Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2017 10:52
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Dosavadní vysvědčení bude nahrazeno novým. Školy začnou povinně využívat nové formuláře, kde jsou známky zašifrované pomocí QR kódů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

„Starému“ vysvědčení odzvonilo. Od příštího pololetí už bude pro školy povinností využívat nové formuláře s QR kódy.

Už zítra si děti a studenti od svých kantorů převezmou školní vysvědčení, které bude v jistém smyslu posledním svého druhu. Od příštího, tedy zimního pololetí totiž začne pro školy platit povinnost začít využívat nové formuláře, které budou jednak o 17 milimetrů kratší, ale jejich hlavní novinkou bude implementace takzvaných QR kódů. Ty slouží k ukládání informací do grafické podoby a po oskenování značky k nim uživatel získá rychlý přístup. Na rozdíl ale třeba od tradičních čárových kódů, které známe z obchodů, dokáže QR kód pojmout mnohem větší množství dat.

Dosavadní vysvědčení bude nahrazeno novým. Školy začnou povinně využívat nové formuláře, kde jsou známky zašifrované pomocí QR kódů
Zdroj: www.pexels.com

Jak informuje server iDNES, o změně bylo rozhodnuto již před několika roky, kdy byla dnes už trochu zastaralá technologie QR kódů ještě na vzestupu. Letošním rokem však končí dvouleté přechodné období, během něhož si školy ještě mohly vybrat, zda QR kódy na vysvědčení otisknou, či nikoliv. Drtivá většina se přiklonila k druhé variantě, což webu potvrdil i Milan Zwiefelhofer z firmy SEVT, která dodává vysvědčení velké části škol. „Starý formulář má stále na prodejích dominantní podíl,“ uvedl. 

Až se tedy žáci nejobávanější úřední listinou v životě studenta pochlubí doma rodičům příště, vysvědčení již bude nově obsahovat známky a osobní údaje dvakrát. Jednou klasicky textově, jak jsme byli zvyklí dosud, a jednou právě v zašifrované formě prostřednictvím QR kódu otisknutého na zadní straně papíru. Rychlý přenos informací do počítačového systému má mimo jiné školám usnadnit administrativu při přijímacím řízení. Co na změnu říkáte? Dejte nám vědět níže v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse