Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2020 10:53
Čas čtení 0:59
Tímea Krauszová

PETA tvrdí, že slovo mazlíček je povýšené. Domácím zvířatům by lidé měli raději říkat „společníci“

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kromě toho by ochranáři chtěli, aby se změnily i staré fráze v angličtině.

Pokud máš doma psa, kočku či křečka, pravděpodobně jim říkáš domácí mazlíček nebo domácí zvíře. Podle Jennifer White z organizace PETA (Lidé za etické zacházení se zvířaty) je to pohrdavý výraz a místo něho bys měl zvážit něco jiného, řekla v ranní show Good Morning Britain.

Nepovyšuj se nad svá zvířata

Ochranářka zvířat v televizní show argumentovala tím, že slovo mazlíček (v angličtině pet) je vůči zvířatům povýšené. „Mnozí lidé, kteří mají doma psy a kočky, jim říkají mazlíčci a o sobě hovoří jako o majitelích. To naznačuje, že zvířata jsou našim majetkem, například jako auto,“ vysvětlila svůj pohled na věc aktivistka a členka organizace PETA.

Doporučeno
Hrozba třetí světové války, hořící Austrálie, nákaza koronavirem či stamiliony kobylek v Africe. Rok 2020 začal zhurta Hrozba třetí světové války, hořící Austrálie, nákaza koronavirem či stamiliony kobylek v Africe. Rok 2020 začal zhurta 5. února 2020 10:42

„Pokud mluvíme o zvířatech jako o věcech a ne o živých bytostech, ovlivňuje to způsob, jak se k nim chováme,“ dodala.

Aktivistka kromě slovíčka mazlíček naznačila, že by měli anglicky mluvící lidé usilovat o inkluzivní jazyk přátelský vůči všem, včetně zvířat. Tak, jako se v případě lidí usiluje o řeč s ohledem na různorodost pohlaví, tak bychom podle ní měli přestat používat jazyk, který není vůči zvířatům laskavý.

Domů
Sdílet
Diskuse