Už žádné loupání banánů.
V Japonsku objevili nový způsob pěstování banánů. Díky tomu už není zapotřebí toto ovoce už nikdy loupat. Na způsob tohoto pěstování přišli, když vyzkoušeli zvláštní způsob zmrazování a rozmrazování. Nový druh banánů nese název Mongee.
Zatímco běžně se banány pěstují při teplotách kolem 27 stupňů Celsia, japonští farmáři zkusili pěstovat své revoluční banány v teplotách -60 stupňů. Banánovníky pak přesadí do 26 stupňů Celsia. Teplotní šok způsobí superrychlý růst, který má za výsledek, že slupka nevyzraje, je měkká, tenká a sladká, takže se dá jíst.
Složení tohoto ovoce je 24,8 gramu cukru oproti standardním 12–18 gramům. Distribuce ovoce je momentálně extrémně omezená, prodává se jen 10 výrobních šarží v několika vybraných obchodech – bohužel zatím pouze v Japonsku. Firma však přislíbila rozšíření i na jiné trhy. A cena? V přepočtu 122 korun za jeden kus.
HI Kyosyke ! Have you tasted it? Mongee Banana, the most interresting thing about this banana is that you can eat the skin! I'ts only grown in OKAYAMA Perfecture, and they only sell 10 bananas per week. D&T Farm in Okayama.@ffffujiwara pic.twitter.com/jLKj1FCnSx
— hapa (@hapahr) January 27, 2018