Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. června 2019 19:24
Čas čtení 0:00
Dominik Čech

Žumpa, nerdství a swag: Ca$hanova Bulhar, Labello, Vait a Šedivý debatují v nejotevřenějším rozhovoru českého fotbalu

Žumpa, nerdství a swag: Ca$hanova Bulhar, Labello, Vait a Šedivý debatují v nejotevřenějším rozhovoru českého fotbalu
REFRESHER ČESKÝ RAP
Uložit Uložené

Analýza nejzásadnějších témat českého fotbalu očima nejvíc real fotbalových expertů.

Česká fotbalová liga před nedávnem skončila a jako vždy nadchází čas a prostor pro hodnocení a bilancování. Rozhodl jsem se k tomu přistoupit trochu neortodoxně a dát dohromady fotbalový panel složený z lidí, kteří umí o fotbale mluvit jinak, než jak to známe z televizních přenosů a internetových pořadů.

Ca$hanova Bulhar a Labello jsou všeobecně známí svými fotbalovými komentáři, a to jak v hudbě, tak i mimo ni. Doplnil je jeden z nejerudovanějších českých fotbalových autorů Martin Vait a zakladatel twitterového profilu Out of context Czech football, Jakub Šedivý, který na svém profilu schraňuje ty nejlepší fotbalové momenty. 

Výsledkem je unikátní rozhovor, ve kterém se míchá fanouškovské nerdství spolu s erudovanými a občas ostře otevřenými a upřímnými komentáři. Kvůli délce vydáváme článek ve dvou polovinách. Na druhou půlku, kde bude více bizáru, více subjektivních hodnocení a ostrých komentářů se můžete těšit v následujích dnech. 

V rozhovoru se dozvíš:
  • Proč sledovat český fotbal;
  • jak kluci vnímají situaci na českých stadionech;
  • jestli je rasismus v českém fotbale problém;
  • proč je situace s Berbrem neřešitelná;
  • jak probíhala kauza Off Season;
  • co Šárka Peková;
  • jak kluci vnímají fotbal v médiích.

Na úvod bych začal otázkou osobní: co je ten důvod, to lákadlo, proč vy osobně sledujete český fotbal?

Jakub Šedivý: Odmala hraju fotbal, sleduju ho. Jsem ze sparťanský rodiny, takže mě táta jako malýho tahal na Spartu, stejně jako to dělal jeho táta. K českému fotbalu hlavně cítím nějaký osobní vztah. Nejsem moc fanouškem toho být podporovatelem nějakých zahraničních klubů, nevidím tam ten vztah.

Martin Vait: Já si tím asi nahrazuju ten vesnický fotbal, který jsem měl vždycky u babi, a jak tam už moc nestíhám jezdit, tak mi schází. Spojilo se to taky s tím, že mi už potom přišlo takový dementní koukat každý týden v televizi na zápasy týmů, ke kterým bych vlastně neměl mít žádný vztah, protože k nim nemám to lokální pojítko,  což je nakonec vedle fanoušků většinou to nejdůležitější. Nějak jsem došel k tomu, ta “klubová identita”, kvůli který jsem je začal sledovat, se vytrácí a splývá s ostatními. Každej chce hrát krásnej fotbal a nabalit na sebe co nejvíc fanoušků, aby se mohl prodat sponzorům, přitom má třeba kolikrát pochybný vlastníky a až na chvilkový záchvěvy v podobě parádních trenérů a hráčů jsou zaměnitelný.  

V době, kdy jsem se přestěhoval do Prahy, mi došlo, že podobně jako jinde, je nejlepší věc, co tu dělat, chodit na fotbal. Každý stadion, podobně jako tým, je úplně jiný.

Labello: U mě to je taky určitě ovlivněný tím, že jsem x let fotbal hrál a mám k němu už odmala nějaký vztah. U českého fotbalu bych viděl takovou paralelu k českému rapu – obojí to „občas“ stojí za píču, ale je to největší prdel.

Vait: A hlavně je to tvoje.

Labello: Přesně, vyrůstáš v tom. Je to podle mě jak s jídlem. Když se tady narodíš a vyrůstáš v tom, tak budeš mít prostě nejradši...

Bulhar: Smažák.

 

Labello: Čech by měl mít prostě logicky nejblíž k českému fotbalu. Co se týče fanouškovství, tak já tohle nikdy nějak neprožíval, nebyl jsem žádný extra fanoušek nějakého klubu. Teď asi poprvé řeknu veřejně věc, kterou spousta lidí neví, a to je, že já mám mnohem radši Spartu než Slavii. Nejsem nějaký skalní fanoušek, ale chodím tam...

Bulhar: V kapuci.

Labello: Cením právě hrozně lidi, co prožívají tu tvrdou příslušnost ke svému klubu, ať už to jsou sparťani, nebo slávisti.

Žumpa, nerdství a swag: Ca$hanova Bulhar, Labello, Vait a Šedivý debatují v nejotevřenějším panelu českého fotbalu
Žumpa, nerdství a swag: Ca$hanova Bulhar, Labello, Vait a Šedivý debatují v nejotevřenějším panelu českého fotbalu Zdroj: Petr Hrabák

Ty bys to nedokázal?

Labello: Ne, mě to spíš ani nebaví. Baví mě se koukat a nějak „objektivně“ to pozorovat. Když vidím, že tady Slávie drtí celou ligu, tak nebudu říkat, že stojí za píču. 

Bulhar: Cítím to podobně jako Libor s tou paralelou na českej rap. Je to taková ta naše stoka, který jsi nejblíž a nejvíc jí rozumíš. Taky nejsem nějaký zastánce fandění týmům v zahraničí a sám tam nemám nějaký extra oblíbený tým. Jsme rodina Slávistů. Na stadion mě přivedl fotr, pak jsem chodil na tribunu Sever během té největší éry bídy nebo když tam přišla legenda Fenin.

To prostředí je mi odjakživa blízký a teď, jak se trochu znám i s některýma fotbalistama, tak se to ještě umocnilo. Pro mě je to hodně i o zážitcích. Když prožíváš derby z nějaký aktivní pozice na stadionu, tak je to úplně o něčem jiném než když koukáš doma na El Clásico.

Myslíte si, že to, co jste teď popsali, vnímá i nějaký řadový český fanoušek?

Šedivý: Lidi hodně nadávají a plivou. To je podle mě velká česká klasika. Pro některý lidi to je spíš jako bulvár.

Bulhar: Přesně. Všichni píčujou, ale stejně se koukají.

Vait: Mně přijde, že už se tady tak nějak akceptovalo. Přestali jsme si hrát na západ a akceptovali jsme, že český rap je český rap a český fotbal je český fotbal se vším, co k tomu patří. Sice se smějeme těm bizárům, ale bereme je jako součást hry.

Situace na českých stadionech

Když se budeme bavit v kontextu českých stadionů – je tohle to kouzlo českého fotbalu?

Vait: Podle mě prostě nejde očekávat, že budou chodit na fotbal rodiny s dětma, který pak budou na vyhřívaných sedačkách spolu s dalšíma čtyřiceti tisícema lidí sledovat nádhernej fotbal, ve kterým je všechno perfektní. To by mě osobně ani nebavilo. Pro mě už je se koukat na zápas čtvrtfinále Ligy Mistrů občas to samé jako se koukat na někoho, kdo hraje Fifu. Je to totálně odosobněný. A to se mi právě na českým fotbale líbí – že odosobněný není. 

Labello: Tam je třeba dost dobrý, jak jsi říkal to s tím vesnickým fotbalem. Český fotbal rozhodně není jenom první liga, dokonce to není ani druhá nebo třetí liga. Když jdeme s klukama ven, tak většina historek, co si říkáme, je z nějaké 1. B třídy, kde je to úplná prdel.  

Vait: Mně se i líbí, že ta první liga je mnohem blíž tomu pralesu než nějaké evropské extratřídě typu Barcelony.

Labello: Přesně. Jakože podle mě je fakt super jít na Union Žižkov, dát si tam dobrou klobásu a dívat se na lidi, jak se tam hádaj kvůli penaltě nebo o tom, jestli míč přešel celým objemem hřiště, když je stav utkání 6:0. To je fakt prdel.

Šedivý: Souhlas, já jsem byl nedávno na Union Žižkov – Sokol Vinoř a bylo to skvělý. K bitce teda nedošlo, ale bavilo mě to. Chci na prales chodit teď častěji.

Bulhar: I ve Fortuna lize máš aspekty toho pralesa. Co teď udělal Zahustel v té první minutě,  ten aut. To se ti možná nestane ani v pralese.

Líbilo se mi, Martine, jak jsi říkal, že to přiblížení se evropskému standardu, což tady spousta lidí vidí jako vrcholný cíl, vlastně vůbec nechceš.

Bulhar: Mně přijde, že tyhle věci tady hlásaj akorát nějaký lidi od stolu. Fotbal je podle mě místo, kde mají lidi podvědomě větší touhu se nějak otevřeně projevit, jinak než v běžným životě. Určitě to není typický prostředí pro rodiny s dětma, i když i ty si v dnešní době můžou najít na stadionu svoje místo.

Šedivý: Fotbal u nás je podle mě úplně bezpečnej. Já osobně se tu alespoň cítím bezpečně a neznám nikoho, komu by se něco stalo. Existuje nějaká falešná představa o nebezpečných stadionech. Jako dějou se píčoviny, viz třeba tu petardu, co hodili Plzeňáci, ale jsou to spíš výjimky.

Vait: Na druhou stranu je fakt, že když jsem teď byl na pohárovým finále v Ostravě, vidíš, že to je na určitý hraně. Kdyby Baníkovci nebyli spokojený s majitelem a byli nasraný a slávisti byli třeba v podobný situaci jako před pěti rokama, tak věřím tomu, že by si to klidně fanoušci šli mezi sebou vyřídit přímo na hřiště. Tam ale v té konkrétní situaci podle mě vůbec nebyl důvod, aby tam byly kordony policajtů.

Labello: Já si myslím, že jsme na dobrý hraně bezpečnosti. Není to úplná nuda, ale zase to není úplný peklo jako někde v Bělehradě.

(všeobecný souhlas) 

Šedivý: Česká klasika: hodně keců, málo akce a pak si to vyříkat u piva.

Labello: A to mně se líbí vlastně.

Otázkou je, jakou roli na tomhle mají sama média...

Bulhar: Tady se to vždycky všechno hrozně rozmaže.  Petarda, pyro. Ano, je určitě špatně a demence toho fanouška, že se tady hodí petarda holce do obličeje, ale hrozně se to vždycky rozmazává, což pak vrhá špatný světlo na všechny ostatní a celkově to zastírá fakt, že se tady situace dost výrazně zlepšila.

(ostatní hlasitě souhlasí)

 

Labello: Vždycky se hlavně ukazuje na to stádo a ne na ty zodpovědný jednotlivce. To mě sere nejvíc.

Vait: Tohle si myslím, že hodně změnily sociální sítě. Ukázaly, že lidi, co vyjíždí na venkovní zápasy a chodí do kotlů, nemusí být nutně holohlaví bezmozci, ale z velký části jsou to úplně normální lidi. Fanoušci před sítěma nekomunikovali nějak veřejně směrem do většinový společnosti a běžný člověk pak vlastně vůbec nechápal, co znamenají chorea a na co naráží. Všechno byl nějaký interní humor, který ti pak skrze Bosáka přesákne do éteru. Bylo jednoduchý to odsoudit, protože o tom tolik nevíš.

Bulhar: Já si hlavně myslím, že to bylo – a vlastně furt je – hodně ovlivněný tím, že lidi nemají možnost srovnání, což se dá asi parafrázovat na celý český národ. Média do tebe hustí, že je na stadionech bordel a že tam není bezpečno, což funguje dohromady s tím, že si lidi neověřují informace a nemají žádný rozhled. Byl jsem v Bulharsku na zápase CSKA Sofia proti Levski Sofia a to je teprve zápas, kde máš trochu strach. Tam ne že přiletí jedna světlice omylem od debila, co si dal patnáct gambáčů, ale lítá to tam ve velkým.  I nějaký ten „komfort“ na stadionu je podstatně menší než tady u nás.

Šedivý: Obecně si taky myslím, že lidi, co nejvíc nadávají na situaci na stadionech, tam vůbec nechodí. Jsou to gaučový experti.

Bulhar: Jo, to je asi pravda, tenhle paradox.

Vait: A hlavně: jak bys vlastně poznal jako nezaujatý člověk, že se tady ta situace zlepšila? Když ti tady média vytáhnou každý rok jeden případ, tak si podle mě ani nevšimneš, že se v horizontu deseti let situace na stadionech dost zlepšila. Neříkám, že nemá cenu to posouvat dál, ale kam to chceš pak ještě posouvat? Letos jsem sledoval každý zápas a vidím, jak se to tady snažíme pořád čistit. Už jenom třeba na O2 vidím, jak se v přenosech vyvaruje zobrazení něčeho kontroverzního, ať už to jsou fanoušci nebo hráči. A sama to v některých ohledech přiznává.

Žumpa, nerdství a swag: Ca$hanova Bulhar, Labello, Vait a Šedivý debatují v nejotevřenějším panelu českého fotbalu
Žumpa, nerdství a swag: Ca$hanova Bulhar, Labello, Vait a Šedivý debatují v nejotevřenějším panelu českého fotbalu Zdroj: Petr Hrabák

Rasismus

Máte dojem, že se fotbal posouvá k nějaké bezpohlavnosti?

Vait: Na fotbal přece chceš jít, protože to je živelný, ne?

Bulhar: Některý věci jsou úplně alibistický. Brojí se obecně proti pyru a pak ho vidíš v oficiálních spotech na Fortuna ligu. Podle nějakých směrnic je to špatně, ale lidi vědí, že to tu atmosféru udělat umí.

Šedivý: Některé věci jako rasismus, ač s nima můžu nesouhlasit sebevíc, podle mě nepůjdou zastavit nikdy. Hučet se bude vždycky.

Bulhar: Do některých věcí, ale musíš mít vhled. Teď se všude bučelo na Kangu, ale každý, kdo se aspoň trochu zajímá, ví, že to není kvůli tomu, že je černej, ale kvůli tomu, že je kokot.

Labello: A na druhou stranu hráč jako Wilfried ve Spartě svého času byl miláček fanoušků. To stejný teď Deli a Ngadeu. Lidi je milují, protože to jsou výborní hráči.

Myslíte, že mají lidi v sobě pořád vzpomínky na to, jak se tady před dvaceti lety házely na Žižkově na černý fotbalisty banány?

Šedivý: Ten problém je pořád všude. Nedávná kauza v Anglii se Sterlingem, kdy mu měl údajně někdo na tom slušném anglickém stadionu rasisticky nadávat, to jenom ukázala.

Bulhar: Nemyslím si ale, že je to nutně českej problém. Tohle je v lidech pořád a všude.

Vait: Já si myslím, že se tady občas bučí na černochy proto, že je fanoušci chtějí nějak rozhodit a vyprovokovat a nemusí to nutně myslet rasisticky, i když to určitě projev rasismu je. Na druhou stranu tady máš situaci třeba v té Anglii, kde se britská média neustále a všude pohoršují nad rasismem, ale jednak s tím mají problém doma a jednak nedělají nic moc proto, aby bylo víc černých trenérů, víc černých novinářů atd. Na druhou stranu si to ale aspoň jsou schopní sami přiznat a je spousta lidí, který mají jinej názor. Každopádně morálně odsoudit fanoušky a pak se nedívat dál a nic nedělat, to je to nejlehčí, co jde udělat.

Šedivý: V českém fotbalu jsou mnohem větší problémy než rasismus. Jeden za všechny třeba situace s rozhodčími.

Bulhar: Hlavně se tady furt dává za vzor Anglie, ale když tam pak přijede slávistický výjezd, tak se z toho můžou kompletně všichni posrat, jak je to skvělý. Média, celý Twitter mluví o tom, jak je to skvělá reprezentace českýho fanouškovství.

Je v tom zase ten alibismus?

Bulhar: Jo, přesně tak. Výjezd, děkovačka – to mně už přijde, že tam pomalu umírá a právě proto z toho byli všichni nadšení, že to můžou zase vidět. O tom, že kdyby tam přijela taková Torcida Split, což je úplně jiný level fanouškovství, to ani radši nemluvím.

Vait: Tohle už tam vůbec není no.

Žumpa, nerdství a swag: Ca$hanova Bulhar, Labello, Vait a Šedivý debatují v nejotevřenějším panelu českého fotbalu
Žumpa, nerdství a swag: Ca$hanova Bulhar, Labello, Vait a Šedivý debatují v nejotevřenějším panelu českého fotbalu Zdroj: Petr Hrabák

Berbr a situace na svazu

Jakube, ty už jsi zmínil věc, o které jsem určitě chtěl mluvit, a to je situace kolem Berbra a fotbalové asociace jako takové. Není to tak dlouho zpátky, co tu byla velká krize ohledně volby předsedy. Známý oligarcha a místopředseda UEFA Sirkis tu tehdy hřímal o normalizaci. Rok předtím například novinář Otakar Černý mluvil o tom, že ho Berbr „napadl“ na záchodech. 

(všeobecný smích)

Bulhar: Musím říct, že zrovna to, jak Berbr cloumá s Černým někde na hajzlech, bych hrozně rád viděl.

Labello: Tak to je v návaznosti na ten rasismus, že tady předseda svazu útočí na Černýho.

Moje otázka vlastně je, jestli je reálné očekávat, že někdy Berbr český fotbal sám opustí. Nebo je to nadosmrti jako s komunisty?

Bulhar: Jestli si dobře pamatuju, tak tam je hlavní problém s komorami svazu. Morava vždycky volí Berbra.

Vait: Nene, naopak. Čechy volí Berbra.

Bulhar: Aha, jasný.

Vait: Berbrovi se tehdy podařilo za pomoci té situace se Surkisem docílit toho, že se změnily stanovy. To znamená, že moravská komora, která byla tehdy postavená proti tomuhle berbrovskému křídlu, ho už nemohla zablokovat. Obecně si ale myslím, že se jedná o podobný problém, jako jsem před chvílí mluvil s rasismem. Můžeme se tady pohoršovat nad situací s Berbrem, jako se před pár rokama pohoršoval Tvrdík, ale že by třeba tehdy právě on udělal něco, aby zmenšil Berbrův vliv, aby jezdil do vesnic a okresních komor a výborů, to se nestalo. Mluvím o tomhle proto, že tohle Berbr přesně dělá – „stará se o ně“. Dokud tu nebude někdo, kdo bude tohle dělat, tak tu bude vládnout Berbr a jemu podobní.

Bulhar: Tohle podle mě můžou ovlivnit dneska už akorát kluby, což je sci-fi. Nikdo si netroufne domluvit to, aby se třeba šestnáct funkcionářů shodlo na tom, že jejich kluby budou bojkotovat první kolo. Je to nemožný, protože to je byznys, jsou v tom peníze. Každý tu je Mirek Dušín, kdo ví, jak je to s Berbrem špatný, ale tiše se to pro prospěch všech toleruje. Dokud se tu kluby hromadně nevzbouří, tak se nikdy nic nestane. Tvrdík je takový tlučhuba, co na sebe rád upozorňuje, ale pamatuju si, že měl nějakou snahu tlačit na ostatní kluby v tom protestu, ale nakonec v tom zůstala akorát Slavie, Teplice.

Vait: Snad Dukla možná.

Labello: Ta druhá, možná ještě smutnější věc, je podle mě to, že Berbr jako osobnost je člověk, který nemá absolutně žádnou sebereflexi. Kdyby ji měl, tak po všech těch provarech a průserech odstoupí. V tomhle mi hodně připomíná...

Bulhar: Babiše, přesně.

Labello: Ten člověk sám nikdy neodstoupí a nevěřím, že se může objevit nějaký důkaz, který by to změnil.

Martine, souhlasíš s tím, že odstoupení Bebra je sci-fi?

Vait: Je tam ještě jedna možnost, a to je nějaká intervence státu, přerušení dotací ve světle nějakého policejního vyšetřování.

Labello, usrkávající drink: Hm, hm.

Vait: Bohužel v situaci, kdy polovina rozhodčí buďto pochází z policejního prostředí, nebo na něho má vazby, je to těžký. Nevím, jak si na ministerstvu školství dělají audity, jak se utrácí peníze, ale známá kauza okolo Pelty a Simony Kratochvílové ukazuje, jak to asi mohlo vypadat.

Pak je tu ještě jedna věc – FIFA nebo UEFA absolutně nechtějí, aby se míchala politika s fotbalem. To je samo úsměvný, když svaz dostává stamiliony v dotacích od státu. Nebo vám třeba v Karviné postaví stadion z dotací EU nebo Opavu a Olomouc sponzoruje desítkami milionů korun město. Ale když se v roce 2007 snažilo v Polsku zasáhnout ministerstvo sportu do tamního svazu kvůli korupci a vyházet starý kádry, FIFA vyhrožovala vyloučením nebo minimálně tvrdou odvetou. U nás to drtivý většině malých klubů vyhovuje nebo minimálně nějak extra nevadí. Udržuje se status quo, protože nikdo nedokáže přijít s něčím lepším.

Bulhar: Co si pamatuju, tak tu byla i nějaká snaha akademií, byl na to vytvořen snad nějaký výbor. Po minulém mistrovství světa byla pak na ČT i velká debata, kde se sešli všichni tihle lidi a bylo to fakt dobrý, mělo to myšlenku, koncepci, padaly tam dobrý argumenty o tom, že i při tom berbrovském vlivu by se dalo něco pomocí tohohle aparátu změnit, ale tohle sám Berbr během minulýho roku celý rozmetal. Hospodářky o tom dost rozsáhle psaly, že ten zaštiťovatel, teď nevím to jméno...

Vait: Prokeš, který asi taky není ten zachránce českýho fotbalu, o kterém se mluvilo. Asi každej by chtěl mít tu jeho „prokešcard“.

Bulhar: Díky tomuhle člověk vidí, jaká obrovská žumpa to je. Prostředí, kde na sebe každý něco ví a Berbr ví na každýho něco.

Labello: A nikdo nechce tyhle dobrý posty měnit.

Včera jsem četl, že některé menší kluby ve středočeském kraji uvažují o založení vlastní asociace.

Bulhar: To je podle mě ale kvůli těm zářezům, co tam probíhaj. Nemyslím si, že to je nějaká revolta proti Berbrovi. Je sere to, jak to tam rozhodčí řídí, a věřím, že tam to může být hodně solidní, no.

Vait: Na druhou stranu si myslím, že tohle je nějaká potenciální, druhá cesta. Kdyby opravdu byly některý kluby tak nasraný, že by to nešlo tolerovat, a založily by si vlastní svaz. Tam je ale bohužel otázka toho, kam a jak by se ty kluby odtrhly.

Labello: Podle mě není kam.

Vait: Jak to bude s mladýma klukama, jak to bude s financováním, protože nebudou dostávat dotace od státu. Je to hezká ale nereálná představa.

(souhlasné mručení) 

Labello: Já bych to téma uzavřel tím, že Berbr je čůrák.

Žumpa, nerdství a swag: Ca$hanova Bulhar, Labello, Vait a Šedivý debatují v nejotevřenějším panelu českého fotbalu
Žumpa, nerdství a swag: Ca$hanova Bulhar, Labello, Vait a Šedivý debatují v nejotevřenějším panelu českého fotbalu Zdroj: Petr Hrabák

Off Season

Jak vlastně probíhala z vašeho pohledu tahle kauza?

Bulhar: Byla to naše věc, že někam vylezeš na čtyři hodiny na hřiště, Kučis tam dá šestnáct bars, který jsou úplně nezávadný, a pak vidíš, jak to všichni berou hrozně vážně.

Labello: Pro mě tam bylo nejhorší, že [Tomáš Kučera] tohle udělal, pak šel příští týden hrát proti Dukle, a když jsme na to koukali v hospodě, tak se mi chtělo normálně brečet.

Šedivý: Jo, to bylo ostrý.

Labello: Ani nemá smysl mluvit o tom, že to byl totálně ovlivněnej zápas, což bylo do očí bijící, ale to, co tam bylo pácháno na něm, to je věc druhá. Ty kosy, který tam na něho padaly, byly podle mě vidět ze Žižkova na Julisku. Karty, chování rozhodčího, to všechno, co se tam dělo, bylo šílený. Nejhorší bylo, že se o tom absolutně nikde nemluvilo.

Bulhar: My jsme se o tom s ním i bavili. Dostal čtyři kosy na žlutou a pak dal on sám takovej jakože faul a dostal kartu. Ptali jsme se ho, jestli se s tím rozhodčím nějak bavil, a on říkal, že se ho ptal, co to má znamenat, ale ten rozhodčí prý akorát mlčel.

Labello: Po vydání Off Season to všichni kvitovali, že konečně někdo relevantní něco řekl, že to je pravda, a tyhle názory šly napříč nějakou klubovou příslušností, ale po zářezu na Dukle neřekl nikdo vůbec nic. Vyšlo to někde v Děčínských listech a ticho po pěšině.

Šedivý: Myslím, že to i všichni vnímali, jak negativně se proti tomu svaz postavil a to lidi sralo ještě víc.

Labello: Jojo, ale já furt nechápu, jak může být v televizi vysílanej takovejhle očividnej zářez, o kterém všichni vědí, ale nic se neřeší. A až v té době jsem si uvědomil, že se tady může stát cokoliv a je to jedno. Na všechno se zapomene.

Jakube, jak ty jsi tuhle kauzu prožíval?

Šedivý: Umění je umění a myslím si, že by si lidi měli moci říkat, co chtějí. Respektuju, co tam bylo řečeno, a myslím si, že i ta forma tomu odpovídala.

Vait: Hlavně tam byla úplně evidentní ta nadsázka.

Labello: Přišlo to v dobrej čas. Po Swag Martin Fenin to byla taková ta další vlaštovka rapu propojenýho s fotbalem. Dostalo se to i mezi lidi, kteří nevědí, kdo Martin Fenin je.

Šedivý: Já třeba rap nepslouchám a tyhle věci se ke mně i tak dostaly, což asi potvrzuje, o čem mluvíš. Myslím si, že obecně fotbaloví fanoušci to musí milovat, protože se v tom dokážou hodně najít. 

Labello: Nejlepší je, že Off Season je jenom o tom, že si tři kamarádi šli udělat prdel. Není to o žádným bojkotu českého fotbalu. Je to track, který vzešel z toho, že jsme se vožrali ve studiu. O nic jinýho nešlo. Paradoxně ale právě skrz tu reakci znovu vyšlo na světlo, jak je pozadí toho fotbalu prohnilý.

Bulhar: Podle mě to ukázalo ty mocenský potřeby po absolutní kontrole. Víš co, já kdybych byl včele fotbalu a někdo tohle udělal, tak se zasměju, řeknu tomu dotyčnýmu před zápasem někde se smíchem, že je to čůrák, a to je všechno. Nejlepší je, že tyhle lidi tomu udělali druhou reklamu. Ten track nemusel mít tak velkej dopad. Navíc Kučis dal fakt z rapovýho pohledu fakt dobrou sloku. 

(všeobecný souhlas) 

Bulhar: Kdyby to byla sračka, tak to možná dopadne jinak. Někdo to dal z prdele na nějaký sparťanský fórum a logicky na tom tracku přibily nějaký dislajky od lidí, co nepochopili kontext. „Vyjebaná Sparta“ třeba vůbec není útok na Spartu, ale rapovej obrat.  

Šedivý: Sparťanům, co znám, tohle podle mě vůbec nevadí. 

Jak to vlastně prožívali třeba Sparťani, Jakube? 

Šedivý: Kolem mě to lidi cenili a všem se to líbilo. Možná, že lidi na sparťanským fóru Sparta Forever to nechápali, ale myslím si, že většina Sparťanů to zcenila.

Labello: On tím hlavně nechtěl urážet Spartu, ale ukázat nějakou klubovou příslušnost k Teplicím. Taky v tom předchozím baru je „Peltu“, na což bohužel nenarýmuješ „Slovácko“.

Žumpa, nerdství a swag: Ca$hanova Bulhar, Labello, Vait a Šedivý debatují v nejotevřenějším panelu českého fotbalu
Žumpa, nerdství a swag: Ca$hanova Bulhar, Labello, Vait a Šedivý debatují v nejotevřenějším panelu českého fotbalu Zdroj: Petr Hrabák

Fotbaloví youtubeři  a mediální scéna

Někteří tuhle věc možná pořád ještě nechápou. Jak je to se Šárkou Pekovou? 

Bulhar: Podle mě to nechápala dlouhou dobu akorát ona. Můj cíl rozhodně není zničit Šárku Pekovou, to je prostě sranda, která nějak vznikla. Mně naopak právě spíš serou všichni tihle fotbaloví youtubeři.

Labello: Přesně, ty vole. 

Bulhar: Lidi, co dělají nějaký fotbalový obsah. To je fakt strašný.

Labello: Hrozná bída. 

Vait: Já bych chtěl track na Prážu, ty vole.  

Labello: Mně to přijde obecně jako hrozná škoda, protože zahraniční fotbaloví youtubeři dělají skvělej obsah a funguje to fakt dobře, ale tady v Česku to dělají čtyři lidi – Peková, The Top, Práža a Tomáš Touha. A teď co z toho je dobrý? Jediný, koho jakž takž cením, je The Top, ale ten točí hlavně Fifu a občas udělá nějaký kvíz. 

Bulhar: Ten ale akorát kopíruje ten content, kdy se hraje FIFA, kecá se tam a tak. Nedělá žádný reporty, nic fakt fotbalovýho, to je kluk z vesnice, co občas někde řekne, že fandí Slovácku. Gameplayovej youtuber. 

Šedivý: Zase je to tady v začátcích a ta scéna je podle mě mladá. Za pár let to podle mě dozraje a objeví se tady i dobrý věci. 

Labello: Možná že jo, ale teď je to fakt hrozný. Když si vezmu tyhle čtyři lidi, tak z nich ten Práža vychází snad nejlíp. 

Bulhar: To je ale z deště pod okap, kámo. 

Labello: Teď jsem viděl párkrát to Fotbal netradičně a vůbec to nechci hanit, není to úplnej trash, občas má ten člověk docela relevantní názory a dělá to i nějak zábavně, ale nejhorší je, jakej on je egomaniak. 

Šedivý: To je šílený no.

Labello: On je schopnej napsat: „Dovedl Prážu k fotbalu,“ Lukáš Práža.

Bulhar: Jako by byl Práža nějakej velkej fotbalista.

Šedivý: Na Facebooku má fotku a k tomu má vlastní citát, který je podepsaný jeho jménem.

Vait: To mi zrovna přijde vtipný.  

Labello: Přitom ten obsah by se dal zrovna tak krásně dělat. Ještě k tomu Fotbal netradičně, ten Slovák, se kterým to Práža dělá, Vilko, to dělá fakt dobře. 

Šedivý: Na Prážovi je podle mě hodně vidět, že ten hlavní cíl je zisk, vydělat peníze na merchi, což občas brání tomu, aby byl ten obsah kvalitnější. 

Labello: Ale furt je z nich nejblíž tomu, kdo dělá nějaký fotbalový obsah. Šárka Peková, a to řeknu bez pardonu, je prostě holka, co si chce zašukat v první lize.

Bulhar: To spíš ve druhý.

(smích)

Labello: Z toho obsahu to podle mě úplně smrdí. Není to o informacích nebo názorech na fotbal, ona chodí se svojí kamarádkou na Baník a ta kamarádka je tam celou dobu mokrá z Holzera. Víš, jakou musí Dan Holzer za tohle dostávat šikanu od svých spoluhráčů? 

Bulhar: To jo. Mě to třeba sere v tom, že se na to podívám a jí tohle celý prostě stačí. Ona nezainvestuje třeba do techniky, aby to vypadalo líp, točí to furt na iPhone, není jí rozumět. Možná by to mohlo být i na lepší úrovni, kdyby to bylo pořádně udělaný, ale tohle jí stačí. Vygeneruje z toho nějaký love, tím, jak jich je málo, co to dělaj, tak dostane nějakej deal s Pepsinou a tak. To je jak v rapu před dvaceti lety, když tady taky byly čtyři kapely. 

Ještě k tomu tracku – já o ničem nevěděl, vůbec jsem se k tomu logicky nevyjadřoval. Ona mi měla údajně psát něco na Instagram, ale mně tam píše hromada lidí, tak to někde zapadlo. Pak se ke mně dostalo, že psala do redakcí hroty se žalobou, tak jsem se taky sešel s právničkou a ta mi řekla, že tam žádná hrozba není, protože jako veřejná osoba musí počítat s větší mírou kritiky, plus je to umělecký vyjádření. Ona to pak nějak taky pochopila nebo jí to spíš někdo řekl a úplně otočila. Teď jsem ji potkal na Slavii a přišla za mnou a dělala, že se to nestalo. Říkala, že cení Off Season.

Bulhar: Takže úplnej bizár. Lidi z fotbalu ji moc nemusí a já tam byl s lidma z tribuny Sever, který na ni řvaly fakt ostrý vulgarismy. Ona přišla a se smíchem říkala, jak je všechno v pohodě. 

Žumpa, nerdství a swag: Ca$hanova Bulhar, Labello, Vait a Šedivý debatují v nejotevřenějším panelu českého fotbalu
Žumpa, nerdství a swag: Ca$hanova Bulhar, Labello, Vait a Šedivý debatují v nejotevřenějším panelu českého fotbalu Zdroj: Petr Hrabák

Co lidi mimo YouTube?

Vait: To jsem chtěl říct, že podle mě je nárůst popularity český ligy taky způsobený tím, že se fotbalu začali věnovat různí blogeři, kteří hlavně píšou. Vznikla nějaká scéna, která posunula obraz českého fotbalu dál. Donedávna vznikaly texty o českém fotbalu někde na koleni a byly publikovaný hlavně na fanouškovských fórech, liverpoolsky.net a podobný.

Labello: U některých bylo vždycky předtím „.cz“ ještě „webzdarma“.

  

Vait: Tohle už teď ale skoro nevidím, nebo fakt hrozně málo.

Šedivý: Jojo, mizí to.

Labello: Mně právě přijde, že hodně silná je teď ta twitterová scéna, která je skvělá.

(všeobecný souhlas)

Bulhar: To je třeba fenomén posledního roku nebo dvou. Dřív to podle mě vůbec nebylo, nebo já jsem to aspoň skoro neviděl.

Vait: Já jsem třeba začal s Twitterem docela dávno. S Michalem Petrákem (tehdy redaktor deníku Sport) jsme se tam sčuchli už snad v roce 2010 a mě tam už tehdy hrozně bavilo, jak třeba různí expati píšou o slovenským fotbale nebo o maďarským fotbale. To mi přišlo dost cool, tak jsem si založil themenoffside, kde jsem psal v angličtině o českým fotbale, což nevím proč, ty vole.

(všeobecný smích)

Bulhar: Jsi chtěl bejt světovej no.

Vait: Mě taky už tehdy sralo psaní o hudbě, takže jsem tak nějak začal psát o fotbale a od té doby se to hrozně posunulo. Poslední rok dva jsou fakt hustý.

Jak třeba začal účet Out of context Czech football? 

Šedivý: Já se taky inspiroval u jiného účtu tohohle typu, konkrétně Out of context Arsenal, což byl geniální účet, který jsem chtěl tak nějak napodobit. Původně jsem chtěl dělat jenom Spartu, ale nakonec jsem si řekl, že na to je asi málo contentu, tak jsem to změnil na český fotbal celkově. Hrozně rychle se to rozjelo.

Už jsem se ptal Milana z Out of context Czech rap, tak se zeptám i tebe – jak často ti lidi píšou a posílaj nějaký obsah? 

Šedivý: Moc ne, musím říct. Teď se rozjelo pár lidí, ale čekal jsem toho víc, větší aktivitu od lidí. Občas mě někdo někde označí, ale to je tak všechno. Nejvíc mi pomáhá dlouholetý kamarád Dan, který tam taky občas něčím přispěje.

Bulhar: Já tam hrozně cením, že máš fakt ten knowledge a pamatuješ si i ty starý píčoviny, který bych jinak zapomněl, a pak to vidím a říkám si: „Jo, ty vole, to bylo skvělý.“

Labello: Jojo, to je bomba.

Bulhar: Víš, že některý lidí tak velkou paměť nemají, jak se furt něco děje.

Šedivý: Jako taky si nepamatuju všechno, občas prostě jedeš Google, jako třeba s tím Ujfalušim.

Labello: Já teď objevil úplně nejlepší věc, na kterou koukáme s kámošem každý pondělí, a to jsou starý epizody Dohráno.

Šedivý: To je oblast, co si ještě budu muset najet.

Labello: V jedný epizodě snad z roku 2008 je úplně geniální scéna, kdy David Kozohorský, který tam k mému překvapení už tehdy byl, volal Uličnýmu poté, co se zachránili, a Petr Uličný byl na druhý straně toho drátu úplně na sračku a vůbec nic mu nedokázal říct. Kozohorský s tím samozřejmě strašně bojoval.  

Teď jsi zmínil tyhle formáty, jako bylo dřív Dohráno, nebo ty starý formáty jako přenosy LM tehdy ještě na ČT2. Teď jsou nový formáty televizního vysílání nebo zábavy jako Tiki-Taka, Jiná liga. I O2 přenosy šly s kvalitou nahoru. Jak tohle vnímáte?

Labello: Nevím, jak ostatní, ale souhlasím s tím, že přenosy O2 šly hodně nahoru.

Šedivý: Taky si myslím. Na O2 hodně lidí nadává, ale podle mě mají lepší hosty, než měla ČT. Oni měli Karocha, zatímco O2 má Šmicera, Ujfalušiho, což jsou lidi, kteří podle mě mají co říct. 

Bulhar: Jojo, souhlas.

Ty s tím nesouhlasíš, Martine?

Vait: Já nevím, no. Ta studia jsou určitě lepší, to jednoznačně, ale ty přenosy jako takový byly podle mě lepší na ČT. Vlášek se posunul neskutečně za posledních pár let. 

Bulhar: To jo, ale už má bohužel nálepku toho čůráka, no.

Vait: Já asi i nějak osobně vnímám, že ty přenosy na ČT prostě patří. To český lopaťáctví se dobře odráželo i tam. Na O2 mě často sere, jak jsou všichni nahajpovaný z centru, který letí úplně do pryč. I to kamerový snímání je kolikrát lepší na ČT, aspoň kvůli tomu, že vidíš víc, jestli to byl faul, nebo ne, nebo jim nevadí kreslit (kolikrát křivý) ofsajdový čáry, což je v českým fotbale dost podstatný.

Bulhar: No, ale třeba kvalita přenosu na ČT je fakt otřes. Občas to vypadá, že to točí na nějakou vintage kameru.

Vait: Tyhle 8bitový kamery, který měli kolikrát v Olomouci nebo Karviné, už právě letos dost pominuly, ale chápu, že to má pořád tuhle nálepku. Co se týče studia, tak reálně lituju Trpišovskýho, že tam teď musel sedět s Karochem.

Labello: To je ten kámen úrazu celýho ČT, že je prostě vidět, že nemají love, který má O2. 

Bulhar: Zase na obranu ČT – oni vráží hodně peněz do hokeje, kterej mají fakt top, takže to na jednu stranu chápu. Když trochu odbočíme, tak O2 má teď práva na Extraligu, ale lidi jsou podle mě zvyklí to sledovat na ČT, takže za mě se to tam neuchytí a přestanou to dělat. 

Labello: Co mě sere u ČT úplně nejvíc – a vlastně hrozně málo lidí si toho všímá a vůbec to neovlivníš penězma – je to, že na O2 v těch přenosech nechtějí být za každou cenu vtipní. Když vidím ČT4 Sport a slyším sestřihy Jirky Štěpánakterý je schopný zajebat pro něj takový ty s fotbalem absolutně nesouvisející věci.

Bulhar: Takový ty hokejovky.

Labello: Sedmnáctiletý teenager, který má na tváři ještě beďary, dal gól,“ když to budu parafrázovat. To je tak hrozně zbytečný a vůbec to nechceš poslouchat u fotbalu. 

Vait: To jsou takový ty hrozně snaživý „wannabe bosákovky“.

Šedivý: Přesně.

Labello: Jojo, a právě s Bosákem to šlo za poslední roky tohle fakt doprdele. Bosák se dostal na český vesnice, který začaly jet ty jeho hlášky, přidávat se do skupin a mně to nepřijde ani trochu vtipný.

Vait: Hele, ale je to pořád stokrát lepší než Záruba.

Labello: To je podle mě tak podobný. Nechci se ani tolik bavit o Bosákovi, ale z historickýho hlediska na ČT uvěřili, že přenosy musí být vtipný, ale neuvědomili si, že vtip funguje jinak u Bosáka a jinak u Jirky Štěpána. To je fakt přešlap.

Zase u Záruby je už dlouho asi právem oceňované, že do moderního hokejového přenosu přivedl jako první profesionalitu spojenou s důkladnými přípravami na jednotlivé zápasy, práci se statistikami, historickými reáliemi apod. Je tu ve fotbale někdo takový?

Labello: Je rozhodně, nevím, jak v reportérech, ale v expertech je to za mě Martin Hašek. Nevím, jestli je to dobrej trénér, ale je to fakt skvělej expert.

Bulhar: Jako i Csaplár je skvělej expert.

Labello: Hašek myslí racionálně a umí mluvit. Pak samozřejmě Trpišovský. Další věc je, když se bavíme ještě o nějakém zábavním aspektu, jako je třeba u Tiki Taka, přičemž mě ta show vůbec nevadí, naopak mě to docela baví, tak teď Dohráno + tohle absolutně nezvládá. Tam mají takovou specialitu, kterou podle mě vymyslel nějakej dramaturg jako nějaký signature toho pořadu, a to je mluvení s hosty přes obrazovku. Já vůbec nechápu proč. Vysvětlete mi to někdo proč. 

Vait: To odkoukali ze Sky a myslí si, že se to teď takhle dělá, no.

Labello: Jojo, přesně!

Bulhar: Tady to ale bohužel vypadá, že nemají prachy na autobus.

(všeobecný smích)

Labello: Nebo na jednu židli navíc, aby ten host mohl dorazit.  

Bulhar: Nejlepší je, že tam volají Honzovi Nezmarovi, který ale bydlí v Praze.

Labello: To je úplnej vrchol. Tiki Taka je show. Jasně, Suchařípa je mimo, Děkan je mimo, ale drží si tam ty kvalitní lidi, jako je Šmicer a pak takovou tu jeho sparťanskou odpověď, což je Horst Siegel, kterej je taky super.

Vait: Mě vždycky bavil Hyský, ale co se novinářů týče, tak moc nevím.

Bulhar: Mně se „líbil“ Luboš Kalouda, kterýho jsme teď potkali, když jsme měli show v Brně. První věc, co vidíš v Brně na tom provizorním nádraží, je Kalouda, který vypadá, jako když někam jede se školou. Asi jel komentovat nějaký Slovácko – Příbram.

Labello: Když to ještě uzavřu, tak si vybavuju moment, kdy mě začala ČT srát. Bylo to tak v roce 2013, kdy jsem ještě nebydlel v Praze a v televizi byl přenos zápasu Chelsea s Neapolí, jestli se nemýlím, a moderátor ten zápas uvedl slovy: „Tak, vítejte v západním Berlíně, teda Londýně.“

všeobecný cringe

Bulhar: Zase na obranu ČT musím říct, že skvěle dělají studia MS. Na druhou stranu je otázka, jak dobře by to dělalo O2, ale obecně si myslím, že takovýhle turnaje by měly být na veřejnoprávní televizi, aby to vidělo co nejvíc lidí, což podle mě oni umí udělat.

Vait: Některý stanice podle mě zjistily, že ty přenosy fungujou jenom dlouhodobě, aby si na to lidi zvykli a pak to generuje nějaký prachy. Navíc, abys něco rozjel na dva týdny, potřebuješ milion lidí, protože těch věcí je naráz hromada, a hromadu peněz.

Žumpa, nerdství a swag: Ca$hanova Bulhar, Labello, Vait a Šedivý debatují v nejotevřenějším panelu českého fotbalu
Žumpa, nerdství a swag: Ca$hanova Bulhar, Labello, Vait a Šedivý debatují v nejotevřenějším panelu českého fotbalu Zdroj: Petr Hrabák

Přijde mi, že tyhle přenosy, rozhovory a vlastně i ta blogová scéna občas ukazují fotbalisty v trochu jiném světle. Mluvili jsme předtím o Kučerovi, který je teď takovým vzorem fotbalisty, který není jenom kopačka, ale zároveň člověk s přehledem, názory. Přijde mi, že se tohle teď děje tak trochu ve velkém a že to narušuje obraz fotbalisty jako továrnu na klišé v pozápasovém rozhovoru.

Labello: Pro mě je fotbalista pořád fotbalista. Je to jako kdekoliv jinde, každý je silný v něčem jiný, někdo se umí vyjadřovat, někdo ne, ale primární důvod, proč se dívám na fotbalisty, je ten, že chci vidět, jak hrají fotbal. Narazil jsi na Kučise, ale to je zrovna fakt výjimečnej člověk v tomhle.

Bulhar: To je fakt unikát. Já ani z „normálních lidí“, neznám tolik lidí, jako je Kučis. Má přehled o věcech, o kterých bych nikdy nepředpokládal, že ho bude mít. Myslím si, že ten názor na fotbalisty obecně je furt podobnej. 

Šedivý: Podle mě je v tomhle problém, že se s nima dělají rozhovory hned po zápasech, když jsi plnej emocí a ještě tam do tebe někdo jede blbý otázky.

Vait: Mě naopak sere tenhle diktát, že v dnešní době musí být skvělá mediální prezentace. Každej se může posrat z toho, když se na Twitteru fantasticky představí nějakej novej hráč. Jako jo, je to fajn, ale no tak co.

Labello: Nemusí. Ať hraje dobře fotbal.

Vait: Třeba Plzeň na to úplně sere a mně to vlastně nevadí, je to jejich věc. Proč by nemohla mít jinej přístup. Třeba na to někdy dojede a změní to, až bude zase jednou hrát prd, nebude mít prachy na sebeprezentaci a ještě bude všem nesympatická. Spíš nechápu média, že se podbízej jen proto, že by pak nemohla udělat rozhovor s třeba Lukášem Hejdou o tom, jak je fajn kopat do balonu, a vyplnit si deset minut airtimu.

Labello: Jak jsi třeba naznačil Vrbu, tam mám osobně hroznej problém. Pro mě je to arogantní persóna. Je to skvělej trenér, ale občas to přehání.

Vait: Já ti rozumím, ale on je podle mě strašně přecitlivělej. Je to dost vnímavej člověk, který občas ztrácí odstup a pak to takhle vyznívá.

Labello: On takovej hlavně předtím vůbec nebýval, takže to působí tak, že mu to hodně vlezlo do hlavy.

Bulhar: Já si myslím, že mu to ani nestouplo do hlavy, nebo tak, akorát by prostě měl přijmout to, že je fotbalovej trenér, který má přidanou hodnotu toho, že se musí občas někde vyjádřit. Na druhou stranu Sobíšek je třeba fakt troll a já si dokážu plně představit, že kdybych měl jít po zápase za Sobíškem, tak se asi nekontroluju, co se týče intonace a tak. Mě osobně by to ale třeba na Vrbovo místě štvalo, že si o mně lidi myslí, že jsem arogantní. Když vidíš Trpišovskýho, tak ten se s reportéry baví třeba šest minut, tiskovky má i hodinový.

Ten chlap žije 24 hodin fotbalem. Teď po evropské lize byl zase ve studiu. Ten chlap by už si klidně mohl dát oraz a letět někam do Turecka, ale on jde na čtyři hodiny do studia debatovat s Karochem. To je ten rozdíl.

Vait: Vrba to měl prý taky hodně hozený tím Fitzelem (bývalý asistent trenéra v reprezentaci i v Plzni), který ho hodně zabarikádoval. Měl pak pocit, že mu každý chce nějak uškodit. V tomhle to třeba nechápu, ani neomlouvám, ale spíš mě to mrzí. Nemusel by to mít vůbec zapotřebí, mohl by klidně lidi trollit, ale on je netrollí a je jenom ublížený.

Labello: Zase si ale pamatuju jeden rozhovor Pavla Vrby, kterej je úplně skvělej, a to je když mu nějaký reportér ČT vyčítá, že dostává góly ze standartek a on se tam s ním x minut pře. Viděli jste to?

Šedivý: To podle mě dělal i Štěpán zase.

Labello: Je to možný, tyjo. No, on se ho tam ptá, jestli by s tím, že dostávají takhle góly, neměl něco dělat a on se ho tam narovinu ptá, kde to viděl, že dostávají góly ze standartek. A vůbec to nemá podložený.

Vait: Na těch pozápasových reportérech hrozně často vidíš, že se chtějí předvést tím, jak jsou nadrcený informacema a jak ten zápas vidí a ví, co se mělo udělat. Takhle by ta role vůbec neměla být.

Bulhar: Anebo tam pak máš Kalouse, který si tam dává hlavičky s Limberským.

Vait: Je těžký najít nějakou rovnováhu a neptat se na ty stejné otázky. Taky se člověk nemusí předvádět, abys mluvil v otázce dýl, než pak znějí ty odpovědi. I když to kolikrát dělám sám.

Je to sebehoňka nějaká.

Vait: Mně přijde obecně hroznej ten žánr pozápasových rozhovorů a mixzón. Hráč jde z toho hřiště, je úplně vyfluslej, takže moc rozumně mluvit nebude, stejně nesmí na nikoho nadávat, i když by tisíckrát moh, a teď si ho tam odchytáváš za nějakou hnusnou stěnou.

„Honzo, Honzo, pojďte k nám!“

Bulhar: Jojo. 

 

Šedivý: Člověk je plnej adrenalinu a nekontroluje se. 

Bulhar: Na tiskovkách pak klidně, tam je čas, všechno.

Vait: Anebo ať si prostě počkají těch deset minut, než ten hráč vydechne, osprchuje se a tak. Ani si nejsem jistý, jestli je na tenhle formát ještě někdo zvědavej. Jak tam hráč popisuje, jak mu to někdo nahrál na kopačku a jak vystřelil. Mně to je jedno. Já chci slyšet trenéry, protože ty to nějak viděj a nevím, co ti hráči mají k tomu co říkat.

Labello: Tady se to musí jet, aby se ukázaly všechny ty reklamy.

Bulhar: Ať se počká, až se osprchuje, dá si pivo a pak klidně.

Domů
Sdílet
Diskuse