Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. dubna 2018 11:20
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Pražské metro konečně dostane mobilní signál

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Hlavní město a operátoři se konečně dohodli.

Už od začátku milénia se o tom jedná, řešení doteď nepřišlo. Dnes však Praha oznámila revoluční novinku: V pražském metru bude po několika letech vyostřeného jednání mobilní signál

Dozorčí rada Dopravního podniku hlavního města Prahy se konečně po vleklém jednání dohodla s konsorciem mobilních operátorů, aby společně podepsali smlouvu na pokrytí pražského metra signálem. Smlouva je na 20 let a operátory bude stát 120 milionů korun bez DPH.

V první fázi bude pokryta trasa metra linky C. Sítí bude nejdříve osazena část Roztyly – Muzeum, což dělá 8 stanic metra, a hotovo bude do konce října tohoto roku, poté budou následovat další.

Pilotní projekt, jenž bude vyhotoven do 15. září (letošního roku) obsáhne tři stanice a tři tunelové úseky. Pokrytí se bude týkat nejen volání, ale samozřejmě také datových služeb.

A kdy se budeme moci těšit na kompletní pokrytí? Na to si ještě počkáme, konkrétně čtyři roky. Právě v roce 2022 má být vyhotoveno pokrytí celého pražského metra. Praha totiž tuto stavbu nemá pod svými křídly, ale právě operátoři, kteří ji mohou urychlit. Vyzařovací kabely a technologii ale bude moci pokládat jen tři a půl hodiny denně – v noci, aby nebyl narušen provoz metra. 

Domů
Sdílet
Diskuse