Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. dubna 2018 14:10
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

U Masarykova nádraží vznikne kulturní tržiště, kde nebudou brát hotovost. Do mrtvého místa vnese kulturu, street food i knihkupectví

KULTURA ČESKO
Uložit Uložené

Mrtvé místo, kde nic není, se přemění na příjemné tržiště.

Market Manifesto je projekt neziskové organizace reSITE, která chce proměnit nevyužitý prostor v centru Prahy u Masarykova nádraží. Pozemek, přiléhající k ulici Na Florenci, je v současné chvíli nepřístupný a vzhledem k jeho momentálnímu charakteru je i pro veřejnost poměrně neatraktivní. Brzy se tu totiž bude stavět komplex kancelářských budov. Už od června se však návštěvníci můžou na tomto místě těšit na netradiční prostor plný koncertů, bister a kaváren.

„Snažíme se oživit zapomenuté místo, nabídnout inovativní a ekonomicky udržitelnou náplň s kulturním významem, a vytvořit tak hodnotu, z níž vytěží místní obyvatelé, malé podniky i turisté. To, že koncept vytváříme všichni společně a dočasně, je součástí jeho půvabu,“ vysvětluje Martin Barry, šéf reSITE, který je tvůrcem celé myšlenky.

U Masarykova nádraží vznikne kulturní tržiště, kde nebudou brát hotovost. Do mrtvého místa vnese kulturu, street food i knihkupectví
Zdroj: Manifesto/reSITE.org

Inovativní pop-up market přinese dvacítku bister, projekce, vystoupení lokálních dýdžejů, workshopy, ale i knihkupectví nebo kavárny, které budou dohromady tvořit místo k setkávání, ale i uzel, který prováže odtržená sousedství. Stánky budou umístěné ve 28 starých námořních kontejnerech a o estetickou podobu se bude starat přední česká značka venkovního nábytku mmcité.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

Zvláštností tohoto tržiště bude také to, že tu nebudou přijímat hotovost. Mince i bankovky budeš moci nechat doma, oproti tomu si vezmi svou platební kartu. „Chceme, aby si návštěvníci Manifesta odnesli skvělé zážitky bez starostí o hotovost. Zároveň je to skvělé místo, kde postupně budeme představovat novinky v oblasti bezhotovostních plateb,“ popisuje lokální ředitel Mastercard Miroslav Lukeš.

Manifesto je projekt dočasný a bude tu po dobu, než na místě započnou práce na redevelopmentu této lokality, který ji oživí natrvalo. Poté se organizátoři přesunou na jinou pop-up lokaci.

Domů
Sdílet
Diskuse