Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. října 2019 11:19
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Gottův most, Gottovo náměstí, park Karla Gotta. Praha hledá místo, které by pojmenovala po zesnulém zpěvákovi

ZAJÍMAVOSTI KAREL GOTT
Uložit Uložené

Co pojmenovat po zesnulé hudební legendě? Pražský magistrát hledá, co by mohlo nést jméno Karla Gotta.

Magistrát hledá, jaké místo v Praze by se dalo přejmenovat po zesnulém Karlu Gottovi. Novým nápadům se teď věnuje městská místopisná komise. A konkrétních míst padlo hned několik. 

K jeho pražské vile se nyní chodí loučit lidé, kteří na místo nosí květiny a svíčky. Fanoušci tak na sociálních sítích navrhli, že by se tato ulice Nad Bertramkou mohla po Karlu Gottovi přímo pojmenovat, a když ne tato, tak alespoň žižkovská Koněvova ulice, o jejímž přejmenování se v nedávné době vedly rozsáhlé diskuze.

O zmiňovaných variantách však odborníci zatím neuvažují, stejně jako o přejmenování Karlova náměstí, Karlova mostu, popřípadě Letiště Václava Havla na Letiště Karla Gotta. Stejně tak ani Václavské náměstí zřejmě nikdy nebude přejmenováno na Gottovo náměstí, jak zaznívaly některé návrhy.

Doporučeno
Vzpomínka na mistra. Karel Gott a jeho největší hity Vzpomínka na mistra. Karel Gott a jeho největší hity 2. října 2019 12:43

Vizualizace současného VACLAV HAVEL AIRPORT, ilustrační obrázek

Gottův most, Gottovo náměstí, fontána Karla Gotta. Praha hledá místo, které by pojmenovala po zesnulém zpěvákovi
Gottův most, Gottovo náměstí, fontána Karla Gotta. Praha hledá místo, které by pojmenovala po zesnulém zpěvákovi Zdroj: Montáž Tony Havlík, foto Wikimedia Commons

Některá místa se však přeci jen ukázala jako pravděpodobnější. Po mistrovi by mohl být přejmenován jednoobloukový most u Slovanského ostrova, který spojuje ulici Masarykovo nábřeží se Žofínem. Gott tu často vystupoval.

Původní můstek strhla povodeň v roce 1940, současný tu vybudovali o 8 let později. Nemá žádný oficiální název, je nazýván prostě jako „most na Slovanský ostrov“. Stojí jen kousek od Národního divadla. 

Dalším nápadem, který je projednáván, je výstavba tzv. „zpívající fontány“. Měla by zatím neobjasněným způsobem reprezentovat hudební tvorbu Karla Gotta. Měla by zpívat jeho písně.

Stát by měla rovněž u Žofína. Záměr by chtělo město projednat s Pražskou vodohospodářskou společností a Pražskými vodovody a kanalizací. Město chce samozřejmě jednat se zpěvákovou rodinou. 

Gottův most, Gottovo náměstí, park Karla Gotta. Praha hledá místo, které by pojmenovala po zesnulém zpěvákovi
Zdroj: IPR

Praha 5 chce Gottovi věnovat ulici, náměstí nebo park

Je také možné, že po zpěvákovi bude nést jméno nějaká úplně nová budova. Místopisná skupina se podle televize Seznam schází jednou měsíčně. Podle ní existuje soupis s velkým množstvím jmen, která čekají, až se po nich pojmenuje ulice, náměstí či nějaká významná stavba.

„Nicméně Karel Gott samozřejmě dostane nějaké přednostní právo, aby se po něm pojmenovalo některé veřejné prostranství,“ prozradil serveru Seznam Zprávy člen místopisné komise Václav Ledvinka.

Po Gottovi chce přejmenovat ulici nebo náměstí radnice Prahy 5. Využít by toho chtěla například v případě parku Sacré Coeur, u plánovaného projektu Smíchov City, popřípadě po výstavbě nového očekávaného multifunkčního sálu. 

Domů
Sdílet
Diskuse