Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2018 19:03
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Autonomní vozidlo poprvé zabilo chodce. Patřilo Uberu, ten všechny testy zastavil

TECH
Uložit Uložené

Vůbec první nehoda svého druhu může mít obrovský dopad na celý segment.

Uber testuje svoje samořiditelná auta už od roku 2016. Teď to však vypadá, že se další vývoj tohoto futuristického výzkumu značně pozdrží. První autonomní vozidlo Uberu totiž usmrtilo člověka. 

Obětí této technologie se stala chodkyně ve městě Tempe v americkém jihozápadním státě Arizona. Žena přecházela silnici, když do ní auto narazilo. Při převozu v sanitce na následky zranění zemřela. Doteď se smrtelné nehody týkaly výhradně lidí, kteří byli uvnitř auta. Arizonská tragédie je ale prvním případem, kdy samořízené auto zabilo chodce. K nehodě došlo v pondělí ráno místního času.

Autonomní vozidlo poprvé zabilo chodce. Patřilo Uberu, ten všechny testy zastavil
Zdroj: Diablanco/Wikimedia Commons

Společnost Uber se již k incidentu vyjádřila na Twitteru. „Naše hluboká lítost patří rodině oběti. Plně spolupracujeme s policií města Tempa a místními orgány, aby vyšetřili tuto nehodu.“


Tato nehoda vzala život jednomu člověku, ale může toho hodně změnit i v samotném výzkumu. Někteří uživatelé Twitteru již teď vyzývají Uber, aby navždy zastavil testování a všechna autonomní vozidla zakázal.

Rozhodování umělé inteligence o řízení tak složitého stroje, jakým je auto, je mimořádně choulostivá věc. Mnozí odpůrci vyčítají UI, že není schopna se dobře rozhodovat a některé objekty nerozpozná s dostatečnou spolehlivostí. Nabízí se otázka, jak tedy bude celá věc pokračovat a hlavně – jak ji posléze klasifikuje soud

Domů
Sdílet
Diskuse