Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. prosince 2019 21:45
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Je rozhodnuto: Pavel Novotný vybojoval památník pro vlasovce v pražských Řeporyjích

NEWS
Uložit Uložené

Zastupitelé Řeporyjí jednali o pomníku pro vlasovce.

Vlasovci dostanou pomník v pražských Řeporyjích. Před krátkou chvílí o tom rozhodli tamní zastupitelé na jednání, které se konalo zhruba od 20. hodiny.  Za vybudování pomníku nejhlasitěji bojoval starosta městské části Pavel Novotný, naopak proti němu se stavělo ruské velvyslanectví.

300 mrtvých

Památník má uctít památku přibližně 300 padlých vojáků Ruské osvobozenecké armády (ROA) generála Andreje Vlasova, kteří zemřeli v roce 1945 během bojů za osvobození Prahy od nacistů. Generál Vlasov usiloval o svržení Stalinova režimu, jeho armáda nejprve stála na straně Němců. Později však vlasovci začali bojovat i proti nim.

Doporučeno
Pavel Novotný v přímém přenosu ruské televize usínal, smál se a klepal si na čelo. Své oponenty osočil ze lži Pavel Novotný v přímém přenosu ruské televize usínal, smál se a klepal si na čelo. Své oponenty osočil ze lži 30. listopadu 2019 13:25

Pomník by mohl být odhalen příští rok v květnu při příležitosti výročí konce druhé světové války. Starosta Novotný uvedl, že k ochraně památníku by měl sloužit kamerový systém.

„My nestavíme žádný pomník Vlasovovi, to je nesmysl. My stavíme pomník třem stům padlých vojáků ruské osvobozenecké armády, kteří padli při osvobozování Prahy,“ vysvětloval koncem listopadu Novotný během debaty na ruské státní televizi.

Co si myslí historik?

To, že si padlí vojáci pomník zaslouží, si myslí i historik David Svoboda, který o tom s námi mluvil v nedávném rozhovoru. „Řeporyje mají na svou iniciativu plné právo a Vlasovovým vojákům důstojná připomínka náleží,“ řekl.

Vlasovci později skončili v zajetí Američanů, kteří je „odevzdali“ Stalinovi a ten je nechat popravit. Masakry vlasovců prováděli Sověti už na našem území. Masový hrob na pražských Olšanech je ozdoben pomníkem, na nějž ale Rusové příliš hlasitě neupozorňují,“ dodal Svoboda.

Doporučeno
Historik David Svoboda: Vlasovci si pomník zaslouží, Novotný dává Rusku co proto Historik David Svoboda: Vlasovci si pomník zaslouží, Novotný dává Rusku co proto 4. prosince 2019 9:51
Domů
Sdílet
Diskuse