Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. ledna 2019 9:35
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Nevkusné obchody s matrjoškami a podvodné směnárny zmizí z centra Prahy. Město s nimi ukončí smlouvy

Nevkusné obchody s matrjoškami a podvodné směnárny zmizí z centra Prahy. Město s nimi ukončí smlouvy
Zdroj: East Capital/Flickr
ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Ruské suvenýry a pofidérní směnárny už od 90. let kazí centrum hlavního města. Radnice s takovými pobočkami chce zatočit.

Už v 90. letech, jen několik měsíců po sametové revoluci, se v centru Prahy začali usazovat nepoctiví směnárníci. Jejich podivnými (a často bohužel také podvodnými) principy se stalo centrum proslulé a problém nebyl vyřešen ani po téměř třech dekádách.

Další negativním aspektem centra jednoho z nejkrásnějších metropolí světa jsou suvenýry s kýčovitým, ošklivým motivem, které s Českou republikou nemají často vůbec nic společného.

A nejde jenom o nechvalně proslulé matrjošky, trika s ruskými nápisy nebo potisky vyobrazujícími např. Stalina,  Che Guevaru nebo Putina a dalšími zcela evidentně nečeskými suvenýry za velmi nečeské ceny. I ruské beranice, oblečení s nápisy I Love Prague nebo marihuanové výrobky...

Nevkusné obchody s matrjoškami a podvodné směnárny zmizí z centra Prahy. Město s nimi ukončí smlouvy
Zdroj: Pixabay.com

Blýská se snad na lepší časy. S těmito negativními aspekty chce totiž zatočit současný radní Jan Chabr. Zavřít by podle něj již brzy měla jedna směnárna v Železné ulici, na další si přitom prý posvítí v dalších týdnem a měsících. Nepoctivým pobočkám chce ve velkém vypovídat smlouvy. 

„Hlavní město si nechalo vypracovat revizi smluvních vztahů uzavřených městskou společností Trade Centre Praha a.s. a dalo pokyn k ukončení vybraných nájemních smluv, jejichž účelem je zejména zřízení směnárny a dále prodej upomínkových předmětů,“ uvedl radní.

Pofidérní prodejny v centru tak dostanou stopku. Zůstal by měly jen takové, které jsou vkusné nebo doopravdy reprezentují Česko. „U některých se jedná o vkusný prodej zboží, někteří prodejci propagují české mladé umělce nebo dokonce zachovávají historicky daný sortiment, například českého porcelánu, již po několik desetiletí,“ popisuje Chabr.

 S pražskými směnárnami dlouhodobě bojuje i Janek Rubeš, který nedávno popsal na svém Twitteru situaci, která vrhá na Česko opravdu velmi nehezký stín


Nakonec ještě dodal, že policie na místě odmítla cokoli se ženou řešit a odkázala ji na blízkou pobočku České národní banky.

Domů
Sdílet
Diskuse