Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. srpna 2018 23:18
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Nově budou moci Oscara získat i komerční filmy. Akademie odhlasovala vznik nové kategorie

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Nová kategorie přibyla naposledy v roce 2001. Šlo o ocenění za nejlepší animovaný film.

Letošní ročník udílení Oscarů si odnesl neblahou vizitku. Podle časopisu The Hollywood Reporter byl nejméně sledovaný v historii. Po loňském průšvihu s popleteným vítězem ceny za nejlepší film tak Akademie filmového umění a věd zaznamenala další fiasko. A to přesto, že šlo o jubilejní 90. ročník

Vedení Akademie se proto rozhodlo se situací něco dělat a včera si odhlasovalo několik změn, které povedou k tomu, že sledování Oscarů už nebude tak zdlouhavé. Televizní diváctvo velmi často zajímají jen některé kategorie a sledování celého ceremoniálu pro ně není dostatečně atraktivní.

Zástupci Akademie se z toho důvodu vyslovili pro vyškrtnutí některých z 24 kategorií. Ty se již nebudou vysílat živě a jejich předání proběhne během komerční přestávky. Diváci o ně ovšem nepřijdou. V průběhu slavnostního večera budou během přenosu vysílány sestřihy. Jaké konkrétně kategorie nebudou vysílány živě bude ještě upřesněno. 

Zkráceno bude ale i samotné předávání. Dosud jsme udílení věnovali 3 a půl hodiny, nově to budou už jen 3 hodiny. V honbě za zvýšenou sledovaností navíc Akademie schválila novou kategorii pro mimořádně úspěšné populární filmy. Zatím nebylo přesně určeno, podle jakého vzorce bude tato kategorie fungovat.

Jak ale napovídá její název, je na místě se obávat, že udílení cen Akademie utrží ránu na prestiži. Podle všeho má jít totiž o kategorii, která přitáhne k obrazovkám běžné návštěvníky kinosálů. Je totiž nepopiratelným faktem, že filmy, na které chodí největší počty fanoušků, se nominací nedočkávají. 

A když nesoutěží filmy, na které lidé běžně chodí do kina, je jasné, že udílení Oscarů není tak atraktivní. Pokud se tedy již během nadcházejícího udílení dočkáme nominace snímků jako Black Panther, Avengers: Infinity War, Mission: Impossible – Fallout nebo Deadpool 2, přitáhne to k obrazovkám bezesporu větší množství diváků. 

Zda-li to je dobré nebo špatné rozhodnutí, je diskutabilní. Sledovanost je klíčová a jedna kategorie zřejmě kredibilitu Akademie nepodryje, ale otázka je, zda se bude se změnami a přizpůsobováním se publiku pokračovat. Místo takovéto kategorie bychom rádi viděli konečně uznání třeba pro kaskadéry. 

Finální, kosmetickou změnou, bude odlišné datum konání oscarového večera. Příští ročník se bude konat klasicky 24. února (február) 2019, ale od toho následujícího bude předávání cen již o dva týdny dříve, 9. února (február).

Domů
Sdílet
Diskuse