Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. června 2018 16:41
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Studenti levné jízdné v Praze nedostanou, návrh ročního kuponu za 365 korun byl náhle zrušen

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jízdné na 365 dní za 365 korun nebude. Ale co tedy bude?

Ještě minulý týden jsme informovali o skvělé novince, která měla zasáhnout všechny studující na území hlavního města Prahy. Mělo jít o roční jízdní kupon za cenu 365 korun s platností jednoho kalendářního roku. Studenti tedy měli podle původního návrhu jezdit za 1 korunu denně.

Jenže radní návrh náhle zametli pod koberec. Nechtějí prý nadále zadlužovat Prahu, protože by takto zlevněné jízdné mělo obrovský vliv na rozpočet metropole. Původní záměr byl přitom studenty nechat v klidu studovat a nezatěžovat je vyděláváním peněz na jízdní doklad.

Studenti levné jízdné v Praze nedostanou, návrh ročního kuponu za 365 korun byl náhle zrušen
Zdroj: Magnus Manske/Wikimedia Commons

Jeho cena proto podle původního návrhu měla být finančně dostupná. Jak se ale ukázalo, městu by vznikla finanční díra v hodnotě 300 milionů korun, bohužel tedy mají všichni studující smůlu. Budou i nadále platit současných 1200 korun za 5 měsíců.

Co však bude v pražském MHD dostupné nejenom pro studenty? Splátkový kalendář, díky němuž si mohou lidé koupit roční kupon za 3650 Kč a jeho splátky si rozdělit do 12 či 4 částí. Nákup takového kuponu by tedy cestujícího vyšel výhodněji, než si kupovat měsíční či čtvrtletní jízdné zvlášť. Jedinou podmínkou by musel být podpis smlouvy mezi zákazníkem a Dopravním podnikem a tedy i jeho přesná identita.

Domů
Sdílet
Diskuse