Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. září 2019 15:18
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

V Praze budou řidiči platit mýtné. Vjezd do města se zpoplatní podle znečištění ovzduší emisemi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Do pár let má být vjezd do Prahy zpoplatněn. Člověk má být odpovědný za to, jak město znečistí.

Do tří až pěti let plánuje Praha zavést systém mýtného. Pro řidiče tak bude vjezd do hlavního města zpoplatněn podle znečištění ovzduší emisemi. Tento koncept má nahradit dřívější plány o zavedení takzvaných nízkoemisních zón, kam by některé vozy nesměly jezdit vůbec. Informoval o tom server Seznam Zprávy.

Doporučeno
Praha zrušila silvestrovský ohňostroj, děsil zvířata Praha zrušila silvestrovský ohňostroj, děsil zvířata 7. srpna 2019 17:42

Podobný systém v současnosti funguje jen v hrstce světových měst – například v Miláně nebo Londýně. Peníze, které se vyberou na mýtném, mají následně posloužit mimo jiné na nákup nízkoemisních vozidel. Kupříkladu už příští rok má městská policie dostat první čtyři elektromobily.

Prvním místem, kde bude systém mýtného zaveden, bude Jižní spojka. Brzy by měla začít jednání o úpravě zákona o pozemních komunikacích. Podle slov Tomáše Voříška, člena Komise Rady hl. m. Prahy pro udržitelnou energii a klima, by měla jednání na ministerstvu dopravy začít během měsíce.

Doporučeno
Tohle jsou barevné fotografie Prahy ze 70. let. Vyobrazují netradiční pohled na život Pražanů v totalitním velkoměstě Tohle jsou barevné fotografie Prahy ze 70. let. Vyobrazují netradiční pohled na život Pražanů v totalitním velkoměstě 9. dubna 2018 10:14

Podle náměstka primátora Petra Hlubučka by bylo ideální mýto takové, aby město nevybralo nic, nicméně v případě, že někdo do města přijede ve vozidle, které výrazně znečišťuje ovzduší, měl by za to zaplatit. „Víme, že 80 % znečištění ovzduší nám způsobuje automobilová doprava. Odpovědnému politikovi to nemůže být jedno.“  řekl Hlubuček s tím, že každý člověk by měl nést zodpovědnost za to, jak město znečistí.

Kolik peněz budou muset řidiči při vjezdu do města zaplatit, zatím není známo. Například ale v zahraničí řidiči platí v přepočtu několik desítek korun. Během pár měsíců má být ještě dokončena prováděcí studie, která o systému mýtného přinese více bližších informaci. 

Domů
Sdílet
Diskuse