Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2018 17:50
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Neziskovka vyvíjí robota, který bude sbírat odpadky z řeky. Ovládat ho bude moci kdokoli přes webové stránky

ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE
Uložit Uložené

Zajímavý nápad přinesla americká neziskovka Urban Rivers.

Americká nezisková organizace Urban Rivers se zabývá znečištěnými řekami a ekologií. Za dobu svého působení se snažila vyčistit spoustu vod, ale její snahy skončily zjištěním, že to není zase tak lehký úkol – sotva byla řeka vyčištěna, do dvou hodin byl její stav stejný. Dala si tedy za úkol zkusit vyřešit tento problém jiným způsobem. Takovým, který by byl zábavný i pro lidi, jenž si k ekologii teprve hledají cestu.

Neziskovka vyvíjí robota, který bude sbírat odpadky z řeky. Ovládat ho bude moci kdokoli přes webové stránky
Zdroj: Urban Rivers

Už v minulosti totiž vytvořila robota, který dokázal sklízet odpadky na dálku. Bylo to tak zábavné, že se rozhodli tuto možnost rozšířit i pro ostatní. Formou hry, kterou si bude moct zahrát kdokoli ve webovém prohlížeči. „Ruční čištění nebylo efektivní, proto jsme se rozhodli vytvořit prototyp lodě na dálkové ovládání, která dokáže odstranit odpadky na bezpečné místo, odkud je lze zlikvidovat,“ říká spoluzakladatel organizace Nick Wesley. Během vývoje zjistili, že čištění se stalo extrémně zábavnou činností, ale hlavně konečně efektivní. 

Nyní Nick a jeho kolegové shání přes Kickstarter peníze na další vývoj. Chtějí upravit loď, aby vydržela všechny roční období, aby byla odolná a zároveň ji osadit nejrůznějším příslušenstvím, kamerami, GPS modulem a samozřejmě silným Wi-Fi signálem, které by z ní udělalo komplexního ekologického robota, zajištěného proti vandalům.

Robot se bude dát ovládat přes webovou aplikaci, kterou spustí každý skrz internetový prohlížeč. Bude ho tedy snadné řídit téměř odkudkoli, čistit tím řeky a ještě se u toho bavit. „Chtěli bychom, aby se hra jednoho dne stala nudná a nepotřebná, protože v okolí už nebude žádný nepořádek.“

Domů
Sdílet
Diskuse