Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. října 2018 12:59
Čas čtení 0:00
Roman Kulich

Český projekt chce vybrat 400 tisíc a pomoci tak zraku stovek milionů lidí

TECH
Uložit Uložené

Více než miliarda lidí má problém se zrakem, který by se dal vyřešit pomocí dioptrických brýlí. S tím se snaží pomoci projekt DOT Glasses.

Populace na planetě Zemi raketově roste a blíží se k hranici 8 miliard obyvatel. To je hodně lidí, kteří mají také hodně problémů. Věděli jste, že podle některých odhadů až 2,5 miliardy lidí trpí vadami zraku, které lze eliminovat pomocí dioptrických brýlí? To je téměř třetina světové populace.

Neřešený problém se zrakem spouští další lavinu potíží. Lidé, kteří mají špatný zrak a nemají ani tak základní věc, jako jsou brýle, se nemohou dále vzdělávat. To způsobuje, že nemohou najít uplatnění téměř v žádné pracovní činnosti a následně se potácí v chudobě.

Řešení jde naproti projekt DOT Glasses. Slibuje poskytnout nejlevnější ucelené řešení pro globální nasazení, které tu ještě nebylo. Aktuálně se snaží vybrat 400 tisíc korun ve své kampani na HitHit a následně chtějí přejít i na mezinárodní kampaň na webu Kickstarter.

 

Jak sami tvůrci vědí, nepřišli s ničím novým. Akorát to stávající lépe využili a dokázali doladit k dokonalosti. Vytvořili brýle, kterou se dělají v jednom designu, jedné velikosti dílů, a tak došlo razantně ke snížení nákladů pro výrobu. Ale nebojte, brýle se samozřejmě dají nastavovat pro všechny velikosti.

Český projekt chce vybrat 400 tisíc a pomoci tak zraku stovek milionů lidí
Zdroj: Dotglasses.org

Za technologií a designem stojí firma MBtech, která má základy firem Mercedes-Benz a Akka Technologies a společně tak přinesly kvalitní a funkční produkt.

Z vlastní zkušenosti

Celý nápad přichází z vlastní zkušenosti zakladatele a inovátora Philipa. Ten měl po většinu svého života -6 dioptrií, dokud nepodstoupil laserovou operaci a ta mu život zlepšila na zhruba deset let.

Po této době však opět začal pociťovat menší zhoršení a rozhodl se tak zakoupit brýle s -1 dioptrií. Tato vada neměla žádný vliv na jeho schopnost pracovat nebo sportovat, prostě viděl jen méně ostře.

„Když jsme pochopili, že dokonalý zrak je spíše luxusem než kritickou potřebou, přes určité základní statistické modelace se ukázalo, že princip ‚dostatečně dobrého‘ zraku by mohl vést k transformaci v průmyslu. Jinými slovy, malá změna obecně přijímaných parametrů péče o zrak odstraňuje bariéru, kvůli které je péče o zrak lidem nedostupná,“ zní oficiální slova příběhu projektu.

Více než jedna miliarda lidí vidí takto:

Český projekt chce vybrat 400 tisíc a pomoci tak zraku stovek milionů lidí
Zdroj: dotglasses.org

Nyní můžete na HitHitu projekt podpořit a za 150 korun darovat brýle někomu, kdo je potřebuje.

Domů
Sdílet
Diskuse