Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2018 16:08
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Přes tisíc českých hasičů společně vytvoří největší hasičskou fontánu na světě. V Praze předvedou nevídaný vizuální zážitek

KULTURA
Uložit Uložené

Sobota 2. června, 210 hasičských jednotek z celé republiky a podívaná, jakou jsme doposud neviděli.

Kolik hasičů je potřeba k sestavení největší „hadicové“ fontáně na světě? U nás to bude více než tisíc zástupců záchranářského povolání, kteří pozvednou hlavice svých požárních hadic a hektolitry vody namalují na zatemnělou oblohu barevný příběh o vzniku Československa. Letos si připomínáme jeho stoleté výročí a hasičské sbory ze 77 okresů České republiky si pro tuto příležitost připravily jedinečnou show.

Přes tisíc českých hasičů společně vytvoří největší hasičskou fontánu na světě. V Praze  předvedou nevídaný vizuální zážitek
Zdroj: pixabay.com

Oslavy mají být vždy ve velikém stylu, obzvlášť pokud je oslavencem celá republika, a ještě více pokud slaví takové krásné kulaté číslo. Hasiči z Libereckého kraje, kteří za obřím nápadem stojí, se proto rozhodli svolat posily a společnými silami v Praze uspořádat kouzelnou vodní podívanou. Sami mají s hasičskými fontánami své zkušenosti – například na Litoměřických slavnostech je jejich vystoupení dokonce třicetiletou tradicí. S fontánou takového rozsahu ovšem budou mít čest poprvé. Neodvažují se tedy nic zanedbat a na událost už několik měsíců pilně nacvičují.

Akce se odehraje v sobotu 2. června v blízkosti Tančícího domu, přímo mezi mosty Jiráskovým a Palackého. Přibližně dvacet minut trvající vodní a světelnou show bude doprovázet snad nejznámější skladba z pera Bedřichy Smetany Vltava. Protože kde jinde než nad hladinou Vltavy by měla při příležitosti oslav české státnosti tato melodie zaznít?

„Vltava se díky hasičským stříkačkám doslova vzedme do vzduchu a za doprovodu světel a hudby vytvoří unikátní vizuální zážitek, kdy se před diváky odehraje světelný koncert a vodní balet několika tisíců kubických metrů vody v jednom okamžiku,“ vypráví o události pro serveru Lidovky.cz mluvčí hasičského sboru Nicole Zaoralová. Doplňuje, že pravděpodobně nikde jinde na světě tak veliká hasičská fontána nikdy nevznikla.

Přes tisíc českých hasičů společně vytvoří největší hasičskou fontánu na světě. V Praze  předvedou nevídaný vizuální zážitek
Zdroj: pixabay.com

Přímo na místo se sjede na 200 hasičských sborů z nejrůznějších koutů Česka. Dohromady pak budou tvořit více než tisícovku hasičů, z nichž někteří budou mít na starosti fontánu, jiní zase technické zázemí. 

„Vybráni byli podle technických parametrů, které musela jejich technika splnit. Zohledněno bylo také to, aby jejich účastí nebylo narušeno plošné pokrytí daného kraje,“ připomíná mluvčí Zaoralová. Ostatní hasičské sbory tedy budou připraveni kdekoliv pomoci nešťastníkům v nouzi.

Rozsáhlá akce si žádá i speciální organizaci. Protože budou hasiči rozmístěni po značné části pražské náplavky, nebude v silách jednoho dirigenta všechny správně zkoordinovat. Hasiči proto dostanou k dispozici tablety se speciálním softwarem. Ten jim bude přesně ukazovat pohyby proudnic. Choreografii má na starosti režisér České televize Stanislav Vaněk.

Domů
Sdílet
Diskuse