube je u nás pořád jen dětské hřiště. My na to jdeme opačně. Každá akce jsou pro nás dlouhé měsíce příprav a plánování. Vydáváme si jen pár dílů za rok, ale zato vždy s puncem 100% kvality. Na opravdovou kvalitu si musíte počkat, kvalitních věcí je málo.

Takovéto výstřelky asi nebudou úplně nejlevnější. Vydělá to na sebe vůbec?

Stojí to ranec, ale nic lepšího tady není. A klienti a partneři to vědí.

Jeden z nejšílenejších OMS dílů byl pro mnohé i Yes Man, kde jsi po vzoru filmu odpovídal výhradně „ano“ a přitom obletěl svět. Kolikrát jsi byl blízko toho, aby ses na to vysral?

Často mi nebylo do smíchu, ale One Man Show je moje dítě. A na to se prostě nemůžeš vysrat.

Jaký je tvůj nejbizarnější zážitek za celé fungování One Man Show?

Kdybych vám řekl, tak bych vás musel nechat zabít.

Proč jste se vlastně rozhodli změnit koncept celého projektu oproti první generaci?

Měl jsem bytostnou potřebu posunout se v životě o kus dál. Připadalo mi, že už šlapu vodu a stojím na místě. Stále vpřed, zpátky ani krok.

Kazma: Moje první video bylo o tom, jak sousedovi v paneláku zapalujeme sklep (Rozhovor)
Zdroj: Kazma Kazmitch FB

 

Dokázal bys nám popsat svůj typický pracovní den? Tedy kdy vstáváš, co vše obvykle absolvuješ a podobně.

Můj den je netypitčtější tím, že žádnou typickou podobou nemá. Nežiju v žádném stereotypu, každý den mám jiný. Spojuje je snad jen to, že se prostě každý den snažím posouvat dál ty svoje balvany, které jsem si kdysi vytyčil, že dotáhnu do cíle. Některé jsou větší, některé menší, důležité je každý den některý z nich alespoň trochu posunout. Využít dne.

S každým novým videem se vynoří i spekulace o tom, že jde jen o dostatečně dobře předpřipravené lži. Snažíš se je ještě vyvracet, nebo je ti jedno, co si lidé myslí?

Zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič mi dal před mnoha lety do života nevědomky jednu radu a já se jí dodnes řídím: „Intelektuální přestřelky na internetu nelze vyhrát. Vyhrávají je ti, kdo se jich neúčastní.“ A tím se řídím. Vlky nezajímá, co si o nich ovce myslí.

Myslíš si, že je ještě pořád prostor posunout OMS tak, aby z toho každému padla čelist a překvapil jsi možná právě i ty, kteří ti dosud nevěřili?

Kdybych si myslel, že už nic lepšího neuděláme, tak bych to musel zabalit. Děláme každý den na tom, aby tomu tak bylo.

I když jsi už ve své kariéře takto daleko, vraťme se zpátky k tvým začátkům. Vzpomínáš si na své první video? O čem bylo?

Moje první video bylo o tom, jak sousedovi v paneláku zapalujeme sklep. Naštěstí v té době existoval internet jen pro vojenské účely.

Určitě budeme rádi, kdybys nám prozradil některé ze svých chystaným plánů do budoucna, které se možná nemusí striktně  týkat jen života před kamerou.

Nebudu mluvit o plánech. Plány jsou jen naivní sny, dokud je nepřetvoříš v realitu. O naivních snech může vykládat kdokoliv cokoliv, nemá to žádnou hodnotu. Já to první proměním v tu realitu, pak ti řeknu, tohle jsem udělal.

Kazma: Moje první video bylo o tom, jak sousedovi v paneláku zapalujeme sklep (Rozhovor)
Zdroj: Kazma Kazmitch FB

Přejděme ještě na klasické Refresher otázky mimo tvoji práci. Jak jsi na tom s vařením? Co dobrého bys nám dokázal připravit?

Vím, na co narážíš, ale takhle veřejně se s tebou o perníku bavit nebudu. 

Jakou hudbu posloucháš a která alba tě v poslední době oslovila nejvíce?

Tady je můj playlist na Spotify, to poslouchám.

 

Najdeš si při svých povinnostech čas i na čtení?

Snažím se a vím, že bych měl víc.

A co filmy a seriály? Klidně můžeš být konkrétní.

Občas zajdu do kina. Ale že bych si doma pouštěl filmy nebo seriály, to ne. Je to ohromný žrout času a já znám ještě pořád zábavnější věci, jak ho využít.

Děkujeme za rozhovor! Na závěr ještě prostor pro tebe a vzkaz našim čtenářům.

Dám vám tady rovnou 3 odkazy, můj Instagram, Facebook a web. Jinak si dělejte, co chcete, mně je to jedno.

Kazma: Moje první video bylo o tom, jak sousedovi v paneláku zapalujeme sklep (Rozhovor)
Zdroj: Kazma Kazmitch FB
Domů
Sdílet
Diskuse