Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2018 13:38
Čas čtení 0:00
Sona O.

Čína i nadále obchoduje se Severní Koreou. Jak vypadají hranice nejpřísnější diktatury světa?

ZAJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložit Uložené

Jak probíhá obchod s Čínou, jak vypadá vlak, který spojuje dva rozdílné světy a jaké materiály vyváží Severní Korea?

Pro zemi téměř úplně odtrženou od zbytku světa je Čína vstupní branou do reality. Obě země mezi sebou udržují přátelské vztahy jak politické, tak obchodní. Přestože za kamarádství se Severní Koreou byla Čína mnohokrát odsuzována, i nadále až 90 % exportu z přísné diktatury směřuje právě sem. Jaké jsou opravdu vztahy mezi těmito dvěma zeměmi?

Embed from Getty Images

Mezi Pekingem a Pchjongjangem jezdí vlak. Ruský velvyslanec ho popsal chvalozpěvy, viděl v něm krásné ženy, stříbrné hůlky v jídelním voze a bohaté, čerstvé menu. Realita je však zcela odlišná. Linka jezdí pouze čtyřikrát do týdne. Projíždí několika čínskými městy, než se dostane k hranicím do Tan-tungu a přejede přes most Přátelství do Severní Koreje. Každý rok vlak využijí desetitisíce pasažérů.

Doporučeno
Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce Seznam se s nejlepšími kolekcemi módních domů, které reagují na příchod čínského nového roku ve znamení Zajíce 23. ledna 2023 8:30

V posledním roce se zvýšil počet Korejců, kteří vycestovali do Číny. Až 84 % z nich jsou muži. Čísla jsou však nejasná, protože nepočítají s množstvím pasažérů, kteří zemi opustili a emigrovali do Číny. Severní Koreji se podařilo odhalit až 1 127 lidí, kteří plánovali odcestovat natrvalo v roce 2017.

Čína i nadále obchoduje se Severní Koreou. Jak vypadají hranice nejpřísnější diktatury světa?
Zdroj: Wikimedia Commons

Většinu cestujících však tvoří zahraniční obchodníci a turisté. Statistiky si myslí, že to může být i 94 tisíc.

Ačkoli to vypadá tak, že Severní Korea je přísným vězením, z něhož není úniku, v zahraničí žije a pracuje 50 až 100 tisíc Severokorejců. Nejvýnosnější práci, kterou mohou emigranti dostat, je pozice v severokorejské restauraci. Ty fungují hlavně v Číně a v Rusku.

V Číně studuje 1 086 lidí ze Severní Koreje, ale reálná čísla mohou být mnohem vyšší.

Severní Korea tvrdí, že ji navštívilo v roce 2012 234 tisíc turistů z Číny, ale oficiální statistiky, které byly dostupné online, země smazala.

Embed from Getty Images

Severní Korea nemá s většinou zemí ideální vztahy. Proto se nemůžeme divit, že drtivá většina obchodu probíhá pouze s Čínou, ale například v roce 2000 to bylo pouze 25 % celkového exportu. Jaké materiály dokáží vyvážet? Je to hlavně uhlí, kterým si Korea v roce 2016 vydělala více než miliardu dolarů. Zbytek tvoří hlavně textilie. Právě kvůli kritice, jíž Čína musí čelit, v roce 2017 zastavili velkou část obchodu se Severní Koreou, ale ta, zdá se, našla systém, jak tento zákaz vývozu obejít. Většinou používají špatnou signalizaci na lodích a falešné dokumenty.

Domů
Sdílet
Diskuse