Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
10. března 2020 9:58
Čas čtení 2:42
Vojtěch Vanda

Česká vláda zakázala všechny akce nad 100 lidí a uzavřela školy

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Bezpečnostní rada státu vydala další restrikce.

Bezpečností rada státu vystoupila v úterý ráno, aby představila nová opatření k šíření koronavirové nákazy. Hlavní restrikce představil veřejnosti premiér Andrej Babiš.

„Vzhledem k vývoji ministr zdravotnictví rozhodl o dalších opatřeních. Zaprvé se zakazují se od 10.3. od 18:00 divadelní, hudební a filmová představení a shromáždění, a to jak veřejné jak soukromé nad 100 osob do odvolání. Zákaz se nevztahuje shromáždění konající se na základě zákona."“ Bezpečnostní rada později upřesnila, že tím myslela zasedání sněmovny nebo soudy.


Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch osvětlil, jak to bude například s bary nebo wellness centry, ve kterých je také poměrně velká koncentrace lidí. „Taneční akce nad sto lidí umožněny nejsou, restaurace zůstávají otevřené. Problémy nejsou v místech, kde lidé korzují. Problém je tam, kde se lidé shomažďují.“

Doporučeno
Česko hlásí první komunitní přenos koronaviru. Nakaženým je pražský taxikář Česko hlásí první komunitní přenos koronaviru. Nakaženým je pražský taxikář 9. března 2020 23:15

Sportovní události jsou podle názoru Bezpečnostní rady na organizátorech. „Hokej ani fotbal zrušen nejspíš nebude, v šatnách je menší koncentrace lidí. Ale ještě jsme to nediskutovali. Je to spíš na organizacích, zápasy se mohou hrát klidně i bez diváků. My bychom ale určitě doporučili, aby se zápasy nehrály,“ sdělil.

Uzavření škol na dobu neurčitou

Druhou restrikcí je odvolání vyučování od 11.3. na školách, a to jak na základních, středních i vysokých. Zákaz se nevztahuje na mateřské školy, u základních uměleckých škol si vládní činitelé nebyli jistí. Andrej Babiš však vyjádřil přesvědčení, že u nich by to mělo platit také.

Vojtěch ještě situaci upřesnil: „Zákaz školní docházky je na dobu neurčitou, situace se však bude vyhodnocovat denně, stejně jako u veřejných akcí. Jakmile bude epidemie na ústupu, tak se mimořádná opatření zruší. Na vysokých školách však může výuka například pokračovat skrze webináře přenášené přes internet. Na učitele se zákaz nevztahuje.“

 

Premier Babiš dále během tiskové konference Bezpečnostní rady státu vyjádřil obavu nad nepřipraveností evropských států. „Evropa nemá koronavirus pod kontrolou, nezvládá ho. Opatření jsou potřeba. V 17:00 budeme mít telefonickou konferenci všech premiérů a prezidentů, kde se budeme radit, jak dále,“ uvedl. 

„Nárůst pozitivních nálezů není zvýšený, ale myslíme, že ta opatření jsou správná. Stejně jako ta, v rámci nichž jsme rozhodli o zrušení letů a kontrolách na hranicích. Chápeme, že to bude pro lidi nepříjemné, ale chceme zabránit tomu, co se stalo v Itálii. Nechceme, aby země byla celá v karanténě. Doufáme, že ta opatření všichni podpoří,“ doplnil.

Doporučeno
15 otázek ohledně koronaviru, na které potřebuješ znát odpověď 15 otázek ohledně koronaviru, na které potřebuješ znát odpověď 10. března 2020 11:00


K situaci se vyjádřil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Restrikce jsme včera diskutovali včera až do večerních hodin. Situace se v Evropě nevyvíjí dobře, nejen v Itálii. Je lepší být aktivní hned od začátku než to řešit ex post, jako například Itálie, která včera měla 1700 osob nakažených za jeden den," řekl. Zároveň vyzval občany k dodržování bezpečného odstupu a hygieny. Ministr doporučuje nepodávat ruce, vyhýbat se davům, nebo se nelíbat.

Ministr zdravotnictví také vyzval seniory, jako nejrizikovější skupinu obyvatel, aby zbytečně nechodili ven a zůstávali doma. „Doporučujeme seniorům, aby zůstávali doma. Ať se nestýkají s dalšími lidmi ve velkých shlucích," řekl. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula zmínil, že od určitého momentu by měli pracovníci v seniorských domech měli nosit roušky.


Posledním velkým tématem, které rada řešila, bylo ošetřovné pro rodiče, kteří mají dítě čerstvě na základní škole, a musí s ním zůstat doma. „Ošetřovné si rodiče mohou vzít v momentě, kdy mají dítě doma kvůli restrikci. Ale takovýchto případů by mělo být poměrně málo vzhledem k tomu, že jsme z toho vyňali mateřské školy, dodal ministr zdravotnictví, načež ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček dodal, že se rada ještě dnes sejde s odbory, kde problematiku budou řešit.“

Doporučeno
Žena v australském metru úmyslně kašlala přímo na muže, který seděl naproti ní Žena v australském metru úmyslně kašlala přímo na muže, který seděl naproti ní 9. března 2020 15:54

Nakažený taxikář

Česko v úterý ráno hlásí 40 nakažených. Jedním z nově identifikovaných nakažených je pražský taxikář, v jehož případě jde o první komunitní přenos koronaviru. Nebyl totiž v Itálii, ani v kontaktu s nikým konkrétním, kdo tuto zemi nedávno navštívil. Nakazit se mohl od některého z pasažérů, či od dvojice Němců, které měl na bytě.

Od pondělí probíhají také kontroly na jižních hranicích republiky, u nich asistuje i armáda. Za uplynulých 24 hodin bylo zkontrolováno téměř 36 tisíc aut, 65 vozidel bylo odstaveno s podezřením na koronavirus a do karantény bylo umístěno 6 lidí. 

Domů
Sdílet
Diskuse