Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. dubna 2019 12:23
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Škola v Barceloně zakázala pohádky se Šípkovou Růženkou nebo Karkulkou. Jsou prý příliš sexistické

ZAJÍMAVOSTI SEXISMUS
Uložit Uložené

Žáci na jedné z barcelonských základních škol si už Karkulku nebo Růženku nepočtou. Byla zakázána, je totiž podle vedení školy sexistická.

Základní škola v Barceloně odstranila ze své knihovny na dvě stě knižních titulů, protože jsou podle vedení školy obsahují sexistické stereotypy. Upozornil na to server El Pais.com. Mezi třetinu všech knih, kterých se škola zbavila, patří například i světově známé pohádky, jakými jsou Červená Karkulka nebo Šípková Růženka

Problém s těmito i dalšími knihami je prý v tom, že ve svých příbězích škodlivě informují o postavení žen a mužů, což by se pak mohlo projevit ve společenské rovině, protože by si děti tyto vzorce převedly do reálného života.

„Děti jsou jako houby a absorbují vše kolem sebe, což umožňuje normalizaci sexistických stereotypů,“ myslí si Anna Tutzó, matka, která se podílela na výběru knih. Vysvětlila, že se nesnaží zakázat knihy jako takové, ale rozšířit povědomí o sexismu. Jedním z velkým problémů a opakujících se témat je toxická maskulinita.

Společnost se mění a je si více vědoma problematiky pohlaví, ale to se v těchto příbězích neprojevuje. Studenti základních škol však mají větší schopnost kriticky myslet a knihy mohou být příležitostí, jak se učit rozpoznávat sexistické prvky. Musí to být sdíleno jak rodinami, tak učiteli,“ dodává Tutzó.

Doporučeno
Odmítla si vzít muže, který ji znásilnil. Jako první se vymezila proti tradici i zákonu a pomohla změnit Itálii Odmítla si vzít muže, který ji znásilnil. Jako první se vymezila proti tradici i zákonu a pomohla změnit Itálii 16. ledna 2024 8:00

Ozvaly se i kritické hlasy, kterým se tento přístup ke tradiční dětské literatuře nelíbí. „Tyto pohádky vychovaly celé generace. Pokud se rodičům některé z nich zdají pro jejich děti nevhodné, tak ať jim je nečtou. Tradiční příběhy bychom neměli démonizovat,“ řekla španělská politička Isabel Ayuso.

Domů
Sdílet
Diskuse