Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2019 11:47
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Ruské ministerstvo chce pivo klasifikovat jako nealkoholický nápoj

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Pít ho tak zřejmě budou moci i osoby mladší 18 let.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v Rusku přišlo s odvážným nápadem, který vyvolal obrovský ohlas po celém světě. Na základě obchodní rozvojové strategie na příštích 6 let má být pivo považováno za nealkoholický nápoj, a to i přesto, že alkohol jednoznačně obsahuje.

Jak informovaly portály Idnes.cz či Tyden.cz, pivovary přijaly zprávu s nadšením, ale poslanci projevili značný šok a rozhořčení. Jeden z nich má dokonce v plánu i podání žaloby na ministerstvo.

Pivo je nealkoholický nápoj, tvrdí ruské ministerstvo
Pivo je nealkoholický nápoj, tvrdí ruské ministerstvo Zdroj: unsplash

I přesto, že by takový krok mohl mít výrazné ekonomické benefity, alkohol je v Rusku velkým problémem. Pokud se ceny zvýší, lidé si ho začnou vařit doma a přijdou například k otravám metanolem.

Rusko mělo pivo na seznamu nealkoholických nápojů do roku 2011, kdy bylo vyřazeno, protože se stalo hlavní příčinou vzniku alkoholismu. Dnes se nemůže prodávat v noci a ani ve velkých plastových lahvích, ale změna zákona by to mohla změnit. Je třeba si však uvědomit, že vyškrtnutí piva ze seznamu alkoholických nápojů by umožnilo jeho konzumaci i nezletilým.

Domů
Sdílet
Diskuse