Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2018 12:33
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Staroměstský orloj se zahalil do virtuální podoby. Speciální LED obrazovka nahrazuje turistům jednu z největších pražských památek

TECH
Uložit Uložené

Již několik týdnů opravovaná památka na věži Staroměstské radnice byla opět spuštěna. Tedy alespoň její digitální obraz.

Stovky turistů se každý den vždy v odbití celé hodiny těšili na pozorování slavného pražského orloje se všemi jeho význačnými prvky. Astronomické hodiny jsou ovšem od ledna restaurovány a věž Staroměstské radnice zela dlouhé týdny prázdnotou. V úterý 14. března se ovšem jedinečný ciferník opět objevil nad Staroměstským náměstím. Původní hodiny, které zůstanou v dílnách hodinářů a restaurátorů až do léta, nahradila speciální obrazovka. Ta orloj představuje turistům v jeho virtuální podobě. Unikátní technologie plně zrcadlí originální funkce známé památky.

Pro tuto příležitost vytvořili vývojáři speciální aplikaci, díky které je digitální obraz věrnou kopií skutečných hodin. Součástí promítání je animace pohybu na ciferníku nebo apoštolů, ale také přesné zvukové efekty. Stejně jako u pravého orloje se jeho zvuková aktivita bude v noci zastavovat. Obrazovka se umí přizpůsobit dennímu světlu tak, aby si pohled na virtuální památku užil opravdu každý.

LED obrazovka má rozměry 5,56 × 3,84 metrů a váží přibližně jednu tunu. Na věž je připevněna pomocí speciálního úchytového systému na lešení. Oproti svému originálnímu vzoru je na radnici umístěna o něco blíže k zemi, aby nedošlo k narušení rekonstrukce. 

Pražský orloj je v rekonstrukci od ledna letošního roku a poprvé od poválečných let byl z věže kompletně demontován. Na své místo by se měl vrátit se začátkem letních prázdnin. Výsledek oprav by měl mechanismus hodin vrátit zpět do podoby, kterou měl kolem roku 1860.

Domů
Sdílet
Diskuse