Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2019 16:54
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Kvalita života v Brně je vyšší než v New Yorku a Londýně

ZAJÍMAVOSTI BRNO
Uložit Uložené

Zní to dobře, ale index kvality života u nás každoročně v porovnání s dalšími městy klesá.

Internetová stránka Numbeo, která sbírá od uživatelů údaje o životě ve 226 městech z celého světa, uveřejnila výsledky za minulý rok. Vyšlo z nich, že nejlepší životní podmínky nabízí australská Canberra. Ta se v žebříčku umisťuje na prvním místě už od roku 2014. Nejlepší trojici doplňuje Eindhoven a Roles ze Severní Karolíny v USA. 

Z českých zástupců v žebříčku figuruje Brno na 89. místě a Praha na 97. místě. Hůře než naše města dopadl třeba Londýn nebo New York, ale žebříček poukazuje na nepříjemný trend zhoršování kvality života v našich městech oproti těm světovým. Ještě před 5 lety se Brno a Praha umístily na 47. a 48. místě. 

Výpočet indexu kvality života se určuje podle mnoha kategorií a údaje zadávají sami lidé žijící v těchto městech. Ve výsledném hodnocení se odráží nákupní síla, míra znečištění, cena nemovitostí ve vztahu k příjmům, životní náklady, míra bezpečnosti, kvalita zdravotní péče, průměrný čas strávený v zácpách a klima.

Pořadí Město Země
1.

Canberra

Austrálie
2.

Eindhoven

Nizozemsko
3.

Roles

USA
4.

Adelaide

Austrálie
5.

Curych 

Švýcarsko
6.

Madison 

USA
7.

Brisbane

Austrálie
8.

Wellington

Nový Zéland
9.

Columbus

USA
10.

Charlotte

USA
89.

Brno

Česko
97.

Praha

Česko
140.

New York

USA
163.

Londýn

Velká Británie
Zpět
Sdílet
Diskuse