Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2018 21:11
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Vědci z Ostravské univerzity objevili tajemný virus. Není podobný žádnému jinému na zeměkouli

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Nikde jinde ho zatím neobjevili. Je třeba se tajemného OstraViru bát?

Čeští vědci, konkrétně ti z Ostravské univerzity, objevili záhadný virus, který se ani zdaleka nepodobá žádnému dosud objevenému viru na světě. O jejich úspěchu již informují ty nejprestižnější vědecké časopisy světa. Není totiž příliš běžné, aby vědci objevili něco, co předtím nikdy nikdo neobjevil.

OstraVirus, jak jej tuzemští vědci pojmenovali, je příliš odlišný, aby vůbec identifikovali jeho virové zařazení standardními způsoby. Musely být využity speciální výpočetní metody a zatím není ani možné posoudit, jestli je to nový druh, nebo rovnou čeleď. „Jisté je, že se s ním dosud nikdo nikdy nesetkal, a to je velká věc, která se v životě vědce neděje často,“ prozradil vedoucí laboratoře, vědec Vjačeslav Jurčenko.

Tajemný virus žije v parazitech, kteří obývají ploštice. Jestli je nebezpečný pro tělo hostitele, nebo ne, je otázka, kterou se ostravští vědci teprve budou zabývat. „Plánujeme prověřit jeho distribuci v dalších izolátech a také zda jej lze nalézt bez doprovodných virů. Zatím jsme jej totiž detekovali jen společně s tombovitým virem. Bude nás také zajímat, jaký vliv má na hostitele, co mu nebo pro něj dělá,“ uvedl vědec.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Lidé se viru bát nemusí. Neobývá totiž lidské tělo, ale žije výhradně ve zmiňované ploštici. Naopak, pro Ostravu může mít mimořádně pozitivní vliv – jeho objevení může propagovat město a dokázat, že se dá špičková věda dělat i tady.

Domů
Sdílet
Diskuse