Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2017 23:59
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Seriál o Templářích, který se natáčel i v Česku, bude plný působivých témat jako moc, pomsta, víra, láska či politika

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Legenda praví, že pokud ovládnete Svatý grál, ovládnete celý svět.

Každý z vás už dozajista slyšel o legendární křesťanské relikvii nesoucí název Svatý grál. Podle některých křesťanských příběhů jde o číši, ze které měl údajně při Poslední večeři pít samotný Ježíš Kristus. V dobách dobře známého středověkého rytířského Řádu templářů šlo o předmět s nevyčíslitelnou hodnotou. Historie tohoto úchvatného Řádu v sobě obsahuje množství pamětihodných událostí, ale také několik neobjasněných záhad. Co vše od tohoto tematicky Vikingům se podobajícího seriálu můžeme vlastně očekávat?

Dějově se přeneseme přibližně do začátku 14. století, a tak nebudeme přihlížet na největší slávu templářského Řádu, ale naopak na jeho konečný úpadek. Templáři původně disponovali neuvěřitelnou mocí a bohatstvím, avšak postupem času to s nimi šlo z kopce. Co za jejich zkázou vlastně ve skutečnosti stálo? No, možná právě na tuto a mnohé jiné otázky nám dá odpověď desetidílný seriál Knightfall.

Podle historie věděl Rád templářů o množství špinavostí, které měl Vatikán na svědomí, čímž si pochopitelně znepřátelil papeže, ale také francouzského krále Filipa IV. Tato situace v roce 1307, konkrétněji pátek 13., navzdory neochvějné věrnosti rytířů, vyústila v hromadné zatýkání jednotlivých členů Řádu. Kromě toho si francouzský král přivlastnil jejich majetek. Příslušníci Řádu byli obviněni z kacířství a věci zašly dokonce tak daleko, že samotného velmistra řádu za jeho údajné provinění bez milosti upálili.

Seriál o Templářích, který se natáčel i v Česku, bude plný působivých témat jako moc, pomsta, víra, láska či politika
Zdroj: History

Klíčovou postavou Knightfall bude rytíř sir Landry (Tom Cullen). Ten v seriálu představuje hlavního pátrače po výše zmíněném bájném objektu, Svatém grálu. Také je však veteránem křižáckých válek, ze kterých si s sebou nese těžký kříž. Kromě Toma Cullena se v seriálu objeví například i herci jako Sabrina Bartlett, Julian Ovenden, Bobby Schofield či Sarah-Sofie Boussnina. Jedním z producentů připravovaného Knightfall je poměrně známý Jeremy Renner alias Hawkeye z Avengers. Takzvaným showrunnerem celého projektu je Dominic Minghella (Robin Hood, Doktor Martin).

Seriál byl převážně natáčen v lokalitách Dubrovníku a v Česku, konkrétně tedy v oblastech kolem kláštera Doksany, v Průhonicích, v Praze a samozřejmě i ve filmových ateliérech na Barrandově. Zajímavostí je, že kvůli seriálu byla vybudována enormně velká kulisa středověké Paříže. Ta naneštěstí shodou okolností po dostavění shořela, což tvůrcům způsobilo obrovskou škodu ve výši přibližně 100 milionů korun, ale ani to jim nezabránilo v tom, aby tento očekávaný projekt dotáhli do zdárného konce. Prvního dílu Knightfall se proto dočkáme už 6. prosince 2017. Jaká jsou vaše předběžná očekávání? Myslíte si, že se seriál svými kvalitami vyrovná populárním Vikingům? Nebo je snad předčí? Krom dosud známých informací vám přinášíme i nedávno zveřejněné promo s výstižným názvem „Power and Control“,zaměřující se na bájnou moc grálu.

Na závěr se pojďme spolu podívat na jednotlivé postavy (galerii si můžete prohlédnout na konci článku). Jak jsme již zmínili, hlavní postavou seriálu bude sir Landry (foto níže). Tohoto nebojácného templáře papež pověřil složitým úkolem – získat Svatý grál. Jeho učitelem je rytíř Godfrey. Právě on ho inspiroval k útěku ze sirotčince a vycvičil z něj zdatného bojovníka. Godfrey je v současné době Mistrem templářského Řádu a zároveň jeho nejváženějším a nejlepším bojovníkem. Svými činy a osobností jde svým bratrům jasným příkladem. Právě Godfrey u mladého Landryho zasadil základy víry, morálky a bojeschopnosti.

V seriálu se setkáme i s postavou mladého farmáře Parsifala. Jeho klíčovými ctnostmi jsou upřímnost a čestnost. Jde sice jen o obyčejného rolníka, ale to mu nebrání v tom, aby v příběhu sehrál svou roli. V Knightfall se nám také představí samotný král Filip IV. z dynastie Kapetovců. Na scéně uvidíme i jeho ženu, královnu Janu I. Navarrskou a jejich společnou dcerou, princeznu Isabelu.

Seriál o Templářích, který se natáčel i v Česku, bude plný působivých témat jako moc, pomsta, víra, láska či politika
Zdroj: History

Isabela je krásná, energická, ale zároveň natolik uvědomělá, že svůj půvab dokáže využívat k tomu, aby pokaždé získala to, po čem její srdce nejvíce touží. Dále se setkáme s postavou ateistického právníka a pravé ruky krále Williama De Nogareta. Jeho postoj k církvi je více než jasný – nejraději by ji jednoduše zrušil. Má k tomu však dobrý důvod – jeho rodiče byli na rozkaz Církve upáleni. De Nogareta je chladný, vypočítavý a nadprůměrně inteligentní. Že bychom se dočkali druhého Littlefingera z Game of Thrones? Uvidíme.

Co by to však byl za seriál o Templářích, kdyby by se v něm nevyskytoval i papež, že? Ano, na scéně se setkáme i s Bonifácem VIII., jehož si Templáři vždy velmi vážili. Z členů Řádu si ještě připomeňme zkušeného Gawaina. Ten byl při obléhání Akkonu těžce zraněn, a proto se musí se svým hendikepem pomalu vyrovnat. Nezapomeňme ale ani na statečného Tancreda, lišícího se od svých bratrů v tom, že byl na rozdíl od většiny z nich kdysi ženatý. V očích Řádu je vážený a celkově vnímán jako Godfreyho potenciální nástupce.

Domů
Sdílet
Diskuse