Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2018 17:32
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Češi chovají největší sympatie sami k sobě. Nejvíce nám vadí Arabové a Romové

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kromě nás samotných máme nejraději Slováky.

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) jako každý rok uspořádalo šetření, v rámci nějž zjišťoval sympatie Čechů k národnostním skupinám žijícím v naší republice. Dotazovaní hodnotili podle školní stupnice, kdy 1 znamenala velké sympatie a 5 velkou antipatii. Zjišťování probíhalo od 3. do 15. března a zapojilo se do něj 1061 respondentů

V průzkumu vyšlo najevo, že Češi mají nejraději sami sebe. Nejméně sympatičtí jim jsou Arabové, Romové a Albánci. Dle časového srovnání uveřejněného společně s výsledky průzkumu je míra sympatií a antipatií v průběhu let poměrně stabilní.

Zajímavým zjištěním je neustále se zvyšující sympatie vůči Vietnamcům. Oproti loňskému roku si nejvýrazněji polepšili Číňané, Srbové a Albánci. Průzkum dále nabízí hypotézu, podle níž vzrůstající antipatie vůči Arabům mohou mít souvislost s mírným poklesem antipatií u hodnocení vztahu k romskému etniku.

Češi chovají největší sympatie sami k sobě. Nejvíce nám vadí Arabové a Romové
Zdroj: pxhere.com

Dle CVVM Češi navíc mají tendence jednotlivé národnostní skupiny spojovat do skupin. „Za pozornost stojí, že jeden klastr tvoří Arabové, Romové, Rumuni a Albánci. Dále pak je potvrzena blízkost Rusů a Ukrajinců, Vietnamců a Číňanů, Maďarů, Bulharů a Srbů a oddělené vnímaní Poláků a Němců. Pro blízkost Řeků a Židů nemáme vysvětlení, graf jen dokládá, že jejich „klastr“ je podobně oddělen jako Poláci a Němci,“ uvádí průzkum.

Slováci jsou sympatičtí čtyřem pětinám Čechů. Dále za nimi jsou Poláci, kterým projevuje náklonnost polovina lidí. Řeky má v oblibě 38 procent Čechů, Židy 30 procent, Vietnamce 37 procent, Němce 34 procent, Maďary 30 procent a Bulhary 25 procent. Nejhůře v hodnocení dopadli Arabové a Romové, kteří jsou nesympatičtí 73 procentům občanům České republiky.

Češi chovají největší sympatie sami k sobě. Nejvíce nám vadí Arabové a Romové
Zdroj: Wikipedia.org/U.S. Navy photo by Photographer's Mate 3rd Class Tyler J. Clements

Podle zjištění CVVM se postoj k Arabům a Romům mění podle životní úrovně dotazovaných. Respondentům se špatnou životní úrovní byli Arabové velmi nesympatičtí v 50 procentech případů, zatímco lidem s dobrou životní úrovní ve 34 procentech.

Domů
Sdílet
Diskuse