Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. března 2019 15:50
Čas čtení 0:00
Dominik Čech

DC Comics štve, že má Valencia CF ve znaku netopýra. Klub vzkazuje, že zvíře užíval, když ještě v Americe lovili bizony

DC Comics štve, že má Valencia CF ve znaku netopýra. Klub vzkazuje, že zvíře užíval, když ještě v Americe lovili bizony
Zdroj: CC BY 2.0/Víctor Gutiérrez Navarro
SPORT
Uložit Uložené

Hrdina z Gothamu může mít v Evropě potenciálně problém se svým znakem.

Roztržka mezi španělským fotbalovým klubem Valencia CF a vydavatelstvím DC Comics, které vlastní práva na Batman franšízu, se spustila poté, co klub představil v rámci oslav sto let od svého založení nové logo. To se podle DC Comics velmi nápadně podobá znaku Batmana a společnost tak podala stížnost k Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví.

Historická fakta však mluví jasně. Valencia CF používá symbol černého netopýra od svého založení v roce 1919, zatímco Batman až od roku 1939. Region Valencie a Baleárských ostrovů je navíc spjatý s netopýry už od 13. století.

Klub vydal v reakci na stížnost prohlášení, ve kterém stojí: „Nepřestaneme používat znak černého netopýra jenom proto, že to říká DC Comics. Neexistuje značka, která má globálně exkluzivní práva na znak netopýra.“

Valencia
Valencia Zdroj: CC BY 2.0/Víctor Gutiérrez Navarro

Celá věc by se mohla výrazně a zajímavě zkomplikovat, pokud se by se stížnost dostala až k soudu. Potenciální vítězství fotbalového klubu by totiž znamenalo pro DC Comics výraznou překážku při využívání loga netopýra v Evropě.

Své o tom ví například McDonald's, který na začátku letošního roku prohrál soudní při o obchodní značku na Big Mac s irským fastfoodovým řetězcem Supermac's. Výsledkem tak je, že McDonald's ztratil své výsadní právo na jméno Big Mac, které může v Irsku používat jakákoliv restaurace či řetězec.

Domů
Sdílet
Diskuse