Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2019 13:28
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Bude i 37 stupňů: 8 tipů, jak přežít pekelná horka

Bude i 37 stupňů: 8 tipů, jak přežít pekelná horka
Zdroj: unsplash
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Teplo bude jen větší a větší.

Česko už několik dní trápí obrovské horka, která jsou podle klimatologů neobvyklá i na červen. Ve skutečnosti by mělo být o pár stupňů chladněji, ale kvůli klimatickým změnám bojujeme s ohromným teplem a už se to prostě nedá vydržet.

Dali jsme pro tebe dohromady 8 užitečných tipů, díky kterým přežiješ horka, která se budou jen a jen zhoršovat. Už brzy bude rtuť teploměru v Praze ukazovat i 37 stupňů ve stínu a to se zkrátka nedá vydržet. Pokud tedy extrémní teplo sužuje i tebe, určitě vyzkoušej některý z následujících tipů, abys léto přežil v pořádku.

Nos boty z lehkých materiálů

Raději staré Vansy než pevné Jordany. Naše nohy (a speciálně prsty) jsou extrémně senzitivní na teplo a pokud se budou potit, budeš to pořádně cítit. Do letních veder proto raději zvol lehkou obuv, protože v teplotách nad 30 stupňů platí, že pohodlí je přednější než finální vzhled.

Bude aj 36 stupňov: 7 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy
Bude aj 36 stupňov: 7 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy Zdroj: unsplash

Jez a pij, i když nemáš žízeň

To, že máš být ve vedrech hydratovaný, ti snad říkat nemusíme. Dostatek tekutin však přijímej i přesto, že v dané chvíli nemáš žízeň. Tvé tělo dá totiž nedostatek vody najevo až po chvíli a v kritických vedrech tě může například začít bolet hlava. S dodržováním pitného režimu ti pomohou dokonce i specializované aplikace, které ti budou připomínat, kdy se máš napít. Denně bys měl vypít alespoň 2 litry vody.

Pij to, co tě osvěží

Ideální je v první řadě voda, ale pokud si chceš vychutnat chlazený nápoj jako například pivo, určitě bys měl sáhnout po nealko alternativě. Přijít domů unavený po práci a mít možnost otevřít si orosenou plechovku, je fantastický pocit.

Bude aj 36 stupňov: 7 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy
Bude aj 36 stupňov: 7 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy Zdroj: unsplash
 

Osvěžuj se průběžně

I přesto, že si pomůžeš jen krátkodobě, příjemné a spontánní osvěžení je vždy fajn. Opláchnout si jednou za pár hodin obličej vodou, dát si studenou sprchu nebo si v drogerii koupit vodu v postřikovém nástavci se opravdu vyplatí a rozhodně zchladí tvůj horký den. Studené tekutiny jsou to, co ti v těchto dnech pomůže nejvíce.

Ostatní lidé sálají teplo

Sice ti nechceme říci, že máš být asociální, ale lidské tělo vyzařuje ohromné množství tepla. Pokud tedy nechceš, aby tvá noc byla koupelí ve vlastním potu, doporučujeme ti příliš se netlačit na svého partnera či partnerku. Extrémně rychle se totiž oba začnete potit a platí to i tehdy, když se na veřejnosti držíte za ruku, dlouho se objímáte nebo děláte něco intimnějšího.

Bude aj 36 stupňov: 7 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy
Bude aj 36 stupňov: 7 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy Zdroj: unsplash

V noci stále chladno

Pokud v noci spíš sám a stále ti je nepříjemně teplo, zkus si před spaním zchladit přikrývky. Nedoporučujeme ti je máčet ve studené vodě, protože ti akorát navlhne matrace, ale mnoho lidí doporučuje svlečené povlečení jednoduše hodit na pár minut do mrazáku či vyklepat venku. Samozřejmě, riskuješ nepříjemné vůně, ale ten chladný spánek bude rozhodně stát za to.

Nepřeháněj to s klimatizací

Pracovat v teple se zřejmě nechce nikomu, ale i klimatizace má své limity. Chladit vzduch bys měl pouze do určité hranice a tou je přibližně 7 až 10 stupňů. Přesně to je maximální rozdíl mezi vnějším a vnitřním vzduchem, který většina klimatizací dokáže zpracovat, aniž by příliš zvlhčovaly vzduch. Navíc nebudeš mít problémy ani s teplotními šoky.

Vyhni se alkoholu

Konzumace alkoholu (a také drog) tělo zahřívá a v konečném důsledku to není vůbec zdravé. Jedno vychlazené pivko ti sice neublíží, ale panáku něčeho tvrdšího určitě raději odolej, totéž platí i pro drogy, které většinou zvyšují tep i tělesnou teplotu (i když těm by ses měl vyhýbat raději vždy).

Bude aj 36 stupňov: 7 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy
Bude aj 36 stupňov: 7 tipov, ako prežiť pekelné horúčavy Zdroj: unsplash
Domů
Sdílet
Diskuse