Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. května 2018 9:15
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Bill Gates varuje před pandemií. V následujících letech prý umře 30 milionů lidí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Miliardář Gates nemá dobré zprávy.

Jak sám řekl, Bill Gates je obvykle tou optimistickou součástí místnosti. Na diskusi organizované Massachusetts Medical Society a New England Journal of Medicine připomněl, že vždy byl on ten poslední, kdo věřil nepravděpodobným řešením a situacím. Ani Gates však nyní nemá pozitivní předpovědi pro lidstvo a týkají se nemocí.

Díky Billu Gatesovi lidstvo téměř kompletně porazilo obrnu (poliomyelitida), daří se nám v boji proti malárii, ale historie ukázala, že nás velmi jednoduše může překvapit něco zcela nového. Čím více lidí na planetě, tím je větší pravděpodobnost a navíc, bezohlednými zásahy do přírody přispívají i samotní lidé.

Gates předpokládá, že v následujícím desetiletí lidstvo potká pandemie. Ta podle Gatese s lehkostí vyhladí až 30 milionů lidí, přičemž není pochyb, že se bude šířit přes všechny kontinenty. Miliardář si dokonce připravil i příkladnou simulaci na obyčejné chřipce, ale sám přitom dodává, že je mnohem jednodušší vytvořit si vlastní nemoc doma v laboratoři než čekat na další mutaci chřipky.

Pro srovnání, největší dosavadní pandemií byla španělská chřipka v letech 1918–1920, podle některých zdrojů zabila až 50 milionů lidí. Hned na druhé místo se řadí evropská epidemie moru ve 14. století, která si připsala 25 milionů životů. Třetí nejkritičtější pandemie podle mnohých expertů stále trvá, a to již od roku 1980. HIV si vyžádalo už 20 milionů obětí.

Bill Gates varuje před pandemií. V následujících letech prý umře 30 milionů lidí
Zdroj: publicdomainpictures
Domů
Sdílet
Diskuse