Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2018 17:48
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Japonští farmáři vynalezli nový druh banánů. Mají jedlou slupku

GASTRO JAPONSKO
Uložit Uložené

Už žádné loupání banánů.

V Japonsku objevili nový způsob pěstování banánů. Díky tomu už není zapotřebí toto ovoce už nikdy loupat. Na způsob tohoto pěstování přišli, když vyzkoušeli zvláštní způsob zmrazování a rozmrazování. Nový druh banánů nese název Mongee.

Zatímco běžně se banány pěstují při teplotách kolem 27 stupňů Celsia, japonští farmáři zkusili pěstovat své revoluční banány v teplotách -60 stupňů. Banánovníky pak přesadí do 26 stupňů Celsia. Teplotní šok způsobí superrychlý růst, který má za výsledek, že slupka nevyzraje, je měkká, tenká a sladká, takže se dá jíst. 

Složení tohoto ovoce je 24,8 gramu cukru oproti standardním 12–18 gramům. Distribuce ovoce je momentálně extrémně omezená, prodává se jen 10 výrobních šarží v několika vybraných obchodech – bohužel zatím pouze v Japonsku. Firma však přislíbila rozšíření i na jiné trhy. A cena? V přepočtu 122 korun za jeden kus.


Domů
Sdílet
Diskuse