Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2019 15:05
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Česko bude letos sedmou nejúspěšnější ekonomikou světa

ZAJÍMAVOSTI EKONOMIKA
Uložit Uložené

Naše ekonomika v posledních měsících šlápla na plyn.

Česko bude v letošním roce sedmou nejúspěšnější ekonomikou světa. Předpokládá to aktuální žebříček Bloomberg Misery Index.

Ten zahrnuje 62 světových ekonomik a pracuje s odhadovanou mírou inflace a nezaměstnanosti. V nejnovější prognóze získala Česká republika skóre 5,1; které nás zařadilo na sedmé místo nejúspěšnějších ekonomik. 

Agentura Bloomberg si všimla zejména mimořádně nízké, tříprocentní nezaměstnanosti. V březnu bylo bez práce 227 tisíc lidí (nejméně za posledních 22 let) a volných míst bylo 340 tisíc.

Míra inflace u nás roste nejrychleji za posledního 6 a půl roku, což je podle ekonomů reakce na rychlý růst ekonomiky v posledních měsících.

Nicméně, v příštích měsících by měla inflace začít klesat. I to je zřejmě jeden z důvodů, proč agentura Bloomberg naši zemi umístila do první desítky nejúspěšnějších ekonomik. Podle agentury platí, že čím je v zemi nižší inflace a nezaměstnanost, tím se její občané mají lépe.

Místo

Předpověď pro rok 2019

Index

1.

Thajsko

2,1

2.

Švýcarsko

3,1

3.

Japonsko

3,3

4.

Singapur

3,3

5.

Tchaj-wan

4,7

6.

Malajsie

5,0

7.

Česko

5,1

8.

Hongkong

5,2

9.

Izrael

5,3

10.

Jižní Korea

5,3

61.

Argentina

51,4

62.

Venezuela 8 000 011,4

V žebříčku se na prvním místě umístilo Thajsko se skóre 2,1. To se v letošním únoru mohlo chlubit nezaměstnaností ve výši 0,8 procenta. Nicméně, data o zaměstnanosti země sbírá ze sociálních sítí či z webů pro vyhledávání pracovních pozic. Takový index nezaměstnanosti je přinejmenším pochybný.

Doporučeno
Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena 1. března 2024 14:00

Na opačné straně žebříčku je Venezuela, která se už roky zmítá v obrovské hyperinflaci. A jelikož tamní vláda už od roku 2016 nezveřejňuje hospodářské statistiky, je tamní ekonomika měřena podle speciálního indexu Café con leche. Ten se vypočítává podle aktuální ceny šálku kávy s mlékem v jedné z pekáren v hlavním městě Venezuely.

A zatímco káva ještě loni stála 1,90 pesa, letos bys za ni dal už 3500 pesos. I proto má tento jihoamerický stát skóre 8 000 011,4, což je na míle daleko od předposlední agentury s výsledkem 51,4.

Domů
Sdílet
Diskuse