Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. listopadu 2019 19:12
Čas čtení 0:00
Matej Krajčovič

Toto je nejrychlejší traktor na světě, vytáhne až 247,47 km/h

TECH
Uložit Uložené

Samozřejmě, stroj musel být poměrně výrazně upraven. Původních je ale více než 50 % dílů.

S traktory na českých cestách pravděpodobně nemáš právě ty nejlepší zkušenosti. Většinou jedou pomalu a za sebou tak vytvářejí dlouhé kolony s nervózními řidiči. 

Speciálně upravený traktor JCB Fastrac by takové dopravní komplikace určitě nezpůsoboval. Za volant této bestie se totiž posadil Brit Guy Martin a stanovil světový rychlostní rekord pro zmíněný druh vozidel.

Toto je najrýchlejší traktor na svete. JCB Fastrac ide až 247,47 km/h
Toto je najrýchlejší traktor na svete. JCB Fastrac ide až 247,47 km/h Zdroj: www.jcb.com

Maximálka v jeden moment dosáhla 247,47 km/h a průměrná rychlost na měřeném úseku, která je důležitá pro vyloučení vlivu větru nebo případného mírného klesání, zase 217,56 km/h.

Pokus potvrdili i zástupci Guinnessovy knihy rekordů, rekord je tedy oficiální. Jedním ze záměrů firmy JCB ale určitě byla i propagace své běžné produkce. Výrobce totiž tvrdí, že rekordní stroj byl vyvinut z běžného traktoru Fastrac, který si můžeš běžně koupit.

Doporučeno
TOP 10 technologických produktů z minulosti, díky kterým je dnes život lepší TOP 10 technologických produktů z minulosti, díky kterým je dnes život lepší 20. října 2019 11:48

Toto je najrýchlejší traktor na svete. JCB Fastrac ide až 247,47 km/h
Toto je najrýchlejší traktor na svete. JCB Fastrac ide až 247,47 km/h Zdroj: www.jcb.com

Sdílet s ním má více než 50 % dílů. Uvnitř běžel 7,2litrový šestiválcový dieselový motor. Výrazně upravená byla aerodynamika díky snížení podvozku o 20 centimetrů a zúžení kabiny.

Pokoření takových rychlostí s traktorem zas není úplně překvapivé, stroj měl totiž více než 1 016 koní a točivý moment na úrovni 2 500 N.m. Klíčem k úspěchu ale byla správně nastavená převodovka.

Zatímco běžný traktor potřebuje krátké převody, aby dokázal potáhnout i těžké radlice zabořené do zabláceného pole, odlehčený JCB Fastrac měl dostatek času rozjet se po hlaďounkém asfaltu původně vojenského letiště Elvington u britského městečka York. Jeho dráha je s více než třemi kilometry jednou z nejdelších v Británii.  

A samotný pilot Guy Martin? Ten má s rychlostí a s riskováním pořádně zkušenosti, na legendární motocyklové akcí Isle od Man TT, která se jezdí po zcela běžných okreskách, má například až 17 pódiových umístění. Na motorce si však také dvakrát zlomil páteř.

Domů
Sdílet
Diskuse