Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. listopadu 2019 11:45
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Pražský obchod prodávající masku Hitlera přišel o nájemní smlouvu, vypověděla mu ji radnice

NEWS
Uložit Uložené

Na „žertovnou“ masku v obchodě se suvenýry upozornil minulý týden německý velvyslanec.

Radnice Prahy 1 vypověděla pražskému prodejci se suvenýry nájemní smlouvu. Ta skončí začátkem příštího roku. Stalo se tak v souvislosti s událostí, o které jsme vás informovali minulý týden. Tehdy si německý velvyslanec Christoph Israng při procházce všiml v jedné z výloh gumové masky nacistického tyrana.

Doporučeno
V Praze prodávali gumové masky Hitlera, upozornil na ně až německý velvyslanec V Praze prodávali gumové masky Hitlera, upozornil na ně až německý velvyslanec 1. listopadu 2019 11:59

„Češi za nacistického režimu tolik trpěli. Proč se teď v centru Prahy prodává takový odpad,“ komentoval situaci velvyslanec. Na jeho upozornění zareagovali český poslanec Jan Bartošák i ministr vnitra Jan Hamáček. Druhý zmíněný diplomata ubezpečil, že má případ v rukou policie.

V úterý večer přišla radnice Prahy 1 s prohlášením, že majiteli krámku vypověděla nájemní smlouvu. Ve facebookovém příspěvku uvádí, že již v minulosti měl obchod vývěsku nevyhovující pro pražskou památkovou rezervaci. Tehdy se však s radnicí dohodli. Nicméně to, že byla majiteli obchodu se suvenýry vypovězena smlouva, neznamená, že by se do něj nemohl vrátit.

„Na základě podnětu od občanů a opozičního kolegy jsem sortiment obchodu ještě o víkendu zkontroloval a zjištěné informace jsme porovnali s nájemní smlouvou a veškerými dokumenty k nájmu. Na základě těchto zjištění jsem dnes podal návrh na vypovězení smlouvy, aby byl prostor přesoutěžen - do nového výběrového řízení se klidně může přihlásit i stávající nájemce,” sdělil skrz příspěvek stanovisko radnice David Bodeček.

Doporučeno
Nevkusné obchody s matrjoškami a podvodné směnárny zmizí z centra Prahy. Město s nimi ukončí smlouvy Nevkusné obchody s matrjoškami a podvodné směnárny zmizí z centra Prahy. Město s nimi ukončí smlouvy 23. ledna 2019 9:35

Radnice se prý momentálně snaží s magistrátem připravit nová pravidla pro pronájem nebytových prostor tak, aby byla zohledněna nejen cena, ale také účel nájmu.

Domů
Sdílet
Diskuse