Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. srpna 2017 19:53
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

České ženy lžou nejčastěji o nákupech, muži zase o výši platu. Nový průzkum ukazuje, o čem si Češi nejraději vymýšlí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nový průzkum ukazuje, jak jsou na tom Češi s lhaním. Odhalené výmysly způsobily nemalé potíže čtyřem z deseti respondentů a velká část se domnívá, že milosrdná lež až tak nevadí.

Mluvit za všech okolností pravdu není pro člověka zrovna jednoduchý úkol, a když už nastane taková situace, kdy se zdá být výhodnější zalhat, zdaleka ne každý dokáže v této morální zkoušce obstát. Své by o tom ostatně měl vědět každý druhý z nás. Zhruba polovina Čechů totiž přiznává, že už někdy alespoň jednou záměrně řekla nepravdu, nicméně důvody, které je k tomu vedly, se u obou pohlaví různí. A tak zatímco mezi nejčastější lži žen patří to, kolik peněz utrácí, muži si zase rádi vymýšlejí pohádky o tom, kolik vydělávají. To je však teprve špička ledovce. Bližší pohled na to, o čem a komu mají Češi tendenci nejvíce lhát, se nám naskýtá díky novému průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit. 

Výmysly o jednom pivu

„Průzkum ukázal, že když nechceme říkat pravdu, často použijeme výmluvu. Alespoň jednou ji použil každý druhý respondent. Češi si také neváhají vymýšlet, pokud jde o drobné hříchy – například že měli v hospodě jen jedno pivo nebo že pravidelně chodí do posilovny. Takový výmysl přiznalo 41 procent respondentů,“ cituje server EuroZprávy slova Romana Müllera, který v Home Creditu pracuje jako analytik spotřebitelského financování.

České ženy lžou nejčastěji o nákupech, muži zase o výši platu. Nový průzkum ukazuje, o čem si Češi nejraději vymýšlí
Zdroj: www.pexels.com

O utrácení a nákupu zbytečností ženy lžou podstatně častěji než muži – podle výsledků to dělá každá třetí, kdežto u mužů jde jen o každého pátého. Naopak doménou mužů je smýšlet báchorky o své výplatní pásce. Zkrátka chtějí navenek působit zajištěněji, než tomu tak je doopravdy. „Souvisí to s tím, že jsou společností stále bráni jako živitelé rodiny, takže se snaží prezentovat co nejlépe. A pokud ještě rodinu nemají, pokouší se blýsknout před ženami,“ vysvětluje dále Müller. O výši své výplaty podle výsledků průzkumu už někdy zalhal každý třetí muž

Lžeme často, ale moc to neumíme

Podle Čechů však není lež jako lež. Přibližně 80 procent respondentů totiž uvedlo, že jim nedělalo problém dopustit se milosrdné lži. Každý druhý tazatel je navíc přesvědčen, že svojí lží někomu reálně pomohl. Mnohdy si však použitím nepravdy nepomohli samotní lháři. Ve čtyřech případech z deseti se totiž na jejich lhaní přijde a čtyřiceti procentům respondentů odhalená nepravda dokonce způsobila nemalé potíže.

České ženy lžou nejčastěji o nákupech, muži zase o výši platu. Nový průzkum ukazuje, o čem si Češi nejraději vymýšlí
Zdroj: www.pexels.com

A ke komu jsme upřímní?

Před kým se však Češi často zaleknou a neodváží se lhát, jsou finanční instituce. Těm podle všeho říká pravdu asi 92 procent lidí. A podobně upřímní jsme i k úřadům, kterým Češi také zpravidla uvádí pravdivé informace. A není divu. V případě, že by se člověk pokusil obelhat například poskytovatele úvěru, mohl by na své smyšlenky velmi nepěkně doplatit. „Zákazník o sobě musí poskytnout celou řadu údajů, které nikdy nesmí zfalšovat. Už kvůli sobě, protože podle nich poskytovatel úvěru vyhodnotí, jestli je pro něj půjčka bezpečná a zvládne ji splatit. Druhá věc je, že pokud lže, dopouští se úvěrového podvodu,“ uzavírá Müller. A jak jste na tom s lhaním vy? Pokud nemáte strach, přiznejte se nám níže v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse