Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2019 10:41
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Praha má v plánu po 13 letech povolit vyšší ceny taxi. Změna se dotkne i Uberu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Magistrát hlavního města chystá změnu na poli taxislužeb, nápad si však našel řadu odpůrců.

Celých 13 let se na ceny taxislužeb nesahalo, to by se však nyní mělo změnit. Magistrát města Prahy totiž plánuje povolit taxikářům zvýšit cenu za kilometr o 8 korun na 36 korun, nástupní sazba se má zvednout o 20 korun na 60 korun a minuta čekání se prodraží o 1 korunu na 7 korun. Upozornil na to Deník N. Návrh nařízení je v tuto chvíli v připomínkovém řízení.

Jak důvodová zpráva uvádí, nově by si tak měl řidič vozu Škoda Octavia místo 17 000 korun vydělat až 30 000 korun měsíčně. Tuto změnu zástupci taxislužeb všeobecně vítají s tím, že nové změny prý budou odpovídat evropskému průměru.

Změna má však platit i pro hotelová taxi, luxusní dopravce a zároveň také pro provozovatele alternativních taxislužeb, jako je například Bolt či Uber. Podle magistrátu alternativní dopravci obcházejí povinnost označit vozy taxametrem a střešní svítilnou, některé jejich jízdné prý navíc překračuje stanovené sazby na kilometr.

Ilustrační obrázek, zdroj: www.quotecatalog.com

Praha má v plánu po 13 letech povolit vyšší ceny taxi. Změna se dotkne i Uberu
Zdroj: Quote Catalog

„Těmito subjekty uskutečňovaná přeprava však nemá žádnou přidanou hodnotu oproti klasické taxislužbě, která by tyto provozovatele opravňovala k navyšování cen oproti klasické taxislužbě a k překračování městem stanovené ceny maximální,“ píše se ve zprávě. 

Zástupci alternativních dopravců s chystanou změnou nesouhlasí a proti návrhu protestují. Regionálního manažer společnosti Bolt pro střední Evropu Roman Sysel uvedl, že postup Prahy je v rozporu se zákonem a chystané nařízení negativně pocítí hlavně návštěvníci města a lidé, kteří zde žijí

Anketa:
Mají podle tebe pro Uber či Bolt platit stejná pravidla jako pro běžné taxíky?
Ano
Ne
Nevím
Ano
30 %
Ne
67 %
Nevím
3 %
Domů
Sdílet
Diskuse