Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. srpna 2019 14:42
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Elektronické dálniční známky už i v Česku! Platit začnou od roku 2021

TECH ČESKO
Uložit Uložené

Pro návrh používat elektronické dálniční známky místo papírových hlasovalo 43 z 68 senátorů.

Senát ve středu odpoledne schválil změnu zákona, která se týká všech motoristů. Ti už nebudou muset kupovat staré papírové dálniční známky. Senátoři odhlasovali, že od roku 2021 dojde k zavedení elektronických dálničních známek.  Návrh schválilo 43 z 68 senátorů, přičemž šest z nich bylo proti této inovaci. 

Součástí novinky bude internetová či mobilní brána, přes kterou půjde nový druh dálniční známky zaplatit. Její cena by se alespoň prozatím neměla nijak navýšit.

Doporučeno
U dálnice D1 někdo nechal tramvaj U dálnice D1 někdo nechal tramvaj 14. května 2019 16:48

Elektronické dálniční známky už i v Česku! Platit začnou od roku 2021
Zdroj: pxhere.com

Platbu budou podobně jako v jiných zemích, kde mají tuto variantu zavedenou, kontrolovat kamery i mýtné brány. Ty „naskenují“ SPZ a tu pak vyhledají v databázi.  Poplatek se navíc už nebude kupovat pro konkrétní rok, ale na 365 po sobě jdoucích dní. Předloha zákona nyní poputuje k prezidentovi, který ji schválí podpisem

Systém papírových dálničních známek v České republice platí již od roku 1995, přičemž současných 1500 korun jsou řidiči povinováni platit od roku 2012.

Domů
Sdílet
Diskuse