Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. října 2017 18:04
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Jak vypadala mohutná vichřice, která se přehnala Českem? Padaly stromy, půl milionu lidí zůstalo bez proudu a na Facebooku volali po kebabu

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Extrémně mohutná bouře Herwart se přehnala Českem. V Krkonoších dokonce nabral vítr rychlost 182 km/h. Jak bouře vypadala a jak zareagovali Češi na netradiční funkci na Facebooku?

Na poslední říjnovou neděli tohoto roku nebude mít mnoho Čechů dobré vzpomínky. Českou republikou se totiž přehnala mimořádně silná vichřice, přesněji bouře Herwart, která si vyžádala tři oběti, půl milionu lidí bez proudu a na 27 000 tísňových hovorů. Šlo o nejničivější větrnou pohromu od orkánu Kyrill, který se Českem prohnal v lednu 2007. V Krkonoších nedělní vítr dosahoval rychlosti neuvěřitelných 182 km/h.


Uzavřeny byly v neděli železniční tratě, takže vlaky nabývaly obrovského zpoždění, zavřela se ale např. i pražská zoologická zahrada, kvůli škodám, které způsobila vichřice a také samozřejmě kvůli bezpečnosti návštěvníků. Bouře byla totiž velmi silná. V Plzni padající větve stromů dokonale zničily pracovní vůz jedné radiokomunikační firmy.


Padající stromy se ani zdaleka netýkaly jenom Plzně. Ohrožovaly všechny na celém území republiky, tři lidé také na následky ničivé bouře zemřeli





Velkou chválu si rozhodně zaslouží police a hasiči za svoji skvěle odvedenou práci. Např. v pražských Nuslích na Otakarově ulici policie vyklidila chodník a oblast kolem lešení, což se o pár minut později ukázal jako krok, který nejspíš zachránil někomu život. Co se stalo jen několik minut potom, zachytily průmyslové kamery. 

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00


Operační středisko pražských hasičů odbavilo jen v Praze celkem na 500 případů. Někteří lidé přišli ze svého vlastního volna. Průměrně jich totiž za den bývá kolem třiceti. 


Bouře Herwart smetla v neděli ráno i dřevěný kostel v Mostě. Stál tu pouhých šest let. Co teď s kostelem bude, není jasné.


Pro Česko velmi zvláštní věc se stala na Facebooku. Sociální síť aktivovala tzv. safety check, tedy funkci, při které ověřuje u uživatelů v lokalitě ohrožené nějakou katastrofou, jestli jsou v pořádku. Pokud potvrdí že jsou, můžou pomoct ostatním některými komoditami – např. jídlem, vodou, oblečením, dobrovolnictvím, vybavením, což může být v případě opravdového nebezpečí velmi praktická pomůcka. Nebyli by to ale Češi, kdyby si z téhle události tak trochu neudělali legraci

Jak vypadala mohutná vichřice, která se přehnala Českem? Padaly stromy, půl milionu lidí zůstalo bez proudu a na Facebooku volali po kebabu

Lidé daleko častěji klikali na volbu, které je označovala jako ohrožené na životě, než jako v bezpečí. Nejvíce žádaným sortimentem se mezi mladými facebookaři pak stalo jídlo, ale ne protože by byli ve vážném ohrožení svého života, ale protože si ze safety checku jednoduše udělali objednávkovou platformu. Nejvíce požadovali kebab.

Jak vypadala mohutná vichřice, která se přehnala Českem? Padaly stromy, půl milionu lidí zůstalo bez proudu a na Facebooku volali po kebabu

Nyní je tato funkce na Facebooku ukončena, stejně tak jako skončila bouře Herwart. Škody po ní jsou ale stále obrovské a je jen otázka času, za jak dlouho se dají všechna poškození do původního stavu.

Výbušniny, mrazy, povodně, nehody. Jaké byly další tragické nehody na území České republiky? Přečti si to v našem minulém článku.

Domů
Sdílet
Diskuse