Pokud máš chuť na sladký oběd, toto je ta správná volba. Sytý rýžový nákyp s dávkou bílkovin a čokoládou rozhodně stojí za zkoušku.
Oběd, dezert, potréninkové jídlo... zkrátka výborná možnost při každé příležitosti. Rýžový nákyp si asi mnozí pamatujeme ze školních jídelen přelitý přeslazeným ovocným sirupem. My jsme si připravili recept na čoko verzi s vyšším obsahem bílkovin. Příprava je jednoduchá, povařit rýži, vmíchat zbylé suroviny a šup s nákypem do trouby. Nákyp je poměrně sytý, takže pokud si ho chceš dopřát jen jako dezert, nakrájej si ho na několik menších kousků. Chtěli jsme ho v pevnější konzistenci, ale pokud preferuješ šťavnatější a kašovitější verzi, stačí přilít více vody/mléka.
INGREDIENCE
200 g rýže (použili jsme basmati)
300 ml mléka
2 vajíčka
400 ml vody (pokud chcete kašovitější konzistenci použijte více)
30 g kakaa
30 g hořké čokolády
20 g kokosového oleje
1 odměrka proteinu
sladidlo dle chuti (použili jsme stévii)
POSTUP
Rýži propláchneme a dáme vařit nejprve jen ve vodě, pak přilijeme mléko. Rýži občas promícháme a vaříme, dokud nevsákne všechnu tekutinu. Potom do ní přidáme žloutky, kakao, kokosový olej, nasekanou čokoládu a sladidlo podle chuti. Rýži pořádně promícháme a po roztátí čokolády ji dáme vychladnout. Z bílků si vyšleháme sníh a jemně ho vmícháme do mírně vychladlé rýže. Rýžovou směs vylijeme do zapékací formy (rozměr 20x20 cm) vystlané pečícím papírem. Pečeme 30 minut na 180 °C. Nákyp necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme ozdobený kopečkem řeckého jogurtu a rozehřátou čokoládou.
NUTRIČNÍ INFORMACE
na 1 porci (z celkového množství vyjdou 4)
Kalorie: 372
Bílkoviny: 18 g
Sacharidy: 47 g
Tuky: 14 g
Pokud se ti recept podaří, sledujeme i #fitcult na Instagramu. Fotku určitě nezapomeň označit naším hashtagem.
Fitness Marlenku, pudinkové řezy, skvělý makovník, Raffaello dort a další fitness recepty najdeš i v našem e-booku. Krom zdravých receptů i tipy a rady do kuchyně & fakty o výživě.