Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2019 21:02
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Česká rádia Jacksona nejspíš hrát nepřestanou. Český rozhlas se ještě nerozhodl

HUDBA
Uložit Uložené

Nejposlouchanější česká rádia nechávají zpěváka osočovaného z pedofilie v playlistech.

Po premiéře dokumentu Leaving Neverland, v němž Wade Robson a James Safechuck obviňují zesnulého Michaela Jacksona ze sexuálního zneužívání, se rozhodla rádiová stanice BBC vyřadit zpěvákovy písně z playlistu.

Svědectví dvou mužů, kteří ve čtyřhodinovém snímku popisovali, jak je autor hitů Smooth Criminal nebo Black or White zneužíval, jim přišlo jako dostatečný důvod k tomu, aby zpěvákovi už nadále neposkytovali prostor.

Od premiéry snímku probíhá horlivá diskuse na téma, zda zpěvák byl, či nebyl pedofilem a zda zneužíval malé chlapečky na svém ranči Neverland, nebo nikoli. A na nás není, abychom to soudili.

Doporučeno
Byl Michael Jackson pedofil? Byl Michael Jackson pedofil? 13. března 2019 17:51

Nicméně, obrátili jsme se na nejposlouchanější česká rádia a zeptali jsme se jich, zda se hodlají po vzoru BBC Jacksonových písní zbavit. Na všech frontách se nám dostalo odmítavé odpovědi. Rádia buďto nařčení nepovažují za průkazná, nebo oddělují zpěvákovu osobnost od jeho tvorby. 

Český rozhlas

„Český rozhlas se chce nejdřív podrobně seznámit s obsahem dokumentu. Tématem se tedy zabývat budeme. Je třeba podotknout, že Michael Jackson nebyl nikdy za zmíněný trestný čin odsouzen. Chceme tedy především zvážit na jedné straně etický a morální aspekt celého případu, na druhé straně to, že tvorba Michaela Jacksona neoddiskutovatelně patří k odkazu popkultury a postava Michaela Jacksona jako autora a zpěváka – ať už byla jeho osobnost jakákoli – ovlivnila významně dějiny světové hudby. Naše nejposlouchanější stanice Radiožurnál má v playlistu aktivně zařazeny v současné době asi tři až čtyři skladby Michaela Jacksona.“


Rádio Kiss

„Pokud mne paměť neklame, Michaela Jacksona zbavil soud všech obvinění. Z právního hlediska je nevinný. Emoce kolem dokumentu vnímáme, ale budu-li mluvit za tým rádia Kiss, tak nehodláme vytvářet závěry na základně komerčního dokumentu. Michael Jackson zůstává v playlistu rádia Kiss.“


Radio 1 

„U nás podobné věci nehrajeme tak jako tak. Na odrhovačky jsou tu jiní.“


Active (Evropa 2, Frekvence 1, Bonton, Dance, Youradio) 

„Aktuální kauza kolem zesnulého zpěváka Michaela Jacksona má na běžný chod a činnost médií ze skupiny Active minimální vliv. V tuto chvíli rádia neplánují žádné větší zásahy do svých stávajících playlistů. Na druhou stranu se tématu věnují například ve zpravodajství, a to z běžného novinářského pohledu, stejně jako ostatní média.“

Domů
Sdílet
Diskuse