Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. března 2019 20:38
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Radši dám skladbu s chábrem než se známým raperem. Dollar Prync o smíchovské stoce a hudbě (Rozhovor)

Radši dám skladbu s chábrem než se známým raperem. Dollar Prync o smíchovské stoce a hudbě (Rozhovor)
REFRESHER ČESKÝ RAP RAP
Uložit Uložené

Setkali jsme se na Smíchově s nejvíce real raperem u nás.

Autenticita ulice a tvrdý rap. Tak by se dala shrnout tvorba 27letého smíchovského rapera Dollar Prynce. Na scénu se jeho tvorba vyrojila v době, kdy je pouličního rapu u nás jako šafránu, rapeři pronikají na stejnou úroveň s instagramovými influencery a nikdo se příliš neodvažuje říkat nic, co by mohlo poškodit jeho značku.

Tam, kde jiní interpreti počítají views a followery, se na Smíchově počítají peníze a gramy. Život se žije rychle, hladově a dravě, na ulici.

S Pryncem jsme si dali sraz tam, kde všechno začalo – na pražském Andělu. Do Česka přijel na pár dní kvůli brněnskému koncertu, ale ještě předtím nám představil některá svá oblíbená místa. O tom, že má ve své čtvrti respekt, svědčilo i množství lidí, kteří se k němu hlásili. Není pochyb, že Smíchov mu prostě patří.

prync rozhovor
prync rozhovor Zdroj: REFRESHER/Antonín Havlík

Jak ses dostal k rapu?

Už od dětství jsem nahrával na telefon. Zkoušel jsem psát texty, ale žádný track tehdy nevznikl. Potom v patnácti jsem měl první počítač a na něm jsem začal nahrávat.

První track, který jsi nahrál, byl Smíchov. O čem byl?To bylo o nás, text už si moc nepamatuju. Bylo to nějak: „Hlubák, aréna a Družina...“ To jsou místa, kam jsme chodili, a říkal jsem tam i jména kámošů.

A pak jste si začali říkat Czech Squad? Založil to tady chábr EkoO. Poznali jsme se v Anglii a právě u něj ve studiu jsem nahrál první mixtape Mladej Chavo. Napsali jsme si a šli nahrávat první skladby. To byly ty první věci, většina z nich je už ztracená, nikde nejsou.

Ale na YouTube některé věci pořád máte...

Máme nějaké videoklipy, ty jsme natáčeli taky v UK. Součástí Czech Squad jsem byl já, EkoO, byl tam Dynamic a Bobby. Teď jsme to nechali. Možná se to vrátí, uvidíme. Ne, že bychom se rozpadli, ale každej si šel vlastním stylem, posunuli jsme se dál.

Jaké bylo tvoje mládí?

Mládí jsem měl asi jako každej odsud, s kým jsem se stýkal. Ve škole jsem byl i dobrej ze začátku, ale pak nějak přišlo, že jsme tam přestali chodit a taky jsem se hodně stěhoval – žil jsem v Anglii, Irsku, potom šest let v Kanadě. Pak jsem se na chvíli vrátil a zase odjel do Anglie.

prync rozhovor
prync rozhovor Zdroj: REFRESHER/Antonín Havlík
  

Jak bys popsal svůj styl?

V dobách Czech Squad jsem ho ještě hledal, našel jsem ho až postupně. Řekl bych, že je to ulice, stoka rap. V Americe máš gangsta rap, tady je stoka rap.

Kdy ses dostal do nějakého většího povědomí?

To bylo asi tou skladbou Respekt píčo a Správná cesta. Bylo to poprvé, co jsem si začal všímat, že mi lidi píšou a dávaj videa, že to poslouchaj. Potom, když už to bylo víc, tak šlo o skladbu Nikdy se nezměnim, ta taky přinesla hodně lidí. Pak přišlo Hul skéro a celý to Jeb System a to už šlo o hodně víc nahoru, s tím, že mě podpořil Smack.

Už odmala jsem viděl love z ulice,

prodával fet, dělal poděl, žil rychle a zběsile.

Život, který znáš z filmu, z televize

moji cigáni žijou od ledna do prosince.

Jak ses se Smackem seznámil?

Smacka jsem cenil hodně dlouho a jednou mi někdo napsal, že sdílel moji skladbu. Šel jsem na jeho profil, dal jsem tam lajk a napsal mu. On odepsal, že bomba a že to dělám dobře. Pak jsme si třeba rok nepsali a pak zase sdílel nějakou moji skladbu. To už jsme se začali bavit. Byl rok asi 2016.

Jak ses dostal do labelu?

Smack potom přijel do Manchesteru, kde měl show a pozval mě, ať se přijdu podívat. Dorazil jsem, pokecali jsme a pozval mě do Prahy, do Roxy. Tam jsem dal Hul skéro poprvý živě. Kecali jsme a vznikla z toho skladba Já a mý lidi.  Smack mi pak nabídl, jestli chci být v A51, a tak jsme se domluvili. Jsem hrdý na A51, je to jeden z mála labelů, který tady cenim, možná i jedinej.

Jebem Okamuru,
všechny fašisty z vlády,
je jedno jestli seš gádžo,
nebo sme cigáni.

Vystupoval jsi několikrát na vyprodaných akcích, jaké to bylo?

Bomba. Lidi to znali, to mě i překvapilo. Když jsem měl svou první show na Stop Zewling, vyšel na pódium a dal pár barů ze skladby, tak jsem to jel sám, neměl jsem hypemana. A když jsem se nadechl a nestihl jsem říct poslední slovo, ty lidi za mě to slovo řekli – doplnili mě. V tu chvíli jsem si řekl: „Ty píčo, oni to znaj,“ víš co.

Radši dám skladbu s chábrem, než s nějakým známým raperem. Dollar Prync o smíchovské stoce a hudbě (Rozhovor)
Radši dám skladbu s chábrem, než s nějakým známým raperem. Dollar Prync o smíchovské stoce a hudbě (Rozhovor)
  

Nejde si nevšimnout tvého reprezentování Smíchova. Co pro tebe tato čtvrť znamená?

Určitě. Je to moje čtvrť, tady jsem se narodil.

Jaké jsou tvé oblíbené spoty?

Hlubák, náplavka, před Mekáčem... Anděl prostě.

Jak je to s dětskými gangy tady na Smíchově? Víš o nich něco?

My jsme byli taky takoví. To je naše nová generace, to jsou naši bratranci, kamarádů bratranci, rodina. Byli jsme stejní jako oni, dělali jsme bordel. Nevím, proč to tak bylo, co nás to napadalo. Měli jsme kvůli tomu i problémy, tak se na to někteří vysrali. Byli jsme zlí. Teď ty mladý jedou to samý. Já jsem z toho vyrost, i když někdy to tam furt trošičku je.
 

Jak ses ocitl v Anglii?

Když jsem se vrátil z Kanady, tak jsem byl nějaký čas tady a vzniklo tu pár problémů, píčoviny kolem. Už mě to nebavilo, nechtěl jsem tu bejt. Našel jsem si holku, s ní se domluvil, řekli jsme si že pojedeme na nějaký čas do Anglie a nakonec jsem se celých šest let do Česka vůbec nevrátil. Přijel jsem zpátky až kvůli hudbě a té první akci Stop Zewling.

Pomalu degeš, než začneš mluvit,
pomalu degeš, než začneš plašit,
pomalu degeš, tyhle teleskopy mluvěj rychle,
pomalu degeš, zpomal, nebo tvoje máma more bude brečet, more neřešim problémy přes internet.

prync rozhovor
prync rozhovor Zdroj: REFRESHER/Antonín Havlík

Jak často přebýváš v Praze?

Byl jsem tu na celou Smackovu tour, od září do ledna, jinak vždycky přijedu na shows, prostě kvůli hudbě.

Co v Británii vlastně děláš?

Žiju, dělám, co se dá.

Sleduješ tamní hudební scénu?

Dřív jsem si jel spíš Ameriku, ale za poslední roky se mi začal líbil ten britský akcent. Protože když jsem tam, tak se s tím dokážu víc ztotožnit, znám ten slang, a tak mě to baví. Poslouchám Freda, C Biz, to je střelec, pak Section Boyz, frajeři. V Anglii máme svoje vlastní kluby, protože je tam hodně Čechů a cigáni, takže se scházíme spolu.
 

Co děláš ve volném čase?Jenom hudba. Poslouchání beatů, psaní textů, ve studiu, snažím se teď i produkovat vlastní beaty. Taky cvičím. Trošku jsem se uklidnil. Mám dvě děti.

Co ty a drogy?

Hulím trávu, ale jinak jsem sto procent proti drogám. Sám jsem to odmala viděl, znal jsem lidi, kteří je brali, vyrůstal v tom. Když jsem byl menší, tak si pamatuju, že tu všude byly injekce a hodně feťáků kolem. Mám pár kamarádů, kteří na tom skončili. 

Teď jsi vydal Jeb System 2. Jak bys tento projekt popsal?

Začalo to prvním Jeb System a je to tvrdá věc s kvalitním zvukem. Chtěl jsem, aby to předalo tu správnou energii, pocit. Všechno, co v tom je, jsou moje pocity, které jsem měl, když jsem to psal. Takový pouliční rap tady nikdo nedělá.

Na album máš jenom dva hosty. Mohl bys nám představit Luciana a Maria Montanu?

Luciano taky bydlel taky v Kanadě a jel tam velké bomby. Nedávno se vrátil do Čech, šli jsme spolu do studia a dali skladbu. Mario Montana je taky ze Smíchova a byl součástí Angel Mafie, kde je i Jebo. Chábr ze Smíchova, potřeboval jsem ho na albu. Dali jsme track Nedělám si strachy.

prync rozhovor
prync rozhovor Zdroj: REFRESHER/Antonín Havlík

Dealuju, rapuju, dělám poděl a kradu,
to víš more, já nemám za vodou bábu a dědu,
mámu a tátu, ségru a bráchu, strejdu a tetu.
Mám flow, mikrofon, teleskop a váhu.

Těšil jsem se na track Okamura Skap, ale ten na albu není. Proč?

Nedostalo se to tam. Refrén se mi hrozně líbil, akorát sloku jsem nějak necítil. Ta flow se mi nelíbila, a tak jsem si řekl, že tomu dám čas a až to bude stopro, tak to vydám ven.

Jaký máš názor na českou politiku?

Já českou politiku upřímně moc nesleduju. Vůbec je nemám rád, ale nedá se to přehlídnout, musíš vědět, co se kolem tebe děje. 

prync rozhovor
prync rozhovor Zdroj: REFRESHER/Antonín Havlík

Jak problém rasismu vůči Romům řešit?Možná víc mluvit, víc se o tom bavit. A hlavně média, aby přestala ukazovat jenom to špatné, ale ukazovala i normální věci.

Zpátky k hudbě – na novém albu máš i track Praha. Co pro tebe znamená hlavní město?

Miluju Prahu, je to krásné město. Skladba Praha vznikla, když jsem byl tady, nahrál jsem tu demo. Je to o té době třech měsíců, co jsem bydlel tady, o tom, jak to tady probíhalo.

Pasu lubně, dělám poděl je hodně tvrdý track, který ukazuje, jak to chodí v ulicích Smíchova. Je real?

Je to real za mě i za to, co jsem tady viděl, jak to tu fungovalo. Smíchov je tvrdá čtvrť, myslím si, že mezi cigánama má jméno. Všichni Smíchov znaj, mají před ním respekt.

Napadají tě nějaké historky, které můžeš prozradit?

Stalo se tady toho moc, ale nevím, jestli bych o tom mohl mluvit. Rád bych to řekl, ale asi to nechám bejt.

Mý zmrdi mají hlad,

peníze jim nedaj spát,

more rakle mají strach,

odevzdaj mi každý gram.

Chápu. Jakou hudbu posloucháš?

Poslouchám rap, ale i starší skladby z 80. a 90. let, i třeba RnB. The Game, 2Pac, Snoop Dogg, celé west coast. Nipsey Hussle, Kendrick Lamar, Jay Rock.

Baví tě československý rap?

Upřímně brácho, nebudu lhát, nikdy jsem ho moc neposlouchal. Bavil mě Rytmus a Kontrafakt, ale k tomu jsem se dostal až později. Vždycky jsem cenil Smacka, pamatuju si skladbu Piko je všechno, kterou jsem od něj slyšel jako první, když mi bylo patnáct. Mluvil pravdu, říkal, jak to je, a to jsem cenil. Poslouchal jsem i PSH, jak mají skladbu Praha.

Je důležité, aby byl rap real?

Záleží, kdo jakej rap dělá. Máš rap o rapu, ale i rap o vesmíru dělaj frajeři, ale podle mě má být rap tvrdej, z ulice. Rap by měl být real – o tom, co jsi viděl, nebo co tví kámoši viděli, co ti řekli. Reprezentovat svoje místo, svoje lidi, svoje zkušenosti.

Ale takového v Česku moc není. Myslíš, že tuzemští rapeři ztratili koule?

Asi jo. Možná se bojej, že by přišli o fanoušky, o sponzory. Že by je nehráli, nebo by nemohli někde vystoupit... nebo jsou třeba jenom takoví.

Na novém albu ses pustil do Separa…

Separ je jeden z těch lepších raperů, tohle je podle situace, která se fakt stala. Všichni mí kámoši ho poslouchaj. Byli jsme v baru a furt ho pouštěli. Fakt se mi ta písnička brácho, upřímně, nelíbila.

Byl jsem docela ožralej, seděl tam a jak to pustil, tak mi bylo špatně z tý skladby. Tak jsem řekl: „Vypni to do píči, pusť tam 2Paca.“ Když jsem pak psal ten text, představil jsem si tu situaci a dal jsem to do textu. Když to chábři slyšej, tak věděj, o čem mluvím.

Radši dám skladbu s chábrem, než s nějakým známým raperem. Dollar Prync o smíchovské stoce a hudbě (Rozhovor)
Radši dám skladbu s chábrem, než s nějakým známým raperem. Dollar Prync o smíchovské stoce a hudbě (Rozhovor)

Je pouliční rap v Česku doceněný?

Lidi to začínaj cenit, ale furt to není tak, jak by to mělo bejt. Mělo by to být víc vidět. A i bude.

Ozývají se ti rapeři, že chtějí spolupráci?

Píšou mi furt, ozvali se mi i známější rapeři, kteří jsou na scéně dlouho. Já ale nechci s nikým moc spolupracovat. Radši bych dal skladbu s chábrem než s nějakým známým raperem. Hodně raperů chce s někým dávat skladbu, aby se ukázali, aby se dostali mezi jeho fanoušky. Já takovej nejsem. Smacka jsem vždycky cenil, proto jsem s ním skladbu dal.

Bankovky, na nich jsou starý rakle,

množil ty love na ulici, ne ve škole,

chodil domů až nad ránem,

teď se bavíte s čávem.

Jak to plánuješ se svou kariérou? Chceš se živit rapem?

Bylo by to dobrý, ale není to můj hlavní cíl. Spíš mě to baví, zvykl jsem si dělat rap a na to, že to lidi poslouchají.

Kde tě můžou fanoušci v následující době vidět?

Něco domlouváme v Děčíně a v Ústí nad Labem. V Praze dáme křest Jeb System 2 v květnu nebo červnu.

Plánuješ k albu nějaké videoklipy?

Mám v plánu jeden nebo dva, ale ještě to není domluvený, takže nechci prozrazovat na co. Na Ecoově EP máme společnou skladbu Nech to viset, na kterou máme už natočený videoklip, který se stříhá.

Komu bys chtěl dát shout-out?

Všem, který poslouchaj pravou hudbu. Zdravím všechny chábry, co si jedou svoje. Jeďte si svoje, nefetujte, dělejte prachy, poslouchejte dobrou hudbu, užívejte život.

Proto na skříni, vedle v pokoji,

moc heroinu, plnej pytel na rohlíky,

chábr nosí špinavý dvoukila, pětikila,

když du do toho, nestačí jedna váha.

Domů
Sdílet
Diskuse