Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2019 17:40
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Češi jsou na vrcholu kybernetické bezpečnosti, vyhráli mezinárodní cvičení CODE 2019

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Náš kyberprostor je chráněn světovými profíky.

Česká republika může být znovu na něco hrdá. Tentokrát se jedná o práci v kybernetickém prostoru. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NUKIB) se pochlubil tím, že dokázal získat první místo na Mezinárodním cvičení kybernetické bezpečnosti CODE 2019.

Doporučeno
TOP 10 technologických produktů z minulosti, díky kterým je dnes život lepší TOP 10 technologických produktů z minulosti, díky kterým je dnes život lepší 20. října 2019 11:48

Cvičení CODE se koná jednou za dva roky. Obvykle bývá zaměřeno na ochranu kritické informační infrastruktury, tou letošní, jak zmiňuje NUKIB na svém Twitteru, byla infrastruktura Tchaj-wanu. NUKIB však nesoutěžil sám, společně s nimi byli členové vítězného týmu také členové Národního centra kybernetických operací (NCKO).

Takový úspěch se neobešel bez odezvy. Gratulovat našim špičkovým kybernetikům přispěchal například poslanec Pirátské strany a manažer v oblasti informačních technologií v bankovnictví Jan Lipavský. „Česko hraje důležitou roli při budování kybernetické obrany Evropy a je to moc dobře," zhodnotil výkon českých expertů.

I lidé v komentářích byli na tento výkon náležitě hrdí. „Češi na Vás můžou být právem hrdí,“ komentoval jeden z nich. Další zase v návaznosti na úspěch naráželi na výrok prezidenta Miloše Zemana, který se v prosinci minulého roku nechal slyšet, že BIS jakožto Bezpečnostní informační služba České republiky, jsou tzv. „čučkaři".

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

BIS totiž tehdy informovala ve výroční zprávě o tom, že Rusko těží informace ze své hojné diplomatické přítomnosti a zásobuje tak jejich zpravodajce interními českými záležitostmi. Zeman následně reagoval, že se jedná o pouhé plašení obyvatelstva, jelikož se prý žádný ruský agent do roku 2018 u nás nenašel.

Domů
Sdílet
Diskuse