I cupcakes se dají připravit zdravěji. V tomto receptu tě nečeká žádný olej ani máslový krém s horou cukru.
Cupcakes, tedy v podstatě muffiny s krémem. Vymyslet však zdravou verzi krému, který drží tvar není zrovna nejlehčí úkolem. My jsme se rozhodli pro ricottu, zejména pro její skvělou chuť a nižší obsah tuku ve srovnání s mascarpone. Cupcakes jsou vhodné například na oslavy, protože patří mezi vzhledově hezčí koláčky, zvláště pokud si dáte záležet na zdobení. Pojďme si tedy připravit naši fit verzi s minimálním množstvím cukru a zcela bez oleje. Pro vyšší obsah proteinů můžeme do těsta přidat odměrku čokoládového proteinu. Budou tak chutnější i sladší.
INGREDIENCE
na cupcakes
150 g celozrnné špaldové mouky (můžeme použít i ovesnou nebo pohankovou)
100 g jablkového pyré (dětské výživy bez cukru)
2 vajíčka
15 g kakaa
30 g kokosového cukru (libovolného sladidla)
1 ČL kypřícího prášku
150 ml vody
1 odměrka proteinu (můžeme vynechat)
na krém
120 g ricotty
60 g řeckéhoho jogurtu
stévie (libovolné sladidlo podle chuti)
POSTUP
Nejdříve si připravíme cupcakes. V jedné misce smícháme všechny suché suroviny, v druhé mokré. Mokré ingredience vlijeme do suchých a pořádně promícháme. Těstem naplníme silikonové košíčky na muffiny a pečeme 20-25 minut na 180 °C. Na krém si jen namícháme ricottu s řeckým jogurtem dohladka a osladíme podle chuti. Vychladlé cupcaky ozdobíme krémem a před podáváním je můžeme posypat kakaem a čokoládou.
NUTRIČNÍ HODNOTY
(na 1 cupcake s krémem, z celkového množství jich bude 9)
Kalorie: 115
Bílkoviny: 5 g
Sacharidy: 17 g
Tuky: 3 g